Sök
iRiver iFP-1090

iRiver iFP-1090

Första spelaren med kamera

2004-12-08

iRiver iFP-1090 är en mp3-spelare med 256 MB minne och inbyggd kamera med maximal upplösning på 640x480 pixlar. Testarna är alla förtjusta i den långa batteritiden.
Testkälla Betyg Kommentar
MP3 för alla 4/5 “Utmärkt ljud”
Nordic Hardware ”Snyggaste displayen”
M3 7/10 “Fantastisk ljudkvalitet”
Tom’s Hardware “Quality photos – not”
Pocket-lint 5/10 “Poor design”

Vad tycker testarna?

Ljudet och färgdisplayen imponerar på testarna. Det råder delade meningar om den inbyggda kamerans vara eller inte vara, då vissa testare ser funktionen mer som en kul grej medan andra gärna avstår från den dåliga upplösningen. Någon testare önskar att kapaciteten på 256 MB hade varit större medan en annan gillar att så många tillbehör medföljer. Alla uppskattar den långa batteritiden.

MP3 för alla

“Utmärkt ljud”

1090-3MP3 för alla är överförtjust i iRivers ljud och imponeras dessutom av den inbyggda kameran. Designen med triangelformen, gör att spelaren ligger bra i handen, men blir något otymplig att stoppa i fickan. Ljudet får gott betyg oberoende av vilka format som spelas. Ljudet är mycket bra, men equalizern gör ingen större skillnad tycker testaren. Spelaren glänser även med många bra funktioner och lång batteritid, men kritiseras för bristande användarvänlighet. Testaren upplever det svårt att navigera bland alla finesser och påpekar att programvaran borde vara bättre utformad för enklare filöverföring. Testaren sammanfattar spelaren som värd att satsa på för utmärkt ljud i kombination med kamera och speltid. Detta trots att priset är relativt högt.

Källa: MP3 för alla, nr. 1 2004
Till Nordic Hardware's startsida
M3, september 2004
Till Tom's Hardware's startsida
Till Pocket Iint's startsida

Nordic Hardware

”Snyggaste displayen”

Nordic Hardware är imponerad av det rika utbudet av funktioner och höjer den färgskärmen till skyarna. Tillverkaren anses vara generös då tillbehör som reseladdare, USB-kabel, armband, halsrem och Sennheiser-hörlurar ingår i paketet. Spelaren är enkel att manövrera och joysticken med alla funktioner samlade inom en och samma knapp, gör att spelaren enkelt kan användas med en hand. Material och design känns mycket genomtänkta och de gedigna knapparna får ett extra plus. När det gäller equalizern, anser även denna testare att den inte gör någon märkbar skillnad på ett redan bra ljud. Den inbyggda kameran håller minst lika god kvalitet som en mobilkamera och även om det inte handlar om någon utomordentlig bildkvalitet, imponerar ändå kamerans användarvänlighet.

M3

“Fantastisk ljudkvalitet”

1090M3 tycker att det är en fröjd att navigera genom iRivers menysystem via färgskärmen och ger även en eloge till det goda ljudet. Den inbyggda kamerafunktionen bedöms som rolig och lätt att använda även om bildkvaliteten inte är av någon hög kvalitet. Testaren tycker att det är synd att iFP-1090 endast utrustats med USB 1.1 istället för 2.0, då överföringen tar lång tid. En funktion som vore önskvärd är att spelaren kunde koda mp3-filer på egen hand. Batteritiden imponerar däremot och tillsammans med bra ljud, färgskärm och kamerafunktion menar M3 att det höga priset är motiverat.

Tom’s Hardware

“Quality photos – not”

Tom’s hardware konstaterar att med många funktioner inom en och samma produkt är det tydligt att vissa funktioner inte håller samma höga kvalitet som de övriga. Den långsamma överföringstiden vid uppdatering av ljudfiler får kritik och testaren påpekar att föregångarna iFP-790 och 890 klarar detta avsevärt snabbare. Kameran levererar en bildkvalitet under all kritik, vilket är ett typiskt exempel på inbyggda kamerors begränsningar och den går absolut inte att jämföra med digitala kameror. Tack vare kameran är dock spelaren försedd med en utmärkt färgdisplay, som förutom att fungera som kamerans sökare, gör det väldigt enkelt att navigera bland spelarens övriga funktioner. Ljudet håller mycket god kvalitet, även om testaren inte är imponerad av de medföljande hörlurarna.

Pocket-lint

“Poor design”

1090-2Pocket-lint är kritisk till spelarens design och till det faktum att minnet tyvärr fylls alldeles för fort. Färgdisplayen får plus för att den rymmer så mycket information och för att den gör det tydligt och lätt att navigera bland funktionerna. Även denna testare anser att kameran inte är så mycket att ha om man har krav på att ta bilder som är användbara, utan skall mer ses som en kul grej. Sammanfattningsvis hamnar ljudet, den medföljande mjukvaran och displayen på plussidan, medan designen, hörlurarna och spelarens kapacitet (256 MB) blir placerade på minussidan.

Cirkapris: 2990 kronor

Produktfakta: iRiver iFP-1090 är en mp3-spelare med ett flashminne på 256 MB. Spelaren stöder formaten MP3, MPEG 1/2/2.5, WMA, ASF, JPG och OGG. Utrustad med mikrofon, FM-radio samt ID3. iRiver iFP-1090 har även en inbyggd kamera med högsta upplösning på 640x480 pixlar. Batteriet är utbytbart och bland finesserna finns 1,2 tums LCD-färgskärm med bakgrundsbelysning, röstinspelning, klocka och equalizer. Ett fulladdat batteri klarar en speltid på 35 timmar om det endast är mp3-filer som spelas. Används kameran ihärdigt, beräknas speltiden till 30 timmar. Anslutning till dator sker via USB 1.1. Spelaren väger 63 gram inklusive batteri och har måtten 91,1x34x31.3 mm.

Modell: iRiver iFP-1090