Sök
Creative Zen PMC

Creative Zen PMC

Bra men inte perfekt start

2004-12-15

En portabel mediaspelare som uppvisar ett intressant koncept och som i framtiden kan bli riktigt intressant. Testarna imponeras av den mäktiga batteritiden men förvånas över att enheten inte har något riktigt stativ.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Pro 5/6 ”A good first stab”
Infosync 6,2/10 “A honourable one”
Engadget “Who really needs these?”
PC Magazine 3,5/5 “Playback works well”
Cnet 8/10 “Room for improvement”

Vad tycker testarna?

Testarna anser att idén med portabla mediaspelare är intressant och konstaterar samtidigt att Creative har tagit fram en ganska bra produkt även om den inte är klockren. Batteritiden imponerar men testarna är frågande till varför inte enheten är utrustad med ett stöd som gör att den kan stå av sig själv. Ett bra försök, men det finns saker att förbättra till kommande generationers spelare.

PC Pro

”A good first stab”

portablemediacentre_c6PC Pro konstaterar att Zen är en bra förstaflirt med de portabla mediaspelarna. Bildskärmen bedöms ha fullt tillräcklig bildvinkel för en trevlig upplevelse, men att den också är så pass liten att folk som sitter bredvid på tåget inte kan tjuvkika på skärmen. Utseendemässigt sticker inte Zen ut nämnvärt från dagens portabla spelkonsoler, detta kan dock vara på både ont och gott beroende på användaren. Testaren imponeras över batteritiden som räckte för uppemot 10 timmars filmvisning och 15 timmars musikuppspelning. Kontaktplaceringen är skum och det finns inte något ställ till enheten. Detta drar ner användbarheten på tåg och flygplan vilket i sig drar ner helhetsintrycket. I stort anser dock testaren att Zen är intressant och att den dessutom klarar av att prismässigt konkurrera med en hel del MP3-spelare gör inte saken sämre.

Källa: Till PC Pro's startsida
Till Infosyncworld's startsida
Till Engadget's startsida
Till PC Magazine's startsida
Till Cnet's startsida

Infosync

“A honourable one”

portablemediacentre_c3Infosync tycker att utvecklingen med portabla mediaspelare är intressant men är inte helt övertygade om att det hela är en bra idé. Designmässigt så anses Zen PMC vara en aning klumpig även om den ser ganska stilig ut. Testaren anser att högtalarna räcker till samt konstaterar att skärmen är skarp även om den inte är tillräckligt ljusstark för utomhusbruk. Användbarheten är dock hög tack vare vettig knapplacering. Skall hörlurar användas rekommenderas att man snarast byter de som följer med spelaren då dessa inte imponerar. När stöd för minneskort saknas är en snabb överföringshastighet a och o. Zen har en uppmätt överföringshastighet via USB 2,0 på 35 MB per sekund, vilket är klart godkänt. Positivt är också att det är mycket enkelt att synka enheten med en Windows-dator och att batteritiden är mycket bra. Sämre är att man inte har några inspelningsmöjligheter och begränsningen i format som spelaren hanterar. I stort menar dock testaren att Zen PMC är ett bra första försök inom kategorin.

Engadget

“Who really needs these?”

Engadget anser att man har störst användning för en portabel mediaspelare om man har möjlighet att ladda ner filmer, alternativt spela av egna TV-program till datorn för att sedan se dem på resande fot. I jämförelse med Archos så fann testaren att det var enklare att föra över inspelningar till Zen. Rent designmässigt imponerar inte spelaren även om den i jämförelse med andra portabla mediaspelare ser OK ut. Testaren är väldigt imponerad över batteritiden som spelaren uppvisar, efter fem timmars TV-tittande hade batteriindikatorn bara sjunkit till hälften. Om man i första hand vill ha en spelare som hanterar Xvid och DivX rekommenderas Archos även om det faktiskt går att spela upp dessa format även här med lite förarbete. Testaren uppmärksammar att framtida versioner av Windows Media Center kommer att underlätta avspelningar och konverteringar mellan olika filformat. Om man i första hand vill spela upp musikfiler rekommenderas en vanlig MP3-spelare. Testaren avslutar med att konstatera att det fortfarande är lite luddig lagstiftning angående vad som gäller vid kopiering av DVD-filmer vilket kan bli ett potentiellt hinder för sådana här produkter i framtiden.

PC Magazine

“Playback works well”

portablemediacentre_c1PC Magazine tycker att Creative Zen är en snygg spelare, men varnar samtidigt för att den polerade ytan är väldigt känslig mot fingeravtryck och reflexer. Den testade spelaren levererade nästan 7,5 timmars speltid vilket imponerar. Testaren fann att knapparna var rejäla men enkla att sköta, med undantag för volymkontrollen som var något förvirrande. Såväl ljuduppspelning som fotovisning gick utan anmärkning, videouppspelningen hackade något men utan att det var direkt störande. Testaren är frågande till varför spelaren saknar ett ställ som hos motsvarande spelare från iRiver och Samsung och misstänker att Creative snart kommer att släppa ett sådant tillbehör. För ett första försök får Creative godkänt, även om det helt klart finns saker att förbättra.

Cnet

“Room for improvement”

Cnet noterar att man helst ska använda sig av Windows XP Media Center Edition för att få ut det mesta av Zen PMC, då möjligheten att titta på nerladdade TV-program förhöjer värdet. Testaren skriver att spelaren är en hygglig produkt, men det finns saker att slipa på. Rent formmässigt påminner Zen om en musikspelare från 1999, men den skarpa bildskärmen imponerar. Inomhus fungerar skärmen utan problem men i direkt solljus finner testaren att den inte är direkt idealisk. Då spelaren har ett gränssnitt som till mångt och mycket påminner om vanlig Windowsmiljö är det relativt enkelt att komma igång och använda Zen. Knapplaceringarna är också logiska även om testaren ibland blandade ihop ”Select” och ”Play”-knappen. Testaren rekommenderar att man tar med sig väskan då man skall använda spelaren vid resa, detta då väskan går att använda som stöd för spelaren. En bra funktion är att spelaren sänker ljudvolymen ifall man råkar dra ut hörlurarna, högtalaren bedöms för övrigt vara överraskande bra trots sin lilla storlek. I stort överraskar idén med de portabla mediaspelarna positivt på testaren, som dock konstaterar att det i första hand är Microsoft PMC som imponerar och i andra hand själva spelaren i sig.

Cirkapris: 4800 kronor

Produktfakta: Creative Zen Portable Media Center är en portabel mediaspelare som förutom ljudformaten WMA och MP3 även hanterar videofilm med 30 bilder per sekund i 800 Kbps och 320x240 pixlar. Formaten som gäller är WMV 7-9 men med spelaren är kompatibel med Windows Media Player 10 som kan konvertera ASF, AVI, FVR-MS, MPEG1, MPEG2, MPE, M1V, WAV, AU och SND till de format Zen hanterar. Bildskärmen är på 3,8 tum och kan visa JPEG-bilder. Spelaren har en processor på 400 Mhz och 64 MB RAM samt 2 MB ROM. Det uppladdsningsbara litium-jonbatteriet på 3600 mAH ska enligt tillverkaren räcka till 7 timmars videouppspelning alternativt 22 timmars musikuppspelning. Den medföljande laddaren passar såväl 100 V som 240 V och enheten kan också laddas via USB 2,0 där en tvåtimmarsfilm överförs på omkring tre minuter. 20 alternativt 40 GB HDD. Spelaren väger 340 gram och har måtten 144x80,7x27 mm.

Modell: Creative Zen PMC