Sök
Archos Jukebox Multimedia 20

Archos Jukebox Multimedia 20

Portabel alltiallo

2002-12-11

En spelare som är först ut med att erbjuda både film och ljud i samma bärbara paket. Men räcker det för att ta sig an Apple iPod som nu även finns för PC, undrar testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 3/5 "Pumps out a decent sound"
Cnet 9/10 "Not as petite as the iPod"
M3 6/10 "Batteritiden är ingenting att skryta med"
Komputer för alla 3/6 "Häftig leksak"
PC World Norge "Som musikkavspiller fungerer den greit"

Vad tycker testarna?

Ingen av testarna tycker att designen är särskilt lyckad, speciellt inte om man jämför med smäckra spelare som Apple iPod. Gränssnittet anses av flera som bökigt, ologiskt och svårnavigerat. Ljudet anser majoriteten vara riktigt hyggligt och de medföljande hörlurarna likaså. Då det gäller den frimärksstora skärmen går åsikterna isär. Den är ganska pixlig och den lilla storleken är knappast idealisk för film. Man måste vinkla skärmen för att bilden inte skall bli för mörk. En testare har inga som helst problem utan tycker skärmen fungerar riktigt bra och påstår att ögonen inte alls blir ansträngda, trots skärmens lilla format.

T3

"Pumps out a decent sound"

T3 tycker att idén med en liten bärbar multimediamaskin låter lockande men testaren anser inte att den lever upp till förväntningarna. Spelaren anses tung och designen är jämfört med rivalerna inte mycket att hänga i granen. Den frimärksstora bildskärmen är inte heller mycket att komma med utan är av ganska dålig kvalitet. Testaren noterar att man inte kan titta direkt på skärmen utan måste vinkla den för att färgerna inte skall verka för mörka. På ljudsidan anses den klara sig bättre och är jämförbar med iPod och Nomad 3. De medföljande lurarna är inte så pjåkiga heller. Gränssnittet anses dock vara bedrövligt och svårnavigerat vilket drar ner betyget.

Källa: T3 Okt, 2002
Till Cnets hemsida
M3 Nr 9, 2002
Komputer för alla Nr 14, 2002
PC World Norge Nr 11, 2002

Cnet

"Not as petite as the iPod"

Cnet skriver att Archos Jukebox Multimedia 20 är lite rundare och lättare än sina föregångare, men den kan fortfarande inte mäta sig med Apple iPod då det gäller design. Ljudet låter rikt och naturligt och även de medföljande hörlurarna är riktigt bra jämfört med de som vanligtvis följer med. Cnet trodde först att skärmen skulle vara för liten men efter att ha använt den en halvtimme utan att ögonen blivit det minsta ansträngda konstateras att den fungerar riktigt bra. Det enda testarna blir besvikna över är batteritiden som inte lever upp till vad Archos påstår.

M3

"Batteritiden är ingenting att skryta med"

M3 beskriver installationen som busenkel. M3 beskriver gränssnittet med ordet "filhantering". Färgskärmen är inte någonting testaren blir upphetsad över, då den är ganska pixlig samt måste betraktas från en udda vinkel för att få bra bild. Skall man se på film rekommenderas videoutgången. Ljudmässigt tycker M3 att spelaren duger till techno men inte klassisk musik. I ett jämförande test mot de närmsta rivalerna placerar sig Archos 20 på delad sistaplats tillsammans med Pocket Mstation. Vinner gör Apple iPod följd av Nomad Zen och Jukebox 3.

Komputer för alla

"Häftig leksak"

Komputer för alla tycker att den lilla frimärksstora färgskärmen är riktigt bra men erkänner att det blir ansträngande för ögonen att använda den en längre tid, speciellt om man måste läsa undertexterna. Testaren gillar att man kan koppla spelaren direkt till en TV via videoutgången och slippa den lilla skärmen. Positivt också att man kan ansluta kamera, video och andra moduler för att utvidga jukeboxens användningsområde. I sin helhet ser Komputer för alla Archos Jukebox Multimedia 20 som en kul leksak men också aningen dyr.

PC World Norge

"Som musikkavspiller fungerer den greit"

PC World Norge tvivlar på att spelaren vinner några priser rent designmässigt, jämfört med sina eleganta konkurrenter ser den ganska tråkig ut. Skärmen anses inte heller vara så mycket att hurra för och den är helt enkelt för liten. Som musikspelare eller extern hårddisk kan den användas för att frakta filer och där presterar den bra. Ljudet är i klass med rivalerna iPod och Nomad 3, alltså riktigt bra. Det som får spelaren att snubbla på mållinjen är det otympliga gränssnittet som är svårt att använda och som helt enkelt inte håller måttet, skriver testaren.

Cirkapris: 4750 kronor

Produktfakta: Archos Jukebox Multimedia 20 är en portabel mediaspelare som hanterar musik, bilder och filmer i formaten Mp3, JPEG och MPEG4/Avi. Spelaren är tillverkad i grå metall med svarta plasthörn som skall skydda mot stötar. På ovansidan sitter en liten färgskärm med upplösningen 273x234 pixlar och knappar för att kontrollera enheten. Längs sidorna finns USB-uttag, linjeutgång och kombinerad hörlurs- och videoutgång. Den inbyggda hårddisken är på 20 GB och skakminnet på 16 Mb. Batteritiden är enligt tillverkaren 7 timmar. Inkoppling till datorn görs via USB 1.1, med extra sladdar USB 2.0 samt Firewire. Måtten är 110x79x28 mm och vikten 290 g.