Sök
Creative Zen Touch

Creative Zen Touch

Tumstyrd musikmaskin

2004-10-28

Portabel hårddisksbaserad musikspelare på 20 GB som styrs via en pekskärm. Får mycket beröm för sin nya design, batteriets livslängd och mycket bra ljud.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8,3/10 “Awesome battery life”
Din Side 5/6 ”Creative har virkelig fått det til her”
PcMag 4/5 ”One of the easiest players to operate”
Pocket-lint 8/10 ”Nice, sounds good and performs well”

Vad tycker testarna?

Alla instämmer i att Creative Zen Touch har en modern och fräsch design och den liknas med Apples storsäljare iPod. Manöverpanelen fungerar bäst för navigering i menyn som tar en stund att bemästra, men när testarna väl kommer in i det anses det fungera riktigt bra. En testare hävdar att Zen Touch har den hittills bästa navigeringslösningen. Menyerna upplevs som enkla och lätta att komma in i. Spelaren får genomgående bra betyg för sin ljudåtergivning och extra mycket beröm får signal-till-brusförhållandet, som är riktigt bra. Vad som inte uppskattas är att spelaren inte dyker upp som en enhet på datorn utan kräver installation av drivrutiner.

Cnet

“Awesome battery life”

zen-closeup

Cnet tycker att Creative Zen Touch är godis för ögat med den snygga, mjuka designen. Den nytänkande styrplattan anses mycket bättre än snurrknappen som fanns på tidigare modeller. Att ha OK-knappen i mitten av styrplattan upplevs dock ganska opraktiskt då den sitter i vägen vid scrollning, speciellt när man har många låtar att ta sig igenom. Övriga knappar må vara lokaliserade utmed kanten, men att styra apparaten med en hand kan bli påfrestande för tummen. Menyerna känns igen från tidigare Zen-versioner, men har gjorts lite tydligare. Styrplattan är väl integrerad med menyerna och exempelvis räcker en snabb beröring under inspelning för att visa vald musik, vilket gör det enkelt att hitta nästa låt. Menyerna har många funktioner till glädje för den som gillar att hålla koll på spelningslistor och dylikt men de kan förvirra vissa användare, tror Cnet. Ljudkvaliteten hos Zen Touch imponerar. Ljudet upplevs som kraftfullt samtidigt som det har ett lågt signal-till-brusförhållande. Hörlurarna som medföljer rekommenderas bör bytas ut. Batteritiden anses riktigt bra då testaren lyckas klämma ut hela 26 timmar på en laddning, vilket gottgör att batteriet är inbyggt. Att överföra musik går smidigt över USB 2.0 men dessvärre dyker spelaren inte upp som en extra disk på datorn utan att man installerar drivrutinerna.

Källa: Till Cnets hemsida
Till Din Sides hemsida
Till Pc Magazins hemsida
Till Pocket Lints hemsida

Din Side

”Creative har virkelig fått det til her”

zen-side

Din Side skriver att Creative har försökt följa senaste trenden för hur en mp3-spelare ska se ut och resultatet är riktigt lyckat. Nackdelen med den nya designen gentemot tidigare versioner av Zen är att batteriet inte är utbytbart. Den största nyheten, pekskärmen, anses fungera mycket bra när man väl kommit in i hur den ska användas. Även menyerna som upplevs som mycket bättre och enkla att ta sig igenom. Menyerna tillsammans med den stora skärmen gör att användarvänligheten är i toppklass, skriver testaren. Ett minus är att spelaren inte dyker upp som en extern hårddisk utan kräver installation av Creatives programvara. Annars är det inga problem med anslutning till datorn och överföringen går riktigt snabbt. Att lyssna på musik med Zen Touch är ren glädje, återgivningen är i toppklass och tillgång till equalizer finns. Gör jobbet riktigt bra utan att krångla till det summerar Din Side spelaren.

PcMag

”One of the easiest players to operate”

Pc Magazin anser att ljudet hos Creative Zen Touch har det bästa signal-till-brusförhållandet man någonsin sett hos en produkt för bärbart ljud. Spelaren anses klämma ut det bästa ur formaten den behärskar. Även om testaren gärna sett stöd för lossless WMA också, gottgörs detta mer än väl av den ljudkvalitet som erbjuds. De medföljande hörlurarna anses inte räcka till och testaren rekommenderar att man införskaffar ett ordentligt par. Skärm och menyer är enkla att arbeta med och det enda klagomål som framförs är att ljusstyrkan hos skärmen är lite för svag. Med sin kombination av lång batteritid, god användarvänlighet, 20 GB och mycket god ljudkvalitet är det bara att införskaffa ett exemplar.

Pocket-lint

”Nice, sounds good and performs well”

ZEN_TOUCH

Pocket Lint drar paralleller mellan produkten och Apples iPod. Båda har en stilfull design, båda är vita och har inbyggd hårddisk och de ligger båda i samma prisklass. Där iPod har sitt hjul har Zen Touch en tryckkänslig panel, vars funktion är identisk med hjulet hos Ipod. Det är lätt att navigera sig igenom menysystemet hos Zen Touch, då det är enkelt i både sitt upplägg och i användandet. Ljudet upplevs som mycket bra och batteritiden motsvarar gott och väl den uppgivna tiden på 24 timmar.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Creative Zen Touch är en WMA-/MP3-spelare med lagringskapacitet på 20 GB. Navigation sker med en tryckkänslig panel samt en blå EL bakupplyst LCD-skärm om 160x104 pixlar. Batteritid på en laddning anges till 24 timmar. Batteriet är ett inbyggt litiumjonbatteri och går inte att ta ut. Ansluts till dator via USB 2.0 (bakåtkompatibel med USB 1.1.). Systemkrav är Pentium II 233 MHz eller likvärdig processor, 64 MB RAM, 30 MB ledigt minne på hårddisken, USB 1.1-port samt Windows 98SE eller senare. FM-radio, röst och FM-inspelning via extra sladdförsedd fjärrkontroll (tillval). Zen Touch har måtten 68x105x22 mm och väger 203 gram.

Modell: Creative Zen Touch