Sök
Creative Nomad Jukebox Zen Xtra

Creative Nomad Jukebox Zen Xtra

60 GB i fickan

2004-03-29

MP3-spelare med stor hårddisk och bra funktioner men med ett ogenomtänkt fodral.
Testkälla Kommentar
Zdnet ”Music sounded great”
PC World ”Powerful interface for building playlists”
M3 ”Mäktigt ljud med bra dynamik”
IGN ”Outstanding sound quality”

Vad tycker testarna?

De flesta testare tycker att Zen Xtras ljud är mycket bra. Spelaren är kanske något dyr, men om man räknar pris per gigabyte blir den ändå mycket prisvärd. Batteritiden är bra, även om tillverkaren verkar ha tagit i lite i specifikationerna. De flesta gillar spelarens gränssnitt och den nya programvaran får bra kritik. Det klagas en del på att det medföljande fodralet inte har något hål för displayen. En del skriver även att spelaren är stor. Vissa tycker att navigeringsknappen är bättre mot tidigare medan andra tycker tvärtom.

Zdnet

”Music sounded great”

Zdnet tycker inte att designen på Zen Xtra är lika snygg som Apple Ipod, men spelaren kan ändå vara intressant eftersom den är billigare. Att ladda över musik går fort (2,9 MB/s) vilket gör att man kan fylla hårddisken på 4-5 timmar. Testaren kunde använda spelaren i 8 timmar innan batteriet behövde laddas, att jämföra med tillverkarens uppgift på 14 timmar. Tidigare kunde man ladda spelaren via USB-kabeln men detta har tyvärr tagits bort. LCD-skärmen har däremot blivit större vilket underlättar navigeringen. Att batteriet är löstagbart är utmärkt. Att föra över filer till spelaren är enkelt. Den medföljande programvaran Nomad Explorer är bra, Ljudet är mycket bra och räcker till för att driva större hörlurar än de som följer med.

Källa: Till ZDnet's startsida
Till PC World's startsida
M3, feb 2004
Till IGN's startsida

PC World

”Powerful interface for building playlists”

PC World anser att Zen Xtra är mycket prisvärd då den är billigare per gigabyte än Apple Ipod. Spellistorna är spelarens största tillgång och fungerar mycket bra. En omtyckt funktion är Selected Music där man kan ordna sina filer i olika typer av spellistor. Ljudet är mycket bra, men testaren rekommenderar att man byter de medföljande hörlurarna mot bättre. En förbättring från föregående modell är att en tillbakaknapp har lagts till. Tyvärr har även rullhjulet bytts ut mot en jog dial som gör det något svårare att manövrera spelaren. Det medföljande fodralet har hål för att komma åt kontrollerna, men tyvärr inget hål för LCD-displayen. Detta tycker testaren är synd eftersom man ofta behöver veta vad man håller på med. Om man tycker det är okej att spelaren är något större än andra på marknaden är Zen Xtra en mycket bra MP3-spelare, avslutar PC World.

M3

”Mäktigt ljud med bra dynamik”

M3 tycker det är bra att skärmen har blivit större från föregående modell. Menyerna kan vara lite krångliga i början, men har man väl lärt sig dem så är gränssnittet riktigt smidigt. Testaren gillar även att batteriet är löstagbart. Batterierna räckte i 11 timmar jämfört med 14 timmar som uppges av tillverkaren. Ljudet är mäktigt med bra återgivning i både diskant och bas. Bra är också den stora hårddisken som rymmer runt 14000 låtar kodade i 128 kilobit. Spelarens svaghet är att den är något otymplig och att kringutrustning som fjärrkontroll saknas. Dessutom är fodralet inte riktigt genomtänkt eftersom det saknas fönster för displayen, något som kan vara irriterande. Prislappen kan tyckas saftig, men om man ser till den stora hårddisken känns det ändå relativt rimligt menar M3.

IGN

”Outstanding sound quality”

IGN skriver att Zen Xtras gränssnitt inte är lika enkelt som hos en del av konkurrenterna men den är ändå betydligt enklare att använda än sin föregångare. Mjukvaran för att föra över filer har uppgraderats och fungerar nu mycket bättre än tidigare. Testaren gillar den blå belysningen. En bra funktion är att man kan sänka kontrasten på displayen vilket ger längre batteritid. Batteriet får även bra kritik för prestanda. Ljudet låter bra och testaren skriver att Zen-familjen erbjuder klart bäst ljud på marknaden. Spelaren är enkel att använda även om menysystemet kan vara komplext. Antalet inställningar är många och man kan skapa egna användarprofiler. Testaren efterlyser bättre mjukvara och stöd för att kunna köra utan att installera drivrutiner.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Creative Nomad Jukebox Zen Xtra är en MP3-spelare med 60 GB inbyggd hårddisk. Spelaren är en vidareutveckling av föregångaren Zen NX. De format som stöds är MP3, WMA och WAV. 160x104 pixlars LCD-skärm med blå bakgrundsbelysning. Spelaren har stöd för ljudeffekten EAX, 4-bands equalizer och inbyggd digitalklocka. Överföring av filer sker via USB 2.0. Bland de övriga anslutningarna finns stereohörlursutgång och uttag för DC-adapter. Batterikapaciteten uppges vara 14 timmar. Zen Xtra har måtten 76x113x22 mm och väger 204 gram.

Modell: Creative Nomad Jukebox Zen Xtra