Sök
Olympus Mrobe 500i

Olympus Mrobe 500i

Mp3-spelare och kamera i ett

2005-05-17

En mediaspelare som förutom WMA och Mp3 spelare har inbyggd färgskärm och digitalkamera.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 63/100 “Waiting for the next version”
IGN 49/100 ”Just not well”
M3 5/10 “Inte riktigt bra på någonting”
PC Magazine 2,5/5 ”It's handy”

Vad tycker testarna?

Alla testarna tycker att det är en intressant mediaspelare där kameran och skärmen gör den speciell. Testarna är dock ense om att en uppgradering krävs eftersom den lider av barnsjukdomar. Den är långsam, har dålig respons på pekskärmen, tar oskarpa bilder, har låg överföringshastighet och dålig batteritid.

Cnet

“Waiting for the next version”

MR-500-front-with-headphone

Cnet tycker att Olympus MR-500i är en väldigt intressant kombination som mediaspelare samtidigt som den har kamera har den också möjlighet till bildvisning på displayen. Det finns enbart en påslagningsknapp på ovansidan annars sköts allt via den stora pekskärmen. Testaren tycker att det är tråkigt att en sådan innovativ produkt har så många brister. Främst klagar han på att den är långsam och att man nästan hinner kolla e-posten mellan klicken. Skärmen har bra ljus och skärpa men förlorar på att det ibland behöver tryckas flera gånger på en ikon för att det ska registreras. Kameran får kritik för att ta oskarpa bilder och ljudet tycker testaren är mediokert. Även den uppmätta överföringshastigheten på 1,26 MB/s och den uppmätta batteritiden på 9,2 timmar är alldeles för låga enligt testaren. Batteritiden är dessutom uppmätt när skärmen varit avslagen hela tiden. Testaren har inte bara negativa saker att säga utan berömmer menygrafiken och att det fungerar bra att göra snygga bildspel. Som köpare uppmanas man dock att vänta på en uppdaterad andra version av spelaren där förhoppningsvis de flesta bristerna har rättats till.

Källa: Till Cnets hemsida
Till IGNs hemsida
M3, nr 4 2005
Till PC Magazines hemsida

IGN

”Just not well”

MR-500-2

IGN skriver att de tyvärr inte kan rekommendera den här spelaren åt någon. Den fungerar visserligen som reklamen säger och den ser cool ut men ingen del fungerar riktigt bra. Det första testaren klagar på är att den är väldigt långsam när man ska klicka runt i menyerna och bland låtarna. Programvaran som krävs för att fylla spelaren med musik och bilder får även den kritik och med den låga överföringshastighet som erbjuds tar det fyra timmar att fylla spelarens hårddisk. Att navigera bland låtarna går dock bra enligt testet men skärmen svarar allt för sällan när man klickar på den. Även kameran får negativ kritik eftersom det är nästan omöjligt att ta en skarp bild eftersom man måste klicka på skärmen för att ta ett kort. Detta gör automatiskt att spelaren inte hålls stadigt och att bilden därmed blir dålig. Ljudet däremot får godkänt men saknar det lilla extra för att var bra.

M3

“Inte riktigt bra på någonting”

M3 tycker att Olympus har lyckats ta fram en musikspelare som inte liknar någon annan med sin stora färgskärm och mörkt spegelblanka front. Mp3 spelartillverkare brukar normalt variera sina produkter genom att byta färg och material på chassit. Testaren tycker att den medföljande dockningsstationen fungerar smidigt men att det är dåligt att den måste med på resan för att batteriet ska kunna laddas upp. Den medföljande programvaran m-trip som måste användas för att flytta musik till spelaren från datorn är hyfsat lättanvänt. Däremot går överföringen långsamt med ungefär 1,25 MB/s. Gränssnittet får beröm för att vara rent, snyggt och lättnavigerbart. Testaren irriterar sig dock på att spelaren är långsam och att det tar lång tid att bläddra igenom alla menyer. Bilderna från den inbyggda kameran blir bra med mobiltelefonkameramått mätt men hjälplampan för dåligt ljusförhållande kan inte mäta sig med en blixt. Testaren tycker att spelaren ger bra ljud som dock känns något lättviktigt. Som Mp3 spelare är produkten ordinär och batteritiden får knappt godkänt.

PC Magazine

”It's handy”

PC Magazine anser att Olympus spelaren ser ut som något man köper i en high-end butik och tycker att den ska övervägas av dem som bara vill bära med sig en apparat. Annars är sanningen den att MR-500i inte överträffar förväntningarna på någon av de olika delarna. Även testaren på PC Magazine klagar på att skärmen är okänslig för tryckningar men tycker att menysystemet är bra upplagt men tyvärr väldigt långsamt. Ljudet får omdömet att vara ett av de renaste som testaren hört men de medföljande hörlurarna är riktigt dåliga. Bildkvalitén får även den godkänt speciellt om man jämför med en kameratelefon men man måste vara försiktig när man utlöser kameran via skärmen. Sammanfattningsvis tycker testaren att produkten inte är dålig men att den lider av barnsjukdomar.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Olympus Mrobe 500i är en mediaspelare som spelar musik, har inbyggd kamera och visar bilder. Spelaren är utrustad med en 3,7 tum TFT-pekskärm med 640x480 pixlar och 260 000 färger. Den har även en inbyggd digitalkamera som ta bilder med 1 megapixel. Lagring sker på en 20 GB hårddisk som rymmer ca 5000 låtar eller 20000 bilder. Spelaren hanterar ljudformaten WMA och Mp3 och har JPEG, Exif 2.2 och PictBridge för stillbilder. Synkronisering med dator sker genom en dockningsstation med integrerad laddare som stöder USB 2.0. Batteriet är av litium polymer typ och räcker ungefär 12 timmar. Måtten på produkten är 109x73x21 mm och vikten 210 gram inklusive batteriet.

Modell: Olympus Mrobe 500i