Sök
Apple Ipod (30 gb)

Apple Ipod (30 gb)

Slimmad Ipod med videofunktion

2005-12-15

Apple Ipod är en mp3-spelare som bland annat klarar av mp3, wav och mpeg-filer. Testarna tycker att musikegenskaperna är det bästa med spelaren och att videofunktionerna är bra men har mer att önska.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Hemma 13/15 ”Bra köp”
Mac World 8/10 “Rekommenderar”
Design Technica 8/10 ”Excels the evolutionary chain of the iPod to the next step”
Vnunet 4,5/5 “A very good music player”
Pocket-lint 9,2/10 “The player is small and sleek”

Vad tycker testarna?

Det som utmärker Apple Ipod mest är fortfarande dess musikegenskaper. Testarna tycker att videoegenskaperna endast är en extra krydda som ännu inte blommat ut. Den lilla bildskärmen återger överraskande nog en bra bildkvalitet, vid större tv-format minskas dock bildkvaliteten avsevärt. Rent estetiskt är det en tunnare och mer slimmad Ipod vilket uppfattas som bra. Testarna var i övrigt besvikna på att det inte medföljer någon dockningsstation eller tv-kabel.

PC Hemma

”Bra köp”

Apple iPod lineupPC Hemma tycker att det som utmärker Apple Ipod främst är just videofunktionerna. Bild och ljud visas på en 2,5 tums skärm men trots den ringa storleken återges det en mycket bra bildkvalitet. Kvaliteten minskar dock drastiskt vid större bildformat, exempelvis vid inkoppling till en storbilds-tv. Stillbilder skildras emellertid bra på en storbilds-tv. Det är en generös mediespelare då den rymmer mycket hårddiskminne. Användarvänligheten samt funktionerna får toppbetyg. Spelen som ingår i spelaren är lättsamma och underhållande. Det är rekommenderat att köpa till ett skal till Ipod då den är oerhört känslig för repor och dylikt. 

Källa: PC Hemma, nr 11 2005

Mac World

“Rekommenderar”

Mac World anser Ipod vara en utmärkt underhållningsapparat som främst är till för tv-serier och musikvideos. Bildkvaliteten har mer att önska då den återger en vhs-liknande kvalitet vid större tv-format. Däremot är skärpan på skärmen mycket bra, detta visar sig främst genom de små undertexterna som överraskande nog utläses på ett utmärkt sätt. Musikegenskaperna är likt sina föregångare i toppklass, enkla och användarvänliga menyer, bra ljudkvalitet samt bra mjukvaruprogram. Storleken på spelaren är mer slimmad än tidigare utgåvor och detta gör den mycket attraktivare rent estetiskt. Prisnivån är överkomlig men en dockstation samt en tv-kabel borde ha ingått i kostnaden.  

Källa: Mac World, nr 9 2005

Design Technica

”Excels the evolutionary chain of the iPod to the next step”

Apple iPod frontDesign Technica upplever att nya Ipod ärvt många av de egenskaper som tidigare utgåvor levererat. Det är en mer slimmad modell med ett stort lagringsutrymme samt en större bildskärm. Dessvärre hanterar inte spelaren komprimerade filer såsom divx eller xvid vilket kan kännas som ett minus, Creatives Zen Vision är isåfall att rekommendera. För filmvisning lämpar sig skärmen inte alls, det skulle ha varit mer passande om bildskärmen varit horisontell som till exempel just Zen Vision. Bildskärmen i sig är mycket bra, den skildrar mycket fina och skarpa bilder men konstigt nog finns det ingen kontroll för ljus eller kontrast på spelaren. Inkoppling till nyare widescreenskärmar är ej att rekommendera då bildkvaliteten blir horribel. Vidare erbjuder spelaren ett starkare batteri jämfört med tidigare upplagor. Ljudkvaliteten är vad man förväntar sig från Apple, klart och tydligt. Sammantaget kan man säga att Apple Ipod är en mycket bra underhållningsapparat men för de som i första hand söker en bra videospelare så rekommenderas istället Creatives Zen Vision eller någon av Archos mediespelare. Apples nya Ipod är i första hand en riktigt bra musikspelare och i andra hand en okej videospelare.

Källa: Till Design Technica

Vnunet

“A very good music player”

Nyckeln till Ipods nya flaggskepp tycker Vnunet är att den spelar musik men även att man får videoegenskaper på köpet. Det är med andra ord inte en bärbar videospelare utan en bra mp3-spelare med videofunktioner som en extra krydda. Det är en snygg modell som är något tunnare än sina tidigare föregångare trots ett stort hårddiskutrymme. Bildkvaliteten vid videoupptagningar är klara, ljusa och överraskande skarpa trots bildskärmens ringa storlek. Ipod lämpar sig bäst för musikvideos och musikspår och inte långfilmer. Ett stort minus är att batteritiden på 14 timmar minskas till 2 timmar då man tittar på video eller film. Det är just detta som fortfarande gör Apple Ipod till en bra mp3-spelare men en medelmåtta som videospelare.

Källa: Till Vnunet

Pocket-lint

“The player is small and sleek”

Pocket-lint menar att det som utmärker Ipod är att den är tunnare och mer slimmad. Bildskärmen är något större än sina föregångare men ändå inte tillräckligt stor för att man på ett behagligt sätt skall kunna njuta av en film eller video. Menysystemet och navigationen är återkommande och nästintill identiska, sina förfäder, vilket höjer betyget. Glädjande nog har en del nyheter tillkommit bland annat ett världsur och en timer. Vidare upplevs spelarens yttre hölje som något känslig, repor är något att se upp för. Som portabel videospelare fungerar Ipod bra vid uppspelning av tv-serier och musikvideos. Pocket-lint sammanfattar produkten med att den klarar allt som föregångaren kunde plus att man får videofunktionen som en bonus.

Källa: Till Pocket-lint

Cirkapris: 3200 kronor

Produktfakta: Apple Ipod är en mp3-spelare som hanterar mp3, acc, wav och aiff filer. Det stödjer även videoformaten mpeg-4 och mov. Den består av ett 30 gb hårddiskminne. Anslutningar till mp3-spelaren är hörlur, line-out och kompositvideo. Uppkoppling till pc sker via usb. Den är utrustad med en 2,5 tums lcd-färgskärm. Tillbehör som medföljer är ett par öronsnäckor. Batteritiden är upp till 14 timmar för musik och 2 timmar för video. Ipod väger 136 gram och har måtten 61x104x11 mm.