Sök
Sonicblue Rio Riot

Sonicblue Rio Riot

Lite större, lite bättre

2003-01-21

iPod står inte längre oemotsagd. Sonicblue Rio Riot är kanske klumpigare till formatet men den håller i gengäld bättre ljudkvalitet menar testkollektivet.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7/10 "The iPod Killer"
M3 7/10 "Ljudet är toppen"
Komputer för alla 4/6 "Suverän kapacitet"

Vad tycker testarna?

För ljudkvaliteten får spelaren mycket goda omdömen liksom för gränssnitt och LCD. Mot Riot talar främst långa överföringstider på upp emot en halv minut för en låt. Man hade gärna sett att Riot utrustats med Firewire. En bra bonus är FM-radio som inte hör till vanligheterna hos MP3-spelare. Till formatet är den lite klumpig jämfört med många andra, men ser man enbart till ljudkvalitet är Riot lite vassare.

Cnet

"The iPod Killer"

Cnet hittar nästan lika många godsaker hos Riot som hos iPod. Gränssnitt och skärm är de bästa man sett hos en MP3-spelare. Men några av knapparna är svåra att komma åt och menyerna är inte så intuitiva. Mest saknas en möjlighet till snabb filöverföring och möjlighet att synkronisera Riot med mjukvaran på datorn. Musiken låter utmärkt men det är problematiskt att organisera sitt bibliotek eftersom den inte har något mappsystem och sökvägarna är begränsade. Det går även att skapa spellistor på spelaren, men det är tidskrävande och pilligt. För att organisera musiken är Riot beroende av ID3 taggar men eftersom dessa inte alltid är korrekta gör man klokt i att städa innan man överför musiken till spelaren. En ny funktion är att man enkelt kan skapa spellistor av de mest spelade låtarna. Ljudmässigt låter Apple iPod lite platt i jämförelse med Riot. Hörlurarna som följer med är bra och bekväma. Skakminnet var tillfredsställande men formatet gör den ändå olämplig som joggingpartner tycker Cnet.

Källa: Till Cnets hemsida
M3, nr 9 2002
Komputer för alla, nr 16 2002

M3

"Ljudet är toppen"

rio_riot2

M3 testar de senaste spelarna på marknaden. Till bästa produkt utnämns Apple Ipod men Riot är inte heller fy skam. Formatet är lite klumpigt men spelaren bjuder på mycket bra ljud och de medföljande hörlurarna håller hög kvalitet. Synd att man inte kan justera andra nivåer än bas och diskant. Tyvärr är spelaren lite långsam att ladda filer och det tar nästan 13 timmar att fylla hårddisken. Testaren hade en del problem med att ladda filer från Windows XP men med Win 2000 fungerade det bättre. Positivt omdöme för användarvänlighet, knapparnas placering, tydlig skärm och bra menyer. Radion är förstås en extra bonus som inte tillhör vanligheterna på MP3-spelare. I M3s test räckte batteriet hela 12 timmar och 15 minuter. Skaktestet var nedslående då spelaren började bete sig konstigt redan efter 2,5 minuter.

Komputer för alla

"Suverän kapacitet"

Komputer för alla tycker Riot har suverän kapacitet med sina 20 GB hårddisk som sägs räcka till 330 CD-skivor. Men för att hantera spelaren bör man ha en instruktionsbok till hands trots att menyerna är lättöverskådliga i jämförelse med många andra. Med många sökvägar är det dock lätt att hitta låten. LCD och knappar är bra. Även Komputer för alla har uppmärksammat att filöverföringen är lite långsam, upp till en halv minut för en låt får man räkna med. Den medföljande mjukvaran fungerar bra och är lätt att hantera. Främst är det priset som talar mot spelaren. Men för övrigt får den bra betyg i testet.

Cirkapris: 4800 kronor

Produktfakta: Sonicblue Rio Riot är en MP3/wma spelare med 20 GB hårddisk och 16 MB skakminne. Spelaren är kompatibel med Windows 98/ME/2000 XP samt Mac OS 9.04. Monokrom LCD-skärm finns och för att navigera används scrollhjul och fyrvägsknapp. Spellistor programmeras i spelaren och låtarna kan sökas via artist/album/genre. Riot är utrustad med FM radio och batteriet har inbyggd laddare som ska klara 10 timmars spelning. Ett spelaren medföljer hörlurar, kablar, fodral, Real Juke 2.0 och ITunes. Filöverföring via USB. Mått: 127x76x25 mm. Vikt: 283 gram.

Modell: Sonicblue Rio Riot