Sök
Samsung YH-925

Samsung YH-925

Enbart bra funktioner räcker inte

2005-10-11

YH-925 är en bärbar musikspelare med hårddisk på 20 GB från Samsung som hanterar mp3 och WMA och som dessutom har en 1,8 tums färgskärm som kan användas för bildvisning. Testarna låter sig imponeras av de många och fiffiga funktionerna men dömer ut ljudet.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 6/10 “Ett rikt utbud av vettiga funktioner”
What Hifi 3/5 “The poor sound spoils the Samsung’s party”
PC Magazine 2,5/5 “Some of the worst audio performance we've encountered”
PC Stats 79/100 “A hard drive based player with some frills”
Tech Tastic 8/10 “A perfect choice”

Vad tycker testarna?

När det gäller funktioner och användande så är testarna alla nöjda med Samsung YH-925. Det är en funktionsspäckad liten enhet där möjligheten att koppla till andra USB-enheter anses vara mest användbar. Det är en ypperlig idé för den som inte vill ta med sig datorn för att lagra ner bilder som tas under semestern med digitalkameran. Menyerna och kontrollerna anses som sagt vara enkla och intuitiva, men en testare berättar dock om att allt inte är så väl genomgånget alltid och klagar bl.a. på frånvaro av stoppknapp och att man inte alltid har kontroll över musikåtergivningen. Det som dock drar ner betyget i tre fall av fem är ljudprestationen, den anses vara medioker eller i vissa fall under all kritik.

M3

“Ett rikt utbud av vettiga funktioner”

yh925_standing

M3 besväras av programvaran som krävs för att föra över filer från datorn till spelaren och skriver att den är ologisk och rörig. Det enda positiva där är att överföringen går snabbt. Att använda spelaren som en extern hårddisk går däremot smärtfritt. Att använda själva spelaren ger inte heller upphov till några problem och informationen från id3-taggarna presenteras väl. Ljudmässigt så tycker man att det låter okej, men inte mer. Att spelaren inte klarar DRM-skyddat mp3-material är en klar nackdel, speciellt för dem som handlar musik på nätet. Testaren ställer sig också frågande till Samsungs specifikation då man anser att den angivna uteffekten är alldeles för låg. Radiodelen anses ha en mycket bra mottagning och det går lätt att spela in sändningar med genomgående bra kvalitet, skriver testaren. Funktionen att kunna ansluta andra USB-enheter och överföra filer anses vara väldigt fiffigt tilltagen. Den största nackdelen med spelaren anses vara batteritiden, testaren tycker att de uppmätta nio timmarna är alldeles för lite. Dessutom anses priset vara lite högt satt.

Källa: M3, nr 6 2005
What Hifi, september 2005
Till PC Magazines hemsida
Till PC Stats hemsida
Till Tech Tastics hemsida

What Hifi

“The poor sound spoils the Samsung’s party”

What Hifi tittar på sex olika spelare och korar utifrån dem Apple Ipod 20 GB till vinnare. Samsungs YH-925 hamnar tillsammans med Olympus Mr-500i på sista plats. Det positiva med Samsungs spelare är att den är stilfull och har en snygg finish som bjuder på ett utmärkt kontrollsystem. Funktioner såsom FM-radio, färgskärm för bildvisning och röstinspelning hamnar också på plussidan. Men det dåliga ljudet anses förstöra hela upplevelsen då det upplevs som alldeles för ljust och slaskigt vid högre volymer, oavsett om man byter ut de medföljande hörlurarna eller inte. En lovande produkt som tyvärr inte kan leverera.

PC Magazine

“Some of the worst audio performance we've encountered”

yh925_conn

PC Magazine tycker även de att Samsung YH-925 är en spelare med många och intressanta funktioner, något som inte kan matchas av många andra spelare. Det är därför lite synd att spelaren har så pass dåliga ljudegenskaper som den har. Oavsett vilken ljudinställning man använder så hör man klart och tydligt störningar. Dessutom så anser testaren att ljudet är absurt högt, något som ibland kan vara bra men med de problem spelaren redan har så förstärks störningarna bara ytterligare. Man imponeras inte av kvaliteten hos röstinspelningar och anser att mikrofonen behöver mer isolering. Med linjeingången däremot så blir det riktigt bra. Navigationen i spelaren är utmärkt med de små pop-up menyerna och skärmen är dessutom klar och lättavläst. Att kunna kopiera filer från andra USB-enheter anses även här vara en mycket bra funktion. Det är en fiffig idé då man kan använda spelaren som lagringsenhet för digitalkameran när man är ute på semester. Vore det inte för ljudproblem så skulle det här vara en utmärkt enhet, och man kan bara hoppas på att Samsung ordnar till detta med en uppgradering av spelarens firmware, avslutar PC Magazine.

PC Stats

“A hard drive based player with some frills”

PC Stats håller likt ovan med om att Samsung YH-925 är en lättskött spelare, om än med vissa reservationer. Testaren irriteras över att man inte har någon möjlighet att styra återgivningen om man lämnar den specifika menyn för just den. Det går därför exempelvis inte att titta på sina bilder med kontroll över musikuppspelningen. Testaren tycker att YH-925 är intressant då den är liten för att vara hårddiskbaserad, har bra livslängd på batteriet, har snabb anslutning, bra ljud och volym, bildvisningsmöjlighet och slutligen för finessen att kunna ansluta till andra USB-enheter. Det som gör att man ställer sig lite tvekande är att användargränssnittet anses alltför dåligt utfört, exempelvis så finns ingen möjlighet till att stoppa ett spår helt, bara pausa, och det faktum att spelaren endast kan synkroniseras med den medföljande programvaran eller med Windows Media Player 10.

Tech Tastic

“A perfect choice”

yh925_front

Tech Tastic tycker att Samsung YH-925 är en bra spelare som erbjuder god musikåtergivning med bra kontroll över densamma. Funktionen för 3D-ljud är det som anses vara vad som får spelaren att verkligen skina upp. De medföljande hörlurarna anses vara tillräckliga, men den som är lite mer finkänslig anses ändå göra bäst i att uppgradera. Spelarens menyer i övrigt anses vara intuitiva och lättanvända. Att titta på bilder i den lilla skärmen uppges fungera riktigt bra och testaren tycker att det är bra att tillverkaren skickar med en applikation för att enkelt konvertera bilder till skärmens storlek. Nackdelarna med spelaren anses vara att den endast fungerar med Windows XP och Media Player 10, detta då man ibland kan tvingas konvertera om sina ljudspår. Spelaren anses lämpa sig väl för den som vill kombinera liten storlek med stor lagringskapacitet samtidigt som en bra bildkvalitet bibehålls.

Cirkapris: 3350 kronor

Produktfakta: Samsung YH-925 är en hårddiskbaserad bärbar musikspelare med 20 GB lagringskapacitet som hanterar både mp3 och WMA. Den har en LCD-skärm på 1,8 tum i färg och klarar av att visa bilder i jpeg. Bland funktionerna märks linjeingång med inspelningsmöjlighet, USB host-funktion för anslutning av andra USB-enheter, SRS-WOW ljud m.m. Det inbyggda batteriet har en angiven livslängd på 9 timmar och enheten ansluts till PC via USB 2.0. YH-925 har dimensionerna 61,5x106,8x16,6 mm och väger 150 gram.

Modell: Samsung YH-925