Sök
Olympus MR-100

Olympus MR-100

Portabel spelare i läckert utförande

2005-07-01

En riktig snygging som ger känslan av att vara hämtad ur 80-talsserien Knight Rider. Bjuder på tryckkänsliga knappar, bakgrundsbelyst LCD-skärm och 5 GB hårddisk samt en, enligt testarna hyfsad ljudåtergivning.
Testkälla Betyg Kommentar
DAP Review 78/100 “A good alternative to the iPod-Mini”
Cnet 6,7/10 “Sparse on features”
Digital Media Thoughts “A neat player that sounds great”
MP3 Musik “Snygg spelare med bra ljud”
M3 6/10 "En riktig läckerbit"

Vad tycker testarna?

Olympus MR-100 har ett utseende som verkligen går hem hos testarna. Flertalet drar paralleller till bilen Kit i tv-serien Knight Rider från 80-talet. Spelaren anses vara av bra byggkvalitet och man gillar att den i princip är fri från plast. De tryckkänsliga knapparna som ligger under den glasade framsidan anses av vissa testare vara utmärkta och ge en precis navigering medan andra anser att de laggar lite för mycket. Menyerna anses vara enkla och logiska, detta kan dock bero på att spelaren inte heller har värst många funktioner. Något som hamnar på minussidan hos vissa av testarna. En stor nackdel som tas upp är att man måste använda sig av den medföljande programvaran för att föra över sina filer. Det fungerar okej för organisering av musikfiler men det upplevs som omständligt att markera filer för överföring. Man gillar inte heller att spelaren och programmet ständigt synkroniseras då det rent praktiskt innebär att om man tar bort en låt från programmets musikbibliotek så försvinner den även ifrån spelaren. Prestationsmässigt så är det ingen som är missnöjd, spelaren håller en bra ljudkvalitet även om ingen testare anser att den riktigt når toppklass.

DAP Review

“A good alternative to the iPod-Mini”

MR-100-front-back_xl

DAP Review skriver att om man är ute efter en spelare som är enkel att använda samtidigt som den har ett fräckt utseende så är Olympus MR-100 ett bra val. Men är man ute efter en digital musikspelare med massor av funktioner och finesser så är den helt fel. Det rektangulära utseendet med skärmen upptill och kontroller nertill är inget nytt, men det är utfört med en hel del stil och det är viktigast enligt testaren. Det enda missnöje med utformningen är att hörlurarna pluggas in från sidan vilket kan ge problem med att få in spelaren i fickan om man har en rak hörlurskontakt. De tryckkänsliga knapparna är en fröjd att använda och ger ett mycket exakt och naturligt tillslag men saknar tyvärr en känslighetsinställning, något som skulle ha varit bra om man inte gillar den för-programmerade. Skärmen är väl upplyst och har en bra kontrast och även om enfärgade LCD-skärmar är på väg ut så går det i det här fallet väldigt väl ihop med resten av designen. Att det dessutom är bakgrunden som är mörk och texten som är ljus är något som man inte ser ofta, men som även det passar väl in. Att använda spelaren är ingen svårighet och det går enkelt att sortera filer efter olika genrer. Det som kan irritera är att man måste använda tillverkarens filhanterare i sin dator för att kunna överföra filer. Detta är negativt då man måste skrolla i listan över sitt musikbibliotek och överföra varje enskild låt till spelaren genom programmet. I övrigt så är funktionaliteten ganska bra, ljudkvaliteten håller medelnivå vilket för en minispelare anses vara mycket bra och detsamma gäller för batteriets drifttid. Det som drar ner funktionaliteten något är att antalet format som stöds är begränsat till MP3 och WMA

Källa: Till DAP Reviews hemsida
Till Cnets hemsida
Till Digital Media Thoughts hemsida
MP3 Musik, nr 2 2005
M3, nr 4 2005

Cnet

“Sparse on features”

Cnet anser att Olympus skiner mest när det kommer till designen, som anses vara väldigt het. Att använda enheten är lite krångligt till en början då menysystemet inte är det mest intuitiva, men när man väl är inne i det så flyter det på utan större anmärkningar. Positivt är dock att kontrollerna har en, enligt testaren, perfekt justerad känslighet. Detta anses väldigt viktigt då man inte kan justera detta själv. Det som stör användandet mest är att man är tvungen att använda Olympus medföljande program för att föra över musikfiler till enheten. Det är både tidskrävande och omständligt även om själva överföringen går med mycket respektabel hastighet. Testaren hade hellre sett att man helt enkelt dragit över och släppt sina filer i utforskaren. Spelarens ljud är klart godkänt, det håller en väldigt låg brusnivå samtidigt som diskanten är mycket klar och basen känns solid, men detta först då de medföljande hörlurarna bytts ut. Batteriet höll ut precis så länge som anges i specifikationen, en tid som känns lite väl låg och oinspirerande i testarens tycke. 

Digital Media Thoughts

“A neat player that sounds great”

MR-100-with-docking-station

Digital Media Thoughts menar att MR-100 är en väldigt snygg spelare som det inte alls tar lång tid att lära sig hantera då menyer och valmöjligheter är logiskt placerade. Det som ogillas är dock, likt ovan, att Olympus medföljande programvara måste användas för att överföra filer till enheten. Detta är något som tillverkaren borde antingen piffa upp eller helst göra onödigt genom en uppgradering av spelarens firmware. Produkten har ett väldigt bra ljud men det hade varit att föredra att volymen kunde ha ökats ytterligare några snäpp. Funktionerna är mer än tillräckliga och enligt testaren har man fått med det mest nödvändiga. I stort sett en fin liten produkt vars intryck sänks något av den usla programvaran som medföljer och som måste användas.

MP3 Musik

“Snygg spelare med bra ljud”

MP3 Musik skriver att Olympus MR-100 har många designinslag som tillsammans bidrar till att detta är en spelare som verkligen sticker ut ur mängden. Den svarta belysningen med de röda lamporna drar tankarna till bilen Kit i tv-serien Knight Rider, vilket hos testaren inger en härlig retrokänsla. Den enda missen som ses i utförandet är att hörlurarna inte kopplas in i toppen av spelaren utan i sidan. Dessutom så är de lurar som följer med av en billigare kvalitet som anses ge ett ”burkigt” ljud. Med lurar av bättre kvalitet så uppnår man ett ljud som mer än väl håller måttet. Den medföljande programvaran fungerar hyfsat när man väl lärt sig använda den. Det gäller att vara medveten om att spelaren och programmet ständigt synkroniseras, skulle man ta bort en låt från programbiblioteket så försvinner den därmed även från spelaren. Inte hela världen, men kan vara nog så irriterande. Prismässigt ligger spelaren lite i överkant, speciellt då liknande enheter kan fås för samma penning. Men om pengar inte är ett problem så är MR-100 ett bra alternativ. Det är en stabil och bra musikspelare med coolt utseendet, summerar testaren.

M3

"En riktig läckerbit"

Svenska M3 finner även de den medföljande programvaran enkel att använda och skriver att den ger bra möjligheter att organisera musikfiler. Man gillar dock inte att det tar lång tid att förbereda filerna för överföring. Navigeringen via de tryckkänsliga knapparna fungerar men man tycker att det kan bli lite knepigt ibland då de inte alltid reagerar så snabbt som vore önskvärt. Det gör däremot väldigt mycket för spelarens utseende, som anses vara rent delikat. Menyerna ställer inte till några problem, de upplevs som enkla och ordnade. Prestationen är helt ok, det är inte världens bästa musikmaskin men samtidigt finns inget som helst att klaga på rent ljudmässigt. Det enda testaren önskar är att spelaren skulle orka driva hörlurarna till en högre volym. De medföljande lurarna håller en kvalitet över genomsnittet för vad som brukar följa med. Det som anses vara spelarens största svaghet är batteritiden, tio timmar för MP3 och elva för WMA som testaren uppmäter anses nätt och jämnt räcka till ett godkänt. En snygg spelare som gör ett okej jobb och som har en genomsnittlig prislapp. Ändå når den inte ända fram då det saknas skojiga funktioner och navigeringen känns lite krånglig. Trots sina brister så kan det ändå vara värt att kolla in spelaren, anser M3.

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Olympus MR-100 är en bärbar musikspelare med en 5 GB hårddisk som kan lagra runt 1200 låtar. Spelaren kan även lagra datafiler och fungerar som en extern hårddisk utan drivrutiner. Förutom MP3 så klarar den även av att återge WMA. Det finns en svartvit LCD-skärm på 1,7 tum med 20480 pixlar som är bakgrundsupplyst. Bland funk-tionerna märks bland annat spellistehantering och 16 förinställda equalizers. Överföring av musik från dator sker med m:trip program-vara via USB 2.0. Det inbyggda batteriet är av litiumjontyp och laddas via USB eller elnätet. Det har en angiven drifttid på upp till 12 timmar. Anslutningar som finns är USB 2.0, nätingång samt hörlurs-uttag. Dockningsstation, hörlurar med förlängningskabel, fodral, USB-kabel, nätadapter samt manual medföljer. Spelaren har måtten 90x52x15 mm och väger 100 gram.

Modell: Olympus MR-100