Sök
Apple iPod

Apple iPod

Hög kapacitet, högt pris

2002-02-21

Många höjde på ögonbrynen när Apple ville lansera en Mp3-spelare med hårddisk på 5 Gb. Den har dock tagits emot med öppna armar av en ganska enig kritikerkår, trots att den är dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 5/5 "They thought of everything"
What Hifi 4/5 "Cool iPod has classy sound"
Cnet 5/5 "Simply beautiful beautiful simple"

Vad tycker testarna?

Samtliga är rörande överens om att iPod överraskar och faktiskt håller den höga klass i design, kapacitet och kvalitet som Apple har lovat. Samtliga är imponerade av överföringshastigheten via FireWire och integrationen med Mac-datorer. Dessutom gillas iTunes och den karaktäristiska Apple-designen. Även den smidiga storleken, användarglädjen och enkelheten återkommer testarna till. En gemensam nackdel som samtliga testare uppmärksammar är det höga priset men man konstaterar ändå att detta är ett bra köp då du får mycket för pengarna. iPod är endast anpassad för Mac, något som håller på att åtgärdas med mjukvara för PC (XPlay). Små detaljer som automatisk batteriladdning vid användning av FireWire, det utmärkta skakminnet och navigeringen mellan filer och sektioner är något som alla uppmärksammar samt älskar.

T3

"They thought of everything"

T3 konstaterar att om du älskar musik och har 5,500 kr att spendera så är iPod ett köp du inte kommer att ångra. Även om testaren påpekar att det finns andra Mp3-spelare på marknaden som har bra lagringskapacitet och bra ljudkvalitet så är iPod speciell så tillvida att den är lätt och smidig att använda (men bara om du äger en Mac). Testaren är också imponerad över hur väl integrerad den är med Mac och menar att här har Apple tänkt på allt.

Källa: T3 januari 2002
What Hifi februari 2002
Till Cnets hemsida

What Hifi

"Cool iPod has classy sound"

What hi-fi är något mer återhållsamma i sitt test av iPod. Ljudkvalitén imponerar stort på testaren som har lagt ner stor möda på att lyssna till en rad olika musikgenrer med slutsatsen att basen är imponerande klar och diskanten är välkontrollerad. Vad som däremot saknas är en fjärrkontroll. Tre andra pekpinnar som testaren lyfter fram är att den inte är kompatibel med PC och saknar equalizer samt radio.

Cnet

"Simply beautiful beautiful simple"

Cnet är helt sålda på iPod och hävdar bestämt att detta är den bästa Mp3-spelaren som finns på marknaden. Testaren berömmer speciellt Apples design, enkelheten i menyerna och filöverföringen via FireWire. Några negativa sidor som lyfts fram är att det saknas en tillhörande väska och att spelaren är lite dyr. Cnet betonar att iPods styrka ligger i dess användarvänlighet och då gör det inget att den saknar radio, röstinspelning eller biladapter. Cnet avlivar också åsikten att iPod är och kommer att vara en ren Mac-produkt då programvara för PC kallad XPlay är under utveckling.

Cirkapris: 5800 kronor

Produktfakta: För dig som gillar prylar med kapacitet, hastighet och funktion lockar iPod med 5 Gigabytes hårddisk vilket lagrar 1000 CD-låtar i 2 160 kbps Mp3 format, 20 minuters skakminne, Firewire vilket innebär överföring av en hel CD-skiva på 10 sekunder. iPod har en tvåtums skärm med LED-ljus, 160x128 pixlar resolution och 10 timmars batteritid. iPod är designad i iMac traditionen med minimalistiskt skal i transparent plast, svart panel och polerat krom. På insidan finns en smidig integration med Macdatorer och mjukvaran iTunes. Måtten är 102x62x20 mm, vikt 185 g. Spelaren kan än så länge bara fungera ihop med Macintosh datorer men anpassning till PC lär vara på gång.

Modell: Apple iPod