Sök
Philips HDD060

Philips HDD060

Läcker men långsam

2004-06-07

Philips HDD060 är en kompakt och snygg MP3 spelare med bra teckenfönster och enkel navigering. En rättfram produkt som fyller sin funktion men som inte imponerar.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 4/10 ”En bra kompromiss”
M3 4/10 ”Hamnar på efterkälken”
PC Magazine 3/5 “Has its share of strong features”
IT Week 4/5 ”Smaller than a creditcard”

Vad tycker testarna?

Trots hög ljudkvalitet och trevlig formgivning blir det knappt godkänt för HDD060. Filöverföringen är onödigt långsam med usb 1.1. Det krävs en särskild mjukvara för att överföra MP3 filerna om man vill kunna lyssna på dem. Mjukvaran är omodern, trist och inte särskilt intuitiv. Spelaren är dock snygg, har en bra display och ljudkvaliteten är det inget fel på. Men som en testare uttrycker det: HDD060 känns som ett hastverk från den stora tillverkaren.

Mikrodatorn

”En bra kompromiss”

Mikrodatorn tycker att HDD060 trots sitt begränsade omfång har gott om lagringsutrymme. Vikten ligger i mellanklassen. Filöverföringen är besvärlig eftersom det krävs ett särskilt program. Spelaren kommer upp på skärmen som en disk men det går inte att föra över musik genom drag-och-släpp. Specialprogrammet katalogiserar musik utifrån id3 taggar, saknas dessa kan inte programmet visa filnamnen. Det går också ganska långsamt eftersom spelaren bara har usb 1.1 och inte 2.0. Spellistor måste också skapas i Philips program som inte stöder svenska tecken. Testaren tycker dock att spelaren är snygg och har bra skärm. Extrautrustning som diktafon och radio saknas men menysystemet är användarvänligt om än långsamt. Ljudkvaliteten får beröm liksom hörlurarna. Som alternativ rekommenderas att man tar en titt på Iriver IGP100.

Källa: Mikrodatorn, nr 6 2004
M3, maj 2004
Till PC Magazines hemsida
Till IT Weeks hemsida

M3

”Hamnar på efterkälken”

M3 uppskattar det begränsade formatet och tycker att HDD060 har en trevlig formgivning. Generellt känns den dock som ett hafsverk menar testaren. Byggkvaliteten är låg och knapparna onödigt många med tanke på det begränsade antalet funktioner. Extrautrustningen lyser med sin frånvaro och man kan bara göra några enkla inställningar. Dessutom är menysystemet så långsamt att man inte orkar använda de få inställningar som finns. Programmet för filöverföring ”känns som en kvarleva från mitten av nittiotalet”. Det ser tråkigt ut och är inte användarvänligt. Filöverföringen är långsammare än nödvändigt eftersom usb 2.0 saknas. Ljudkvaliteten får dock godkänt liksom batteritiden på 11 timmar. Slutligen tycker M3 att det rekommenderade priset är för högt med tanke på alla brister.

PC Magazine

“Has its share of strong features”

PC Magazine upplever spelaren vid första anblick som en konkurrent till Apple iPod, men skenet bedrar. Lagringsutrymme,, anslutning och mjukvara är betydligt sämre än hos iPod. Den är liten och snygg, men knapparna är för lätta att trycka på av misstag och repeterar ofta kommandon oavsiktligt. Navigeringen har dock fördelar då man kan söka på alla slags kategorier som låttitel, album etc. Ljudkvaliteten är bra och hörlurarna riktigt bra. Mjukvaran är enkel men man kan inte ladda ner musik från nätet eller kopiera skivor. För det användningsområdet går den bara att använda som hårddisk. Vid filöverföring var HDD060 inkonsekvent. Ibland kunde den inte läsa låtinformation, varför förblev en gåta för testaren. Överföringshastigheten är en besvikelse. Trots alla tillkortakommanden tycker testaren att HDD060 är en trevlig spelare, men den lever inte upp till Createive Nomad MuVo 2 och iPod mini.

IT Week

”Smaller than a creditcard”

IT Week skriver att HDD060 är bland de minsta mp3-spelare man sett. HDD060 är en bra spelare med generös skärm och användarvänlig meny som gör det lätt att hitta rätt bland låtarna. Enligt IT Week bör spelaren rymma ca 250 låtar. Den har en praktisk skrällknapp med vilken man navigerar i bokstavsordning. För en så liten spelare imponerar ljudkvaliteten. Mjukvaran är dock besvärlig eftersom drag-och-släpp teknik inte fungerar. Mjukvaran är också långsam och inte särskilt intuitiv. Testaren saknar en funktion för att återuppta spelandet där man stängde av. Ett tillbehör som testaren saknar är sladdfjärr. Trevlig spelare till hyfsat pris.

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Philips HDD060 är en bärbar musikspelare med 1,5 GB fast minne. Filöverföring via usb 1.1. För att överföra musik och kunna spela krävs överföring via den särskilda mjukvaran Digital Media Manager. Dra-och-släpp kan bara användas för datafiler. Det inbyggda li-jon batteriet har 10 timmars driftstid. Spelaren hanterar filformaten mp3 och wma. Höljet är svartvitt och har ett stort teckenfönster med vit bakgrundsbelysning. Hörlurar och nackband följer med på köpet. Mått 85x54x18 mm. Vikt 93 g.

Modell: Philips HDD060