Sök
Creative Zen Xtra 60 GB

Creative Zen Xtra 60 GB

Bästa bärbara ljudet

2004-05-25

Creatives nya Mp3-spelare har större skärm och bättre ljud än tidigare. Nu får iPod se upp.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 “The audio quality is excellent”
What Hifi 5/5 “Energetic music delivery”
ZD Net 7,7/10 ”Slightly too large for pocketing”
IGN 9,3/10 ”The Zen Xtra is a major release”
Xonio 8,6/10 “Benötigt spezielle Software”

Vad tycker testarna?

Det finns inte mycket ont att säga om Creative Zen Xtra. Samtliga testare är mycket positivt inställda till ljudkvaliteten, det stora hårddiskutrymmet samt att batteriet (till skillnad från Ipod) faktiskt är utbytbart. Flera är dock överens om att iPod får sitta kvar på tronen, men prisvärdheten är högre hos Creative. En testare klagar lite över att det krävs en särskild programvara för överföring och två andra hade gärna sett stöd för radio och fjärrkontroll. En testare påpekar att enheten fortfarande är lite för stor för att enkelt glida ner i fickan.

T3

“The audio quality is excellent”

T3 uppskattar den stora hårddisken, även om man fortfarande ser iPod som det vackrare alternativet. Creative Zen Xtra har en större skärm än Ipod, vilket bidrar till att den är så enkel att använda. Ljudkvaliteten är utmärkt. Jämfört med iPod finns även support för WMA och spelaren bjuder på bättre batteritid och mer hårddiskutrymme för pengarna, men iPod kommer nog ändå att få behålla tronen menar T3. Om Creative Zen Xtra i framtiden får radio, linjeingång och fjärrkontroll så förändras kanske bilden. Nu är det hur som helst ändå ett bra köp.

Källa: T3 februari 2004
What Hifi maj 2004
Till ZD Nets hemsida
Till IGNs hemsida
Till Xonios hemsida

What Hifi

“Energetic music delivery”

What Hifi påpekar att Creative Zen Xtra förvisso är lite större än föregångaren Zen NX, men så har den också större skärm. Hårddisken är hela 60 Gb stor och ger plats åt det mesta, inte bara musik. Batteritiden slår iPod på fingrarna med omkring 14 timmars drift, men testaren upplever också att denna siffra förkortas betydligt om bakgrundsbelysningen används flitigt. Tack och lov är batteriet utbytbart. Ljudet är helt kalas. Är man på jakt efter en prisvärd Mp3-spelare till en PC som rymmer hela musiksamlingen och dessutom gör låtarna rättvisa så är det här ett bra köp menar What Hifi.

ZD Net

”Slightly too large for pocketing”

JBX_Zen_Extra_c4

ZD Net skriver att Zen Xtra inte är fullt så het som Apple iPod, men att den med sitt lägre pris ändå kommer att locka alla som har stora musiksamlingar. I stort är Xtra identisk med föregångaren NX. Det som skiljer är att den nya spelaren har större skärm och hårddisk, samt förbättrat ljud och användbarhet. Tyvärr är den fortfarande lite för stor för att få plats i fickan. Plus i kanten för det utbytbara batteriet och för den stora skärmen. Att det rör sig om hela 60 Gb minne är naturligtvis positivt. Men det är lite tråkigt att det fortfarande inte går att få FM-radio och att det inte finns någon fjärrkontroll till spelaren, avslutar ZD Net.

IGN

”The Zen Xtra is a major release”

IGN ser Zen Xtra som en stort steg i Creatives Mp3-strategi. NX fick med tiden vissa uppenbara svagheter, även om den fortfarande är en utmärkt Mp3-spelare. Creative bestämde sig för att lansera en spelare som åtgärdade dessa problem och som dessutom bjöd på bättre ljud. Sagt och gjort. Testaren skriver att det inte finns någon Mp3-spelare på marknaden i dag som har bättre ljud än Zen Xtra. Den lilla kontrolljoysticken som på NX satt lite för djupt insjunken har nu lyfts upp en aning för att underlätta navigeringen. Tack för det Creative. Vill man ha hårddisksutrymme, prisvärdhet och ruggigt bra ljud är Zen Xtra definitivt värd en närmare titt.

Xonio

“Benötigt spezielle Software”

JBX_Zen_Extra_c3

Xonio gläds liksom övriga testare åt ett fantastiskt bra ljud och en stor skärm. Däremot är själva spelaren fortfarande ganska stor, men så innehåller också hårddisken hela 60 Gb. Redan vid en datatakt på 128 Kb visar Zen Xtra hur det ska låta, men testaren skriver att spelaren inte får tillfälle att riktigt spänna musklerna förrän med högre bitrate. Hörlurarna som följer med är OK, men matchar kanske inte ljudkvaliteten. Det finns bättre på marknaden. Dessvärre behövs speciell mjukvara för att föra över data och musik, men tursamt nog följer denna med vid köp.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Creative Zen Xtra 60 är en bärbar Mp3-spelare med inbyggd 60 Gb hårddisk. Formaten som stöds är Mp3, WMA och WAV. Musik överförs från datorn via USB 2.0 i en hastighet av (som bäst) en låt per sekund. Musiken navigeras med hjälp av det ikonbaserade gränssnittet eller med scrollhjulet. Naturligtvis kan även annan data lagras på hårddisken. Spellistor kan kompileras och redigeras. Den bakgrundsupplysta skärmen är större än hos tidigare modeller. Batteriet är av typen litiumjon med en uppskattad speltid av 16 timmar. Neodymium stereohörlurar ingår. Storleken är 112x76x22 mm och vikten utan batteri 204 g.

Modell: Creative Zen Xtra 60 GB