Sök
Rio Nitrus

Rio Nitrus

Kompetent iPod-substitut

2004-09-29

Testarna gillar den annorlunda designade och lättmanövrerade MP3-spelaren från Rio. Ljudet och batterilängden är mycket bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8,3/10 "Clean sound"
PC för alla 7/10 "Bra skärm och ljud"
Audio 60/100 "Flaches Gehäuse"
M3 6/10 "Bra ljud"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar utseendet hos Rio Nitrus som skiljer sig från konkurrenterna. Spelaren är mycket lättmanövrerad och att programvaran fungerar utmärkt, även om det är ett litet handikapp att man måste ha just den speciella programvaran tillgänglig för att kunna hantera spelaren. Ljudet är utmärkt och batteriets livslängd mycket bra. Testarna påpekar att extra funktioner som t.ex. radio saknas, men trots det förhållandevis höga priset är Rio Nitrus en mycket bra produkt.

Cnet

"Clean sound"

Cnet menar att Rio Nitrus är en smidig spelare för de som söker längre livslängd hos batteriet, liten förpackning och känner att ca 20 timmars musik är okej under en dag. Testaren saknar extra funktioner som t.ex. radio, men spelaren har allting som behövs när det gäller MP3-/WMA-avspelning. Möjligheterna att komponera egna spellistor, album, artister m.m. är många. Testaren blir imponerad av mjukvaran som är riktigt bra. Batteriets livslängd är också mer än godkänd, speciellt om man jämför med iPod. Enligt tillverkaren räcker batteriet i 16 timmar, ett resultat som verifierades av de tester som gjordes. När det gäller ljudkvalitet tävlar spelaren med de bästa MP3-spelarna på marknaden. Kopplat till en USB 2.0 överförde testaren 100 MB musik till spelaren på 72 sekunder, vilket ger en överföringshastighet av 1,39 MB per sekund. Med USB 1.1 var överföringshastigheten 0,45 MB per sekund.

Källa: Till Cnet's startsida
PC för alla nr 5 2004
Audio augusti 2004
M3 april 2004

PC för alla

"Bra skärm och ljud"

PC för alla noterar att spelaren är ungefär lika stor som en tablettask, den ligger bra i handen och har en snygg design. Skärmen är bakgrundsbelyst i blått och spelaren är gjord i svart plast med rundade former vilket enligt testaren är ett skönt avsteg från alla spelare i putsad metall. Spelaren har en styrpinne på framsidan och ett litet hjul på ena sidan för att användaren skall kunna ta sig igenom menyerna. Lösningen fungerar utmärkt och spelaren är mycket lättmanövrerad. Ljudet är också mycket bra och hörlurarna håller hög kvalitet. Ett minus är att det inte går att dra och släppa filer till spelaren. Ett särskilt program för att överföra filer måste användas, vilket gör det komplicerat om man vill kopiera filer från en annan dator än sin egen. Dock finns de nödvändiga programmen att ladda ner från tillverkarens hemsida. Med tanke på spelarens pris saknas några finesser men spelaren är ändå ett bra köp, blir omdömet från testaren.

Audio

"Flaches Gehäuse"

Audio testar iRiver iGP-100, Philips HDD 060, Sony MZ-NH 600 och Thomson Lyra PDP 2810 förutom Rio Nitrus. Testvinnare är iRiver iGP-100 medan Rio Nitrus hamnar på en delad tredjeplats med Sony MZ-NH 600. Testaren anser att spelaren är snygg och skiljer sig utseendemässigt från konkurrenterna i sitt svarta fodral. Ljudet är mycket bra och med hjälp av equalizern kan den exakta inställningen man själv föredrar fås. Hörlurskabeln är för kort och strömbrytaren för liten. Det krävs nästan fingertoppskänsla för att starta spelaren, vilket är ett litet minus, avslutar testaren.

M3

"Bra ljud"

M3 menar att det är skönt med en spelare som inte har ett skal i metall som alla andra. Spelaren ligger bra i handen och är lika enkel att hantera för vänsterhänta som för högerhänta. Det faktum att Rios programvara måste användas för att kunna hantera spelaren komplicerar saker och ting. Programmet är bra och lättanvänt, men installationsplats vid nedladdning borde finnas som val. Vissa funktioner saknas och att inte ens radio finns drar ner slutbetyget. Hårddisken räcker för ca 25 timmar musik och menysystemet gör det enkelt att navigera bland befintligt material. Ljudet är av hög kvalitet och drifttiden är på ca 17 timmar. Trots att den är en aning dyr tycker testaren att det är en bra spelare.

Cirkapris: 2800 kronor

Produktfakta: Rio Nitrus är en WMA-/MP3-spelare med dimensionerna 76x61x15 mm och en vikt på 78 gram inklusive batteri. Anslutningar med USB 1.1 eller 2.0 och lagringskapacitet på 1,5 GB. Skärmens upplösning är 96x94 pixlar och den har bakgrundsbelysning. Systemkrav är Pentium II 233 MHz eller likvärdig processor, 64 MB RAM, 35 MB ledigt minne på hårddisken, ledig USB-port samt Windows 98SE eller senare.

Modell: Rio Nitrus