Sök
Creative zen x-fi

Creative zen x-fi

iPod-utmanare från Creative

2008-10-27

Creative har inte sparat på funktioner i Zen x-fi och den erbjuder bland annat trådlöst nätverk, videouppspelning, radio och röstinspelning. Snygg design och skarp skärm men dåligt tangentbord, menar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Anythingbutipod - "It’s at a really good price point"
Good gear guide 4/5 "Wide array of formats supported"
Allt om pc 82/100 "En drömmaskin i mediaspelarsammanhang"
M3 7/10 "Bra bildskärm"
Din teknik 3/5 "Fullspäckad mediaspelare"

Vad tycker testarna?

Nya Creative zen x-fi är fullproppad med funktioner. Några testare gillar dem medan andra menar att utvecklarna har lagt ner för mycket tid på dem och struntat i att rätta till felen från föregångaren. Designen är snygg men det saknas användarvänlighet i tangentbordet och man får inget flyt när man chattar. Det trådlösa nätverket anses vara en bra funktion och skärmen är bra på att visa film. Spelaren får överlag höga betyg och testarna menar att det är en värdig utmanare till iPod.

Anythingbutipod

"It’s at a really good price point"

Anythingbutipod tycker att byggkvaliteten har förbättrats avsevärt sedan föregångaren. Likaså har de medföljande hörlurarna blivit mycket bättre. Testaren anser även att det trådlösa nätverket fungerar utmärkt men det slukar onödigt mycket batteri. Utöver detta finns det inte mycket som har förbättrats och Anythingbutipod tycker att både ljudet och chatt-funktionen är undermåliga. Det känns som om tillverkarna har lagt ner för mycket energi på att slänga in nya häftiga funktioner och därmed struntat i att ta åt sig av den tidigare kritiken och förbättra de funktioner som finns, skriver testaren. Trots detta anses detta vara en bra spelare som säljs till ett bra pris.

Källa: www.anythingbutipod.com (US)

Good gear guide

"Wide array of formats supported"

Good gear guide tycker att spelaren har en stilfull design, är kompatibel med ett stort utbud av filformat, har många funktioner och det finns gott om minnesutrymme. Det som är mindre bra med spelaren är dess trådlösa nätverk som inte är särskilt användbart, spelarens X-Fi läge är inte särskilt bra och det känns därmed onödigt att använda, SD-porten är dåligt genomförd och tangentbordet är inte optimalt. Good Gear Guide menar ändå att spelaren, trots sina brister, är en värdig motståndare till iPod.

Källa: www.goodgearguide.com (AU)

Allt om pc

"En drömmaskin i mediaspelarsammanhang"

Allt om pc tycker att Zen x-fi har extra av allt då den utöver att visa film, bilder och spela upp musik även kan erbjuda trådlös nätverksanslutning, radio och röstinspelning. Designen ses som tilltalande och testaren tycker att den ger en exklusiv känsla och att det känns riktigt behagligt att se på film i den. Knapparna beskrivs som tunga och det saknas känsla i trycken, då är Apples klickhjul bättre enligt testaren. Ljudet imponerar stort och utvecklarna har, enligt Allt om pc, lyckats väldigt bra med att anpassa ljudbilden. Sammanfattningsvis så tycker testaren att de flesta funktioner fungerar bra men påpekar att betyget dras ner på grund av dåligt användargränssnitt.

Källa: Allt om pc (SE) nr 11 2008

M3

"Bra bildskärm"

Testaren för M3 tycker att spelarens största plus är skärmen, hörlurarna och det trådlösa nätverket trots att det sistnämnda går att förbättra på flera punkter. Testaren påpekar att det var dålig uppslutning på spelarens chat-rum vid de tillfällen han var ansluten. Det är också negativt att det inte går att använda sig av frågetecken i chat-rummet, det verkar helt enkelt ha glömts bort av utvecklarna tror testaren. När det kommer till prestation är den bra på att visa bild och att spela upp ljud och M3 tycker att man får mycket för pengarna.

Källa: M3 (SE) nr 8 2008

Din teknik

"Fullspäckad mediaspelare"

Trots att Creative har proppat Zen x-fi full av funktioner är Din tekniks testare inte nöjd. Han tycker att det är dumt att göra en mediaspelare som inte tar videos med upplösningen 640x480 och menar att det är jobbigt att behöva vänta på att konvertera om. Det största problemet är ändå knappsatsen som är otroligt krånglig när det både gäller navigering och att chatta. Det trådlösa nätverket fungerar kanonbra, likaså den inbyggda högtalaren som lätt kan spela upp musik för en liten grupp människor. Det är främst spelarens många funktioner som gör den åtråvärd, men när det kommer till användarvänlighet faller den platt.

Källa: Din teknik (SE) nr 9 2008

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Creative zen x-fi finns att köpa med antingen 8, 16 eller 32 gb lagringskapacitet. Skärmen är på 2,5 tum och kan visa 16,7 miljoner färger. Den har stöd för ljudformaten mp3, wma, aac, wave och audible, samt videoformaten wmv9, mpeg4, divx, xvid (320x240) och bildformatet jpeg. Andra funktioner som finns är inbyggd högtalare, radio, röstinspelning, trådlöst nätverk, animerad chatt och kortplats för sd-/sdhc-minneskort. Batteriet klarar av 25 timmar musik eller 5 timmar video. Den väger 70 gram och den mäter 55x83x12,5 mm. Priset avser 16gb-versionen.

Tillverkare: Creative