Sök
Creative Nomad Jukebox Zen

Creative Nomad Jukebox Zen

Oöverträffat ljud

2002-11-22

Fullspäckad av finesser till fördelaktigt pris skriver testarna om den senaste i raden av Creatives Jukeboxar för fickan. Dessutom med ett bra ljud.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8/10 "Excellent sound quality"
M3 8/10 "Bästa köp"
Tech TV 4/5 "Minimal metallic design"

Vad tycker testarna?

Alla testare har jämfört Jukebox Zen med Apple iPod, vissa även med andra spelare. Zen är lite större i formatet men bedöms ha överlägsen ljudkvalitet och fler funktioner. Främst får den kritik för bristande användarvänlighet. För många knappar, långsam responstid och för litet typsnitt gör navigeringen krånglig. En av testarna har invändningar mot mjukvaran som borde kunna förenklas men spelaren rekommenderas varmt och får höga betyg. Zen borde vara det självklara valet för den som föredrar ljudkvalitet och finesser. Föredrar du bärbarhet och enkelhet är iPod ett bättre val men bara så länge du har en dator från Apple.

Cnet

"Excellent sound quality"

jbox2_Zen_c3

Cnet gillar Zens snygga och enkla design men den är för stor för att kännas bekväm i byxfickan. LCD skärmen har all information du behöver. Mjukvaran PlayCenter är stabil och funktionsmässig. En hake är att man bara kommer åt "random" och "repeat" genom att välja låt i listan. Med avseende på ljudkvalitet är Zen är utan tvekan en av de bästa på marknaden. De mest krävande användarna bör byta ut hörlurarna, som annars är hyggliga. Cnet uppmätte överföringshastigheter på 0,17 MB/sek med USB och 3,35 MB med Firewire. Mycket bra. Batteriet räcker upp till 12 timmar. Cnet hade föredragit en kompaktare modell men Zen har god lagringskapacitet samt storartat ljud i ett format som är mer bärbart än tidigare vilket gör spelaren till ett bra val.

Källa: Till Cnet´s hemsida
M3, nr 9 2002
Till Tech TV´s hemsida

M3

"Bästa köp"

M3 har testat fem MP3 spelare. Utöver Zen är det Apple iPod, Pocket Mstation, Sonic Blue Rio Riot, Creatice Nomad Jukebox 3 och Archos Jukebox. Till bästa produkt utnämns iPod men det är Zen som tillsammans med Jukebox 3 kammar hem titeln Bästa ljud. Enligt M3 håller batteriet de 12 timmar som utlovas. Ett tomt batteri är fulladdat efter fyra timmar. Displayens upplösning är OK men då typsnittet är litet blir skärmen ändå svårläst. I jämförelse med iPod är navigeringen krångligare och långsammare men så har Zen också fler finesser. Överföringshastigheten är bra på 0,86 megabyte/sek med USB och 3,1 med Firewire. Andra fördelar är roliga funktioner, bra skakminne och priset. Med snabbare responstider hade Zen även plockat hem Bästa produkt.

Tech TV

"Minimal metallic design"

jbox2_Zen_c5

Tech TV imponeras av spelarens låga pris. Zen är den minsta spelaren med USB port men den är fortfarande större än Apple iPod och de extra centimetrarna gör den mindre bekväm i fickan. LCD skärmen är bara hälften så stor som iPods. Zen slår emellertid iPod på att man kan skapa spellistor samtidigt som man spelar musik, det går att radera låtar och den låter bättre. Sist men inte minst är priset bättre och batteritiden imponerar. Testaren upplevde inga problem med mjukvaran men nämner att det inte finns någon officiell version för Windows XP. Navigationen upplevdes som halvbra. För många knappar, för liten LCD och scrollhjulet gör det lätt att komma fel. Vill man ha mycket lagringskapacitet för pengarna är Zen dock det bästa alternativet.

Cirkapris: 4375 kronor

Produktfakta: Nomad Zen är en Mp3 spelare utrustad med 20 GB hårddisk, 16 MB (sju minuter) skakminne, Firewire och USB. Sladdfjärr med FM-radio och mikrofon är tillbehör. Förutom MP3 klarar Zen formaten Wma och wav. Via hörlursutgången kan man koppla spelaren till hemmastereon. Batteriet är inbyggt och kan inte bytas ut men kommer med två års garanti. Enligt tillverkaren ska det hålla för 12 timmars spelning. Batteriet kan laddas via laddare eller via USB. Genom displayen kan man söka låtar på artist, album, genre, låtnamn. Det går också att radera låtar samt lägga upp spellistor. Navigeringen sker via ett rullhjul som fungerar som valknapp. Bland funktionerna finner man EAX som simulerar olika miljöer, equalizerinställningar, Smart Volume som jämnar ut volymen. Med mjukvaran PlayCenter organiserar man sitt bibliotek och synkroniserar musiken från Zen till PC eller tvärt om. Mått: 113x76x25 mm. Vikt: 268 gram.

Modell: Creative Nomad Jukebox Zen