Sök
Sony MZ-N1

Sony MZ-N1

Ännu en bärbar snygging

2002-08-14

Med Sonys nya NetMD kan du både lyssna på MD-skivor och ladda ner musik från datorn. Att den enligt testarna har fin ljudkvalitet och är snyggast på marknaden gör inte saken sämre.
Testkälla Betyg Kommentar
Hifi & Musik 20/35 "Känsla för design och funktion"
What Hifi 4/5 "A very attractive product"
Ljud & Bild "Fullmatad musikmaskin"

Vad tycker testarna?

Att tillverkarna av bärbara spelare tagit fram en spelare både för skivor och för nedladdning av filer uppfattas inte oväntat som en fördel. Att Sonys maskin är snygg, funktionell och har god ljudkvalitet gör att denna är en värdig föregångare. En testare är dock tveksam till Sonys eget Atrac framför det mer etablerade formatet Mp3, vilket medför kopieringsbegränsningar. Alla testare tycker dock att MZ-N1 är ett bra alternativ för den som vill ha flexibiliteten hos NetMD. Trots att spelaren ligger högt i pris får användaren garanterat valuta för pengarna menar man.

Hifi & Musik

"Känsla för design och funktion"

Hifi & Musik ger i sin test av tre NetMDs (Sony MZ-N1, Sharp IM-MT899H och Philips Exp 301) alla gott omdöme eftersom man med den dubbla funktionen får det bästa av båda världar. Sett till utsidan får dock Sony MZ-N1 högst betyg för sitt genomtänkta utförande. Det gäller även sladdfjärren som är diskret och funktionell. Sonys ljudkvalitet är mjuk, behaglig och neutral. Vid en jämförelse med Sharp förlorar MZ-N1 något i bastryck, men bortsett från det skiljer sig inte ljudkvaliteten nämnvärt mellan de testade spelarna. Hifi & Musik tycker att överföringen av musikfiler via USB är för långsam med Open MG Jukebox 2.2. Skillnaden mellan de olika spelarna är så liten att valet mer kommer an på tycke och smak än renodlade hifiparametrar.

Källa: Hifi & Musik nr 6 2002
What Hifi juli 2002
Ljud & Bild nr7-8 2002

What Hifi

"A very attractive product"

What Hifi uppfattar till skillnad från föregående testare överföringshastigheten som bra. Med sin drag and drop funktion är MG jukebox dessutom enkel att använda. Spelaren ger enligt What Hifi ett elegant och välartikulerat ljud med mjuk och detaljerad framställning genom alla frekvenser. En positiv överraskning var den precisa återgivningen av klassisk musik. What Hifi blir inte helt övertygade av spelarens sparsamt utformade skal. Med få knappar tar det tid att vänja sig. Eventuella brister i användarvänlighet på enheten ursäktas dock av den smarta sladdfjärren. Spelaren är en attraktiv produkt för den som vill ha flexibiliteten hos NetMD. För även om Sonys NetMD inte tillhör marknadens budgetalternativ så får konsumenten valuta för pengarna.

Ljud & Bild

"Fullmatad musikmaskin"

Ljud & Bild kallar MZ-N1 för "en fullmatad musikmaskin". Dock tror man att Mp3 kommer att få allt större fotfäste på marknaden trots konkurrens från Microsoft och Sony. Att Sony väljer att använda programmet Open MG Jukebox innebär fler kopieringsbegränsningar, den praktiska USB dockan till trots. Ljudkvaliteten bedöms som utmärkt och de medföljande hörlurarna är av god kvalitet. Att man med det externa AA-batteriet får en speltid på hela 110 timmar tycker Ljud & Bild är mycket bra. Sammanfattningsvis känner sig dock testaren kluven till maskinen som ligger relativt högt i pris. Att den är kompakt är ett plus i kanten liksom speltiden och naturligtvis ljudkvaliteten. Men minus för att det inte går att kopiera kodade filer mellan olika datorer.

Cirkapris: 3900 kronor

Produktfakta: Den bärbara spelaren MZ-N1 från Sony tillhör en ny typ av spelare kallade "NetMD" vilken ger musikälskaren möjlighet att både lyssna på MD-skivor och ladda ner musikfiler från nätet. Filerna överförs via Open MG Jukebox 2.2 samt USB-koppling via dockningsenhet. Spelaren lagrar mellan 80 och 320 minuters speltid i Atrac och Atrac 3 beroende på komprimeringsgrad. Enligt tillverkaren tar det 2,5 minuter att överföra 80 minuter musik i LP4. Mellan dator och spelaren hävdar Sony att man kan överföra fem timmar musik på mindre än 10 minuter. Tillbehör som följer med är väska, lurar, laddnings/USB-vagga, extra batteripack, sladdfjärr, programvara och datakabel. Information om ljudspår, artist, låttitel med mera finns i spelarens teckenfönster och på fjärren. Spelaren har metallskal och G-protection. Produkten finns i färgerna silver och blå. Måtten är 77,7x71,4x6,4 mm och vikten utan batterier är 87 gram.

Modell: Sony MZ-N1