Sök
iAudio  X5

iAudio X5

Slimmat ljudmonster

2005-10-10

Med en iAudio X5 kan man både lyssna till musik och titta på sin favoritfilm. Den här lilla musikmaskinen får bra kritik eftersom den har många praktiska finesser.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 9/10 "Den är ett tekniskt mirakel"
Ljud & Bild "Välbyggd enhet"
Mikrodatorn 83/100 "Bra ljudkvalitet"
PC Magazine 3,5/5 "An excellent audio player""An excellent audio player"

Vad tycker testarna?

iAudio X5 är en MP3-spelare som faller testarna i smaken. Dels tycker de flesta att den är riktigt snygg i sin slimmade design och förutom det så anses ljudkvaliteten vara bland de bättre jämfört med andra spelare. Visserligen kan bilder och video visas på färgskärmen som bara är 1,8 tum, men någon större bildupplevelse blir det inte. Filmen blir pixlig och bilderna inte helt skarpa, men visst är det möjligt att konvertera video till MPEG4 och ladda ner bilder eller film direkt från videokameran. Både röstinspelning och musikljud är utmärkta med en stark bas och ett harmoniskt mellanregister. En testare menar att hörlurarna skaver och är obekväma, en annan saknar drm-stöd. Men överlag får X5 fin kritik för utmärkt ljud och praktiska finesser.

M3

"Den är ett tekniskt mirakel"

x5_fram
M3 tycker att den lilla snygga, slimmade spelaren är späckad med bra funktioner som bland annat gör att den kan visa video på skärmen och ladda ner fotografier direkt från kameran. Det blir också väldigt bra kvalitet på skärmbilden. Detta är en mångsidig spelare som återger ett riktigt bra ljud som blir kraftigt och nyanserat med bra detaljer på ljudskalan med 6 ljudlägen eller en grafisk equalizer. I testet håller batteriet i hela 13 timmar utan att behöva laddas om. Väljer man en hårddisk på 60 MB får man ett ännu kraftigare batteri som räcker i snudd på 35 timmar. Testarna önskar sig att spelaren skulle kunna ha drm-stöd, men förutom den lilla bristen så är X5 en fantastiskt bra produkt som de gärna rekommenderar.

Källa: M3 nr 6, 2005
Ljud & Bild nr 9, 2005
Mikrodatorn nr 12, 2005
Till PC Magazine

Ljud & Bild

"Välbyggd enhet"

x5_sidan
Ljud & Bild testar sex MP3-spelare, bland annat från Palm, Audiovox och Avant och menar att X5 ljudmässigt verkar ganska överlägsen sina konkurrenter. Detta är den andra spelaren på marknaden som hanterar ljudformatet Flac, enligt testaren. Spelaren är mycket välkonstruerad men tar lite tid på sig i början. Först efter 10-12 sekunder sätter den igång. Ljudet, både musik och röstinspelningar håller en genomgående mycket hög kvalitet. Även om man kan se film på skärmen så är detta främst en musikspelare. Det går varken att spela in från TV eller att spela upp film på en TV-skärm. Märkbart val som tillverkaren gjort är att det behövs en särskild adapter för USB-anslutningen, eftersom det inte finns någon kontakt på själva spelaren. Hörlurarna som medföljer är stora och obekväma att ha på sig. Man korar ingen vinnare i detta test, men X5 placerar sig bland de spelarna som får riktigt bra kritik.

Mikrodatorn

"Bra ljudkvalitet"

x5_framsidan_foto
Mikrodatorn jämför spelaren med iPod och tycker att X5 slår sin konkurrent i alla fall om man ser till den tydliga och fina färgskärmen på vilken man även kan visa video och bilder. Eftersom det går att ladda ner bilder direkt från videokameran kan spelaren också användas som backup-minne till kameran när minneskortet är fullt. Däremot kan spelaren inte visa bilder och spela musik samtidigt. Tyvärr finns det inga direktkontakter utan en särskild adapter måste användas och den fungerar som USB-port. X5 har stöd för mängder av filformat och visar sig vara en flexibel spelare med bra batteritid och många praktiska funktioner. Det är inte den mest användarvänliga spelaren man sett, men denna hårddiskbaserade spelare har stöd för mappstruktur och den har en utmärkt ljudkvalitet.

PC Magazine

"An excellent audio player""An excellent audio player"

x5_remote
PC Magazine tycker att X5 är en snygg spelare med utomordentlig ljudkvalitet. Skärmen är inte särskilt skarp och det är egentligen musik som är X5:s starka sida, inte video och bilder. Videofilm ser ganska pixlig ut och fotografierna blir inte särskilt skarpa heller. Men ljudet är utomordentligt fint. Basen blir riktigt bra och spelaren överlag har ett klart dynamiskt ljud. BBE Sound ger en utmärkt diskant och ett harmoniskt mellanregister. Batteriet varar i 15 timmar och 15 minuter, vilket är mycket bra uppmätt prestanda. Att navigera sig genom menyn kan vara ett elddop. Visserligen finns det massor av bra funktioner, men man måste hitta dem också utan att vara ett tekniskt snille. Förvisso är detta en spelare som både är snygg och kan fås till ett bra pris, men den får svårt att bräcka exempelvis mästaren iPod, menar testaren.

Cirkapris: 3350 kronor

Produktfakta: iAudio X5 är en MP3-spelare som även visar bild och video på en 1,8 tums TFT-skärm i färg som har en upplösning på 160x128 pixlar och 260.000 färger. Egna fotografier kan läggas upp som bakgrundsbilder via USB. Spelaren har en minneskapacitet på 20 GB. Det går att spara upp till 5.000 låtar à 4 MB, 2.000 mappar eller 10.000 filer. X5 stöder filformaten MP3, MPEG4, JPEG, WMA, OGG, WAV, ASF och FLAC. Bland finesserna finns 6 ljudprogram och justerbar equalizer. BBE Sound är ett system för ljudåtergivning och bas, programmen JetAudio konverterar videoformat till MPEG4 och JetShell konverterar CD-skivor till MP3. I spelaren finns också funktionen LyricsDisplay som visar låttexter på skärmen samtidigt som man lyssnar. Anti-Shock funktion upp till 12 minuter finns, så även FM-radio och en inspelningsfunktion som spelar in direkt från radion. X5 har en speltid på ca 14 timmar på laddat batteri, den är tillverkad i aluminium och finns även med 30 GB och 60 GB minne. Hörlurar medföljer och spelaren väger 145 gram och mäter 103,7x60,8x14,3 mm.

Modell: iAudio X5