Sök
Apple iPod nano 4 GB

Apple iPod nano 4 GB

Pytteliten flashspelare

2005-11-07

En av marknadens minsta MP3-spelare får bra betyg för ljudkvalitet, design och minneskapacitet. Flashminne och minimal storlek gör spelaren till en perfekt partner på träningspasset.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 4,5/5 “A design that turns heads”
Designtechnica 9/10 “Apple has done it again”
ZDNet India 25/30 “Sets new standards for gadget design”
Overclockers “The iPod nano is cool, it's very cool”
Digit “Rugged and appealing to joggers”

Vad tycker testarna?

För att vara en flashbaserad spelare har iPod nano gott om lagringsutrymme med sina 4 GB. iPod nano är den absolut minsta spelaren tillgänglig på marknaden idag, något som samtliga testare påpekar. Den nätta storleken har både för- och nackdelar. Fördelar är förstås storleken i sig, den slinker enkelt ner i jackfickan, och liten storlek i kombination med flashminne gör att spelaren passar bra även för ett skumpigt träningspass. Nackdelar är t.ex. att spelaren inte rymmer FM-radio och utbytbart batteri. I övrigt saknar testarna FireWire-anslutning, videoutgång och stöd för WMA-format.

PC Magazine

“A design that turns heads”

ipodnano_wht_front

PC Magazine skriver att iPod nano skiljer sig från andra musikspelare genom sin slimmade design och extremt låga vikt. Spelaren saknar i och för sig FM-radio, men istället har den ett säreget utseende, utmärkt ljudkvalitet, färgskärm och definitiv ”cool factor”. En fördel för användare av Microsoft Windows är att iPod nano är kompatibel med Microsoft Outlook och Outlook Express, således kan kontaktlistor och kalenderposter tankas över enkelt. Ljudkvaliteten är utmärkt, och spelaren har många inställningsmöjligheter.

Källa: www.pcmag.com

Designtechnica

“Apple has done it again”

Designtechnica har inte mycket negativt att säga om iPod nano. Vana iPod-användare kommer känna sig hemma med nya nano då den i mångt och mycket liknar sin föregångare. Spelaren har många funktioner som t.ex. stoppur, kalender, adressbok och lösenordsskydd. Skärmen är en stor färg-LCD vilken gillas av testaren. Dock saknas videoutgång för att exempelvis visa bilder på extern skärm. Minus för det inbyggda batteriet. Testaren skriver att iPod inte är känd för bra batterikapacitet, och hade gärna sett utbytbart batteri i nya nano. Men med utmärkt ljudkvalitet, attraktiv design och ett rimligt pris får iPod nano ändå det näst högsta betyget.

Källa: reviews.designtechnica.com

ZDNet India

“Sets new standards for gadget design”

ipodnano_blk_side

ZD Net India säger att iPod nano inte bara är den första flashspelaren med hela 4 GB minne, den är också den allra minsta spelaren på marknaden hittills. Testaren påpekar dess minimala storlek flera gånger för att understryka att den verkligen är liten. När det gäller användarvänlighet är det förstås lättare att handskas med en fullstor iPod, men för den delen är iPod nano inte alls svår att använda. Den ligger bra i handen och har bra fungerande knappar och kontroller. Minneskapaciteten talar för sig själv, det finns enligt testaren ingen annan flashspelare med så mycket lagringsutrymme tillgänglig idag. Ljudkvaliteten är utmärkt. Sammantaget en suverän spelare om du kan leva utan FM-radio.

Källa: zdnetindia.com

Overclockers

“The iPod nano is cool, it's very cool”

Overclockers imponeras av den nätta storleken hos iPod nano. Tyvärr innebär den lilla storleken också mindre minneskapacitet än föregångarna då den är flashbaserad och har mindre lagringsutrymme än en hårddiskbaserad spelare. iPod nano saknar dessutom möjlighet att ansluta kortläsare och andra externa enheter, och den stöder inte FireWire. iPod nano är dock mer än en MP3-spelare, den har även många andra funktioner såsom adressbok och fotoalbum, och spelaren är välgjord och solid trots sin litenhet. iPod nano passar den som vill ha en liten spelare som lätt slinker ner i jackfickan, men som inte har behov av stor minneskapacitet.

Källa: overclockers.com.au

Digit

“Rugged and appealing to joggers”

ipodnano_blk_front

Digit börjar likt de andra testarna med att påpeka hur extremt liten iPod nano är. Det innebär också att skärmen är väldigt liten, men tack vare bra upplösning är läsbarheten ändå bra. Att titta på foton är dock ingen hit med iPod nano, skärmen är alldeles för liten för det ändamålet. För att vara en flashbaserad spelare har iPod nano gott om lagringskapacitet med sina 4 GB. Den nätta storleken medför också små knappar och kontroller, men det medför inga nackdelar enligt testaren, som tycker att scrollhjulet fungerar bra även för en användare med stora händer. Ljudkvaliteten är bra, även med hörlurarna som följer med. Testaren saknar FireWire-anslutning, videoutgång samt stöd för WMA-format.

Källa: digitmag.co.uk

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Apple iPod nano har 4 GB i lagringskapacitet (finns även med 2 GB) vilket motsvarar ca 1000 låtar i AAC-format med 128 kBit/sekund. Data lagras via USB-flashenhet. Bildskärmen är en 1,5 tums LCD-skärm med blåvit bakgrundsbelysning. Skärmens upplösning är 176x132 bildpunkter. Ljudformat som stöds är AAC (16 till 320 Kbit/s), Protected AAC (från iTunes Music Store), MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF och WAV. Fast programvara som kan uppgraderas med framtida ljudformat. Frekvensomfång 20-20.000 Hz. Inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri med speltid upp till 14 timmar vid full uppladdning. Speltid för bildspel med musik upp till 4 timmar vid full uppladdning. Laddas via USB 2.0 eller FireWire som anslutits till datorn eller nätadapter. Inställningsmöjligheter som t.ex. justera uppspelningshastigheten på ljudböcker, anpassa huvudmenyn, skapa On-The-Go-spellistor, klickljud genom hörlurarna, betygsätta låtar, blanda låtar eller album, equalizerinställningar, bildskärmskontrast, vilolägesklocka m.m. iPod nano mäter (HxBxD) 90x40x6,9 mm och väger 42 gram.