Sök
Creative Zen Vision

Creative Zen Vision

Underhållning i lätt förpackning

2005-11-08

En lätt och smidig mediaspelare som väger 239 gram. Visar film, bilder samt spelar musik och radio. Skärmen får mycket uppskattning för sin fina skärpa. Perfekt för pendlare och människor som reser mycket.
Testkälla Kommentar
Tom’s Hardware “Gav ett blandat intryck”
PC Pro “Resolution is crisp and evenly lit”
Cnet ”Incredibly crisp, colorful video”
Designtechnica “Easy to use and excellent navigation”
M3 “En hel del godis i ett litet format”

Vad tycker testarna?

Zen Vision faller de flesta av testarna i smaken. Alla är överens om att mediaspelaren har en skärm med en ovanligt bra skärpa. Betraktningsvinkeln hamnar på minussidan. Designen är tilltalande och navigeringen genom menysystemet fungerar bra. En del testare tycker det är komplicerat och tidskrävande att konvertera och föra över filer från datorn. Fler och tydligare instruktioner efterfrågas. Ljudet får i regel ett högt betyg, men en testare noterar att basen är skränig vid en viss volymnivå. Saknar möjlighet att spela in direkt från TV och DVD.

Tom’s Hardware

“Gav ett blandat intryck”

Zen_Vision_high
Tom’s Hardware skriver att Creative har lyckats bra med designen på nya Zen Vision. Den har en snygg metallfinish och med sina 239 gram är den mycket portabel. Den största nackdelen är att det inte går att spela in video och audio direkt till spelaren. Skärmen har en hög upplösning och en fantastisk skärpa. Storleken på skärmen är inte optimal för att titta på film och kommer framförallt till sin rätt under visning av bilder. Färgerna är något kalla och det saknas färgjusterare. Betraktningsvinkeln från vänster är inte bra och tenderar att förvränga bilden. Som musikspelare fungerar den utmärkt och ljudkvaliteten är hög. Hörlurarna som medföljer kommer gillas av de flesta. Användargränssnittet är snyggt, men testaren tycker att det är komplicerat att föra över och organisera filerna. Batteritiden får godkänt med tre timmar för film och nio timmar för musik. Ett blandat omdöme där spelaren inte riktigt lever upp till sitt pris.

Källa: Till Tom's Hardware.se
Till PC Pro
Till Cnet
Till Designtechnica
M3 Oktober 2005

PC Pro

“Resolution is crisp and evenly lit”

Zen_Vision_white
PC Pro tror att Zen Vision kommer attrahera människor som pendlar och reser mycket. Förutom de vanliga video-, bild- och musikfunktionerna kan spelaren synkas med Outlook för att hämta adressbok och schema. Det finns också inspelningsbar radio som utmärker sig. I jämförelse med en renodlad musikspelare så är inte musikkatalogen i Zen Vision lika lätt att organisera. Det finns många funktioner, men ett minus är att spelaren inte visar skivomslag. Videospelaren hanterar många olika format och skärmen anses ha en mycket bra skärpa och ljus. Ett extra plus till den höga upplösningen. Testaren önskar dock att skärmen hade en större vidvinkel. Batteriets livslängd ger upphov till ett visst missnöje och arbetstiden är beroende av vilket format som körs samt vilken belysning skärmen har. Plus är att batteriet laddas via USB-porten.

Cnet

”Incredibly crisp, colorful video”

Cnet är mycket imponerade av den utveckling som mediaspelaren genomgått sedan föregångaren Zen PMC. Funktionerna är fler, den har blivit lättare och samtidigt har minnesstorleken ökat. Skärmen är den bästa som testaren sett och kvaliteten är kristallklar. Det enda negativa är att betraktningsvinkeln är dålig. Testaren efterfrågar tydligare instruktioner för konvertering och överföring av filmer från datorn till mediaspelaren. Saknar dessutom möjligheten att spela in film direkt från externa källor. Användarvänligheten är hög och knapparna på spelaren är tydliga. Gränssnittet är snyggt och navigeringen i menysystemet är enkel. På musiksidan finns de flesta funktioner som man kan begära. Extra plus att man kan lyssna på musik samtidigt som man bläddrar mellan bilder. Ljudkvaliteten och hörlurarna får ett toppbetyg. Inspelningsmikrofonen fungerar okej, men för att inspelningen ska bli bra måste man prata nära mikrofonen. En portabel mediespelare med en toppskärm till ett konkurrenskraftigt pris.

Designtechnica

“Easy to use and excellent navigation”

Zen_Vision_black
Designtechnica är besvikna på spelarens mjukvara. Installationen fungerar dåligt och avsaknaden av tydliga instruktioner och anvisningar försvårar användningen. Det är tidskrävande att konvertera videofiler och testaren noterar också problem med att spela upp vissa format som programmet ska hantera. Skärmens kvalitet är desto bättre och upplevelsen blir mycket bra när man väl tittar på film eller bilder. Eftersom ljudet inte imponerar så är det framförallt till dessa funktioner som Zen Vision ska användas. Basen är skränig när man lyssnar på musik på medelhög volym och hörlurarna som medföljer ger ingen vidare lyssnarupplevelse. Det finns nio equalizerlägen, men testaren märker ingen större skillnad mellan dessa. Spelaren är mycket enkel att nyttja och navigering sker utan problem. Designen anses läcker och spelaren är smidig att bära med sig. Totalt sett ett godkänt betyg, men det finns områden där Zen Vision kan förbättras.

M3

“En hel del godis i ett litet format”

M3 är mycket nöjda med att gränssnittet är på svenska. Denna detalj tillsammans med de tydliga menyvalsknapparna bidrar till en enkel och lättöverskådlig navigering. TV-utgången fungerar bra och bilderna har en hög kvalitet hemma på TV-apparaten. Även skärmens kvalitet får ett gott omdöme och skärpan är bland det bästa som testaren har sett. Färgerna är något kalla och Zen Vision saknar antireflexbehandling av skärmen. Betraktningsvinkeln beskrivs som usel. Ljudkvaliteten får idel positiva omdömen och har en bra basnivå och rena diskanttoner. Testaren uppskattar att batteriet går att ta loss och rekommenderar att köpa extra batteri när man är ute och reser. Batteritiden får godkänt även om den inte kom upp i samma tid som specifikationerna utlovar. Testaren hade inga problem att koda om de format som spelaren inte stödjer. Spelaren har avslutningsvis många funktioner och ett högklassigt ljud till ett rimligt pris.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Creative Zen Vision är en portabel mediaspelare som är utrustad med en hårddisk på 30 GB. Den är tillverkad av magnesium och finns i svart eller vitt. Skärmen är 3,7 tum med 640x480 bildpunkter. Videoformat som spelaren stödjer är AVI, MPEG 1/2/4, WMV, Motion JPEG, DivX 4 och 5 och Xvid. Musikformaten är MP3, WMA och WAV. Bildformatet är JPEG och kortplats finns för Compact Flash. Överföring mellan dator och spelare sker med USB 2.0. Har FM-radio och mikrofon. Möjlighet finns att synka spelaren med Outlook express. Hörlurar medföljer och högtalare finns på spelaren. Batteritiden är 13 timmar för musik och 4,5 timmar för film. En komposit TV-utgång möjliggör visning av video och bilder på TV-skärmen. Vikten är ca 239 gram och måtten är 124x74x20 mm.

Modell: Creative Zen Vision