Sök
iRiver H140

iRiver H140

Jukebox i fickformat

2004-11-19

Mp3-spelaren iRiver H140 är någonting extra. Kostar en del men erbjuder samtidigt mycket för pengarna. Har både analog och optisk digital utgång och dessutom är ljudet mycket bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8,7/10 "Excellent playback/recording quality"
Ljud & Bild "Mest kvalificerade musiklådan"
PC Magazine 5/5 "Recording quality is superb"
IT Writing "Scores highly on features"

Vad tycker testarna?

Testarna anser att iRiver H140 kanske inte är den mest stilistiska spelaren, men den är enligt de flesta klart prisvärd. En testare upplever ljudet som lite skramligt medan övriga tre testare menar att ljudkvaliteten är mycket bra. Vidare har spelaren anslutningsmöjligheter som imponerar tillsammans med användarvänlighet. Det kan ta en stund att sätta sig in i hur spelaren fungerar eftersom den inte alltid är helt logisk anser testarna, men när man väl börjat använda den faller bitarna snart på plats. Flera rekommenderar dock att man investerar i ett par bättre hörlurar för att spelaren skall komma till sin rätt.

Cnet

"Excellent playback/recording quality"

iriver_side

Cnet ger spelaren utmärkelsen Editor’s Choice. Tillverkaren har stoppat i flera avancerade funktioner i en spelare som är marginellt större än Apples iPod. Batteriets livslängd är utmärkt, LCD-skärmen på fjärrkontrollen är mycket bra och det är också hög kvalitet på uppspelning respektive inspelning. LCD-skärmen är visserligen utomordentlig men kan uppfattas som väl liten. Testaren gillar att displayen på spelaren är placerad så att det med hjälp av fjärrkontrollen går att nå alla funktioner som behövs när själva spelaren inte är framme. Tack vare USB 1.1 får man en överföringshastighet på 0.79 MB per sekund, och med USB 2.0 en hastighet på 2.98 MB per sekund. Batteriet räckte nästan 16 timmar vilket är mycket bra.

Källa: Till Cnets hemsida
Ljud & Bild nr 6 2004
Till PC Magazines hemsida
Till IT Writings hemsida

Ljud & Bild

"Mest kvalificerade musiklådan"

Ljud & bild testar förutom iRiver H140 även Apple iPod, Archos Gmini 220, Creative MuVo2, iAudio 4 samt Philips HDD120. Ingen testvinnare utses. iRiver är störst och därmed även dyrast i testet. Knapparna kan vara en aning förvirrande eftersom de får olika funktioner beroende på hur länge de hålls intryckta och menyerna är inte alltid helt logiska. Dock är spelaren enkel att använda och datorns filhanterare är till hjälp vid filöverföring. Spelaren har radio men man kan inte spela in därifrån, vilket anses vara synd. Både analog och optisk digital utgång finns vilket gör den mest kvalificerad av alla spelare i testet. I de medföljande lurarna är basen svag och en investering i ett par bättre lurar är på sin plats men det går ändå inte att helt bli av med den något skramliga känslan. Hårddisken är stor men priset är enligt testaren högt.

PC Magazine

"Recording quality is superb"

iriver_speakers

PC Magazine anser att det här är den nya digitala musikspelaren som konkurrenterna skall försöka slå. Både inspelning av röst och musik erbjuds tillsammans med FM-radio vilket är ett mycket kompetent paket. Speciella program för att ladda ner filer behövs inte heller, utan det går lätt att använda sig av Windows filhanterare. Ljudet är mycket bra med stark bas och även högre toner låter skönt. Vid maximal volym kan en del störningar uppkomma men det hörs inte, det syns bara på displayen. Den inbyggda mikrofonen är det bästa som hörts i en portabel spelare. Spelaren kräver ett par riktigt bra hörlurar för att komma till sin rätt, avslutar testaren.

IT Writing

"Scores highly on features"

IT Writing menar att apparaten kanske inte är lika stilistisk som Apples iPod, men det är mer valuta för pengarna, inte minst ett bättre batteri. Spelaren är mer eller mindre en portabel hårddisk eftersom det är så enkelt att föra över filer. Ljudkvaliteten är enligt testaren utmärkt även med de medföljande hörsnäckorna. En nackdel är att endast MP3-filer visar upp information på skärmen, detsamma gäller inte för exempelvis WMA-filer. Kontrollerna kan ta en viss tid att vänja sig vid eftersom allt inte är så logiskt som det skulle kunna vara. Fjärrkontrollen är avancerad och har en bra och tydlig display vilket är ett klart plus.

Cirkapris: 4600 kronor

Produktfakta: iRiver H140 (som hette iHP 140 förut) är en MP3-spelare med inbyggd hårddisk på 40 GB. Spelaren har stereoljud och når upp till en ljudnivå av 90 dB. Ljudfrekvensen är 20 hz–20Khz medan radiofrekvensen är mellan 87,5 MHz och 108 MHz. H140 är kompatibel med MP3 (MPEG 1/2/2,5 Layer 3), WMA, ASF, OGG, WAV, M3U samt TXT. Spelaren stöder hastigheterna 8 Kpbs-320 Kbps (MP3), 96 Kbps-500 Kbps (OGG) samt 44-192 Kbps (WMA). Batteriet är ett uppladdningsbart Li-Polymerbatteri som räcker för 16 timmars användning. Överföring mellan spelare och dator sker via USB 2.0. Det finns stöd för 40 språk inklusive nordiska bokstäver. Mått: 60x105x22 mm och vikt 172 g.

Modell: iRiver H140