Sök
Sony MZ-N10

Sony MZ-N10

Lätt men inte helt rätt

2003-10-24

Sony släpper en jubileumsprodukt som man har lagt ner mycket jobb på. Tyvärr uteblir toppbetygen.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi & Musik 3/5 ”Mycket gediget byggd”
Audio 3/5 ”This Net MD Walkman just can’t cut it”
T3 2/5 ”This Net MD Walkman just can’t cut it”
Minidisc.org ”A marvel of engineering”

Vad tycker testarna?

Testarna uppskattar det yttre hos MZ-N10, den spelare som just nu är minst och kanske snyggast på MD-marknaden. Att det med hjälp av NetMD tekniken är möjligt att överföra MP3 direkt till MD ger också plus i alla tester, även om flera av testarna tycker att den medföljande mjukvaran är riktigt dålig. En av testarna tycker att NetMD teknologin är på rätt väg, men fortfarande har stora brister. Ljudmässigt får Sony höga betyg i alla tester. På det stora hela är MZ-N10 en riktigt bra MD-spelare med många finesser och klara förbättringar gentemot tidigare modeller.

Hifi & Musik

”Mycket gediget byggd”

Hifi & Musik menar att Sony MZ-N10 är av yppersta klass vad gäller finish och byggkvalitet, att den dessutom är minst och lättast bland MD-spelarna gör ju inte saken sämre. Fjärrkontrollen bedöms som föredömligt lättanvänd och möjligheten att kopiera musik direkt från datorn (Sony kallar det NetMD) genererar ytterligare pluspoäng. Testaren tycker dock att ljudkvaliteten inte är den bästa, visserligen låter det rent och detaljerat men det är lite i tunnaste laget. I testet ingår även Sharp MD-DR470H och MD-MT290H samt Sony MZ-N710. Högst betyg får Sharp MD-DR470H tack vare sitt ljud. Testaren menar att denna MD är ett givet val även jämfört med bärbara CD-spelare eller MP3-spelare, om din högsta prioritering är bra ljud.

Källa: Hifi & Musik, Nr 6 2003
Audio, Nr 8 2003
T3, Juni 2003
Till MiniDisc's startsida

Audio

”This Net MD Walkman just can’t cut it”

Audio gillar att Sony skickar med en praktisk förvaringsväska med bältesclip, men tycker desto sämre om användargränssnittet som anses vara riktigt krångligt. Ljudmässigt blir betyget högt, endast i vissa detaljrika stycken kan det försvinna lite men annars smeks öronen av mjuka toner. NetMD tekniken ger plus i kanten, liksom den högkvalitativa finishen. I testet ingår även Sharp MD-DR470H, produkterna är i stort sett jämbördiga och båda får 3 poäng men med den viktiga skillnaden att Sharps bidrag är betydligt billigare; vilket givetvis stjälper vågskålen till Sharps fördel.

T3

”This Net MD Walkman just can’t cut it”

T3 menar att i dagens läge har alla MD-spelare det svårt eftersom de måste konkurrera med MP3-spelare och dylika produkter. Sony MZ-N10 får bra omdöme vad gäller storlek, vikt, funktionsmångfald och batterilivslängd. Testaren uppskattar att det går att kopiera från PC till MD men tycker att den medföljande mjukvaran är riktigt usel, dessutom finns ett kopieringsskydd som är mycket irriterande. Testaren tycker att detta är en riktigt bra MD-spelare, men de allra flesta får ut mer om de köper en iPod eller liknande Mp3-spelare.

Minidisc.org

”A marvel of engineering”

Minidisc hittar en hel del nyheter hos MZ-N10 som inte funnits tidigare, där bland annat den nya fjärrkontrollen och nya batterier har gjort enheten otroligt tunn. Som nackdelar nämns framförallt NetMD interfacet som testaren hittar en hel del brister hos, som att man inte kan kopiera från MD till PC och att överföringshastigheten fortfarande är begränsad. Överhuvudtaget tycker testaren att MZ-N10 är väldigt bra hårdvarumässigt, bristerna ligger hos NetMD formatet och medföljande mjukvara. En bra spelare om man bestämt sig för att det är MD man vill ha.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Sony MZ-N10 är en bärbar MiniDisc-spelare utrustad med Sonys NetMD teknik med mjukvara som låter användaren kopiera musik från PC via USB. Den har stöd för atrac och atrac3, samt har olika kvalitetslägen som ger mellan 80 och 320 minuter musik per skiva. I kontaktväg finns mikrofoningång och digital optisk ingång samt USB via medföljande vagga som även laddar batterierna. En adapter för extra AA batteri följer också med. Speltid utan extrabatteri ligger mellan 8,5 och 14 timmar beroende på kvalitetsläge. Mått 79x74x14 mm, vikt 84 g.

Modell: Sony MZ-N10