Sök
MPIO FG100

MPIO FG100

Bristfällig mjukvara

2005-07-06

En flashbaserad bärbar musikspelare som dessutom har radio, diktafon och linjeingång. Testarna menar att ljudkvaliteten är god men att spelarens mjukvara har sina brister.
Testkälla Kommentar
MP3 Musik “Synd att mjukvaran inte hänger med”
M3 “En dyr rackare”
Hardware Zone “One offering that is hard to resist”

Vad tycker testarna?

Testarna gillar alla utseendet hos FG100 och alla tycker att den liknar en bergsprängare i miniatyr. Det är en bärbar musikspelare med många funktioner men när det kommer till navigering och användande upplevs att vissa moment som kan verka irriterande men inte värre än att de kan ordnas till med en uppdatering av mjukvaran. Spelaren håller en kvalitet på ljudet som går hem men två av testarna ger trots detta låga betyg då man anser antingen att priset är för högt i förhållande till minnesmängden eller att buggarna är alltför många. Den testare som ger ett högre betyg ser inte dessa två faktorer som lika väsentliga.

MP3 Musik

“Synd att mjukvaran inte hänger med”

fg100__2

MP3 Musik skriver att MPIO FG100 har ett utseende som påminner om en bergsprängare, något som går hem. Kontrollerna anses vara bra placerade och skärmen har klar och tydlig text. Men testaren ogillar att det är så pass krångligt att navigera igenom menyer för att göra inställningar och skriver att det är lätt att bli frustrerad efter att automatiskt kastas tillbaka ut ur menyerna efter bara fem sekunder av inaktivitet. En uppgradering av spelarens mjukvara anses vara absolut nödvändig för att tillgodose god användarvänlighet. Kvaliteten på ljudet upplevs som bra och hörsnäckorna är fullt dugliga. Man tycker dock att det är dåligt att SRS, WOW eller Trubas ej finns med. Radiomottagningen fungerade inte vidare bra, även då man bytte ut hörsnäckorna, något som testaren menar beror på att de fungerar som radioantenn. Pris, batteritid och överföringshastighet håller måttet mer än väl och det är en mycket bra spelare, men först efter en uppdatering, avslutar MP3 Musik.

Källa: MP3 Musik, nr 2 2005
M3, nr 4 2005
Till Hardware Zones hemsida

M3

“En dyr rackare”

back_mpio

M3 delar uppfattningen om att MPIO ser ut som en boombox i miniatyr, speciellt med tanke på de två cirkelformade kontrollerna på var sida om skärmen. Inkoppling till dator fungerar smärtfritt då spelaren dyker upp som en extern enhet och överföringen av filer flyter på med skaplig hastighet. När man ser till den huvudsakliga funktionen musikuppspelning, så anser man att musiken hålls tillbaka och inte släpps fullt ut, men man gillar ändå hur det låter. Radiodelen är man nöjd med, dock hade man gärna sett att automatisk stationssökning funnits med. Att spela in från radion är svårt att få till med bra ljudkvalitet. Den inbyggda diktafonen fungerar däremot utmärkt, anser testaren. Trots de positiva egenskaperna så tycker testaren inte att priset är berättigat i förhållande till minneskapaciteten och kan därför inte helhjärtat rekommendera produkten.

Hardware Zone

“One offering that is hard to resist”

fg100_5

Hardware Zone är väldigt positiva till MPIO FG100 då det anses vara en funktionsspäckad spelare. Det är inte många flashbaserade MP3-spelare som samtidigt bjuder på radiomottagare och samma inspelningsmöjligheter. Enheten har ett överskådligt menysystem som ibland kan vara irriterande då inställningar går tillbaka till de ursprungliga, men frånsett detta så upplever man inget negativt. Att skärmen är av OLED-typ sparar på batteriet och drifttiden är väldigt lång, bekräftar testaren. Det är lite av ett genidrag att det finns en ljusmätare som reglerar skärmens ljusstyrka för att få batteriet att räcka så långt som möjligt. Testaren är också väldigt tillfreds med ljudkvaliteten på produktens alla funktioner och skriver att man inte löper risk att bli besviken.

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: MPIO FG100 är en flashbaserad MP3-spelare som även kan återge WMA och ASF. Den finns i varianter om 128MB, 256MB, 512MB och 1GB minneskapacitet. Skärmen är av fyra raders OLED-typ i färgerna orange och blått. Produkten har diktafonfunktion, inbyggd radio och möjlighet att spela in från radio och via linjeingång (analog eller optisk digital). Bland tillbehören återfinns en bärväska, ett armband och diverse kablage. Ansluts till PC eller MAC via USB 2.0. Drivs av ett AAA-batteri med en angiven livslängd på runt 43 timmar. FG100 har dimensionerna 31x82x28,5 mm och väger 40,5 gram. Ca.priset avser spelaren med 1GB, med 256MB kostar spelaren ca 1500 kr.

Modell: MPIO FG100