Sök
Apple iPod Photo

Apple iPod Photo

Musik och bilder

2005-03-02

Apple iPod är enligt testarna fortfarande överlägsen som musikspelare och kan numera även visa bildspel och fotografier som den hämtar direkt från albumet ur datorn.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 "För dyr"
PC för alla 9/10 "Utmärkt ljudkvalitet"
PC Magazine 4/5 "Still the music player to beat"
Pocket-lint 8/10 "You can’t simply connect a digital camera"
Dator Magazin "Bra skärm"

Vad tycker testarna?

IPod Photo verkar fortfarande vara en fullträff som musikspelare, om man får tro testarna. Designen är lik tidigare modeller men den är något tjockare och rymmer 40 eller 60 GB. Testarna är överens när det gäller spelarens fördelar och nackdelar. Den är behändig och enkel. Menyerna är lätta att navigera och filer lagras okomplicerat. Ansluter man spelaren till datorn sköts allt automatiskt och bildkvaliteten är fin. Men sedan är det priset som är rejält högre än föregångarmodellerna, och man saknar både radio och inspelningsmöjligheter. Zooma och panorera kan inte göras. Testarna frågar sig varför det inte går att ansluta iPod direkt till en digitalkamera, utan att man behöver gå över datorn.

M3

"För dyr"

M3 gillar nya iPod med fotovisning, men som med tidigare modeller beklagar man sig över den medelmåttiga batteritiden och bristen på funktioner. Den nya spelaren är ganska lik tidigare modeller men är nu utrustad med en fin färgskärm. Överföringar av musik och bilder från dator är en okomplicerad process och man kan lätt sortera in filerna i undermenyer och på så sätt enkelt hitta dem. Bildkvaliteten blir riktigt bra, även i TV och batteriet räckte i 14,5 timmar för musik. Håller man på med bilder förkortas tiden avsevärt. 60 GB rymmer ganska mycket filer. Man anser ändå att spelaren är dyr, även om det är en utmärkt MP3-spelare så saknar den ändå radio och inspelningsmöjligheter.

Källa: M3, februari 2005
PC för alla nr 1, 2005
Till PC Magazines hemsida
Till Pocket-Lints hemsida
Dator Magazin nr 2, 2005

PC för alla

"Utmärkt ljudkvalitet"

PC för alla tycker att spelaren har fin ljudkvalitet och framhåller finessen med att visa bilder som smidigt kan föras över till datorn. Det är enkelt att synkronisera iPod med bilder i datorn och det går lätt att visa dem på TV:n. Minnet på 60 GB känns generöst och rymmer en hel del. Testaren blir förvånad över att om man använder spelaren med en annan PC så måste samtliga bilder uppdateras och ersättas med de bilder som finns i den nya datorn. iPod är trots allt en av de bättre MP3-spelarna. Ljudet är fantastiskt och det är mycket balans mellan bas och diskant. Spelaren är lätt att sköta med klickhjulet och trots att den är dyr är den värd varenda krona menar testaren.

PC Magazine

"Still the music player to beat"

Ipod-photo-closeup

PC Magazine menar att iPod har blivit en finessrik MP3-spelare när den nu har fått skärm och kan visa tusentals bilder. På skärmen kan varken kontrast eller ljus justeras, men däremot finns en automatiskt tidsinställningsknapp för bakgrundsbelysningen. Annars verkar skärmen vara lite mörk. Färgerna har en tendens att bli röda, men det är inte direkt något som stör. Tyvärr kan bilderna inte zoomas eller panoreras utan endast roteras. Det betyder att alla redigeringar måste göras innan man sparar bilderna på iPod. Det verkar konstigt att man endast kan använda spelaren tillsamman med en och samma dator. Kopplar man den till en annan dator, så frågar den om även tidigare bilder ska laddas ner. Man kan lagra bilder från en digitalkamera till iPod, dessa kan dock inte visas på skärmen. Som musikspelare är iPod dock fortfarande oslagbar och en av de bättre spelarna man kan få tag i.

Pocket-lint

"You can’t simply connect a digital camera"

Pocket-Lint tycker at spelaren ser likadan ut som tidigare, om än lite kraftigare på grund av hårddisken på 60 GB. Även på den nya skärmen känner man igen menyn. Spelaren är ganska enkel att hantera, oavsett om man spelar musik eller visar bilder. Synkronisering till dator görs utan problem och det är en fördel att den också går att använda med PC. Testarna irriteras över att inte få widescreen på TV:n och spelaren kan enbart visa bilderna i 4:3 med svart sorgkant. Dessutom klarar man sig inte utan den långa A/V-kabeln som man måste ha med sig överallt. Lagringsutrymme finns det gott om, men tråkigt nog kan man inte ladda ner bilder direkt från kameran. Testaren ställer sig tveksam till om den stora prisskillnaden ger så mycket mer. Som musikspelare är modellen utmärkt, som mediaspelare mer tveksam.

Dator Magazin

"Bra skärm"

Dator Magazin som också testar modellen med 60 GB. Även om måtten ökat något tycker testaren att spelaren fortfarande känns liten och behändig. Den har bra lagringsutrymme och godkänd batteridrifttid. Skärmen har en snygg upplösning med klara färger och det går snabbt och lätt att styra spelaren. Musiklistor synkroniseras automatiskt när spelaren ansluts till datorn. Lättare kan det inte bli, men tyvärr behövs en dator för att ladda ner bilderna på spelaren. Man saknar inbyggd läsare och det hade varit en fördel om man kunnat ansluta spelaren direkt till digitalkameran. Självklart finns dessa moduler att köpa separat, men de är inte inbyggda och man måste ta vägen över datorn för att kunna se bilderna i spelaren.

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: iPod-familjens senaste medlem heter Apple iPod Photo, en musikspelare och fotovisare med en hårddisk på 40 eller 60 GB. Här finns plats för cirka 15000 låtar eller 25000 bilder och den kan visa 25 miniatyrbilder åt gången. 2 tums LCD-skärm med 65000 färger och en upplösning på 220x176 dpi. Liksom tidigare modeller i serien finns ett klickhjul för navigering. Genom en videoutgång kan man via en A/V-kabel även visa bilder på projektor eller TV. Modellen är utrustad med fjärrkontroll, röststyrning och stöder bildformaten JPEG/BMP/GIF/TIFF/PNG samt musikformaten MP3/ACC/WAV. Dockstation för laddning av batterier, nätadapter, kablar för USB 2.0, Fire-Wire och A/V, programvara iTunes 4.7 samt hörlurar medföljer. Batterierna räcker i cirka 15 timmar. Win 2000/XP eller Mac. iPod mäter 104x62x19 mm och väger 180 gam.