Sök
iRiver iFP-599T

iRiver iFP-599T

Krånglig spelare, stort minne

2004-05-06

Liten flashbaserad musikspelare med stort minne, FM-radio och inspelning. Testarna hyllar ljudkvaliteten men tycker att gränssnittet är bedrövligt. Dessutom är den dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8/10 "So darned expensive"
T3 2/5 "Sound quality is very good"
PC för alla 7/10 "Bra ljud"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer ljudet både i hörlurarna och när spelaren är kopplad till en stereoanläggning. Även material inspelat via line-in får beröm för bra kvalitet, medan det råder delade meningar om både FM-radions mottagning och hur bra den uppgivna batteritiden uppfylls. Gränssnittet är ganska dåligt och en testare säger att det förstör en i övrigt bra produkt.

Cnet

"So darned expensive"

Cnet noterar att även om iFP-599T är liten är dess knappar ganska väl tilltagna. Metoden att bläddra mellan låtar med hjälp av mappnamn i stället för artist- och albumnamn innebär ett problem med den minimala displayen. Vidare klagar testaren på menysystemets upplägg och även om iFP-599T är mycket välutrustad önskar man att funktionerna var enklare att använda. Cnet reagerar även på att spelaren är svår att få in i den medföljande väskan, och att väskan sedan klämmer så hårt om spelaren att den riskerar att trycka in knapparna. Testaren konstaterar att det tar en knapp halvtimme att föra över 1 Gb musik, och skulle hellre ha sett spelaren utrustad med USB 2.0. Testaren är däremot mycket imponerad av ljudkvaliteten både när det gäller inspelning och uppspelning. FM-mottagningen är å andra sidan extremt dålig, och Cnet uppnådde knappt hälften av utlovade 28 timmars drifttid, vilket kan bero på att tillverkaren testar vid en lägre ljudnivå.

Källa: Till Cnets hemsida
T3, april 2004
PC för alla, nr 4 2004

T3

"Sound quality is very good"

iRiver-iFP-599T

Brittiska T3 kommenterar skämtsamt spelarens rosa färg, men övergår snabbt till mer seriös kritik av gränssnittet, vilket man beskriver som "så inkonsekvent att du måste gissa dig fram". Däremot beröms skärmen som enligt T3 visar all tänkbar information även om den är liten. FM-radion får väldigt bra omdöme för kvaliteten på mottagningen, snabbval och möjligheten att spela in direkt från radion. Även inspelning via line-in får bra betyg, men röstinspelningsfunktionen får underkänt på grund av brus och störningar. Testaren kritiserar överföringshastigheten, men berömmer ljudkvaliteten i hörlurarna samt batteritiden vilken här uppnådde de utlovade 28 timmarna.

PC för alla

"Bra ljud"

PC för alla har jämfört iFP-599T med åtta andra flashminnesbaserade musikspelare. Även om iFP-599T har dubbelt så mycket minne som övriga spelare i testet räcker det bara till en delad femteplats. Pluspoäng ges dock till iRiver iFP-599T för minnesmängd och hög ljudkvalitet, även om testvinnaren Iaudio 4 bedöms ha snäppet högre kvalitet. Testaren kommenterar att spelarens kopieringsskydd inte tillåter musik att flyttas tillbaka från spelaren till datorn, något som PC för alla konstaterar kan åtgärdas med en programvaruuppdatering från tillverkaren

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: iRiver iFP-599T är en flashbaserad musikspelare med magnesiumskal och 1 Gb minne, röstinspelning och FM-radio. Spelaren klarar formaten Mp3, wmv, asf och det fria ogg-formatet, kompatibel med mac och windows. Anslutningsmöjligheter för hörlurar, USB 1.1, line in och och optisk line out. Batteritiden uppges till 28 timmar. Måtten är 64x51x19 mm, vikten 60 gram inkl litium-jon batteri.

Modell: iRiver iFP-599T