Sök
Vilken såg tar hem grenen?

Vilken såg tar hem grenen?

Vilken såg tar hem grenen?

2008-06-05

Smartson testar tio grensågar. Bäst i test är Fiskars 123850, men det finns flera bra köp inför årets beskäringsarbeten.

Modell Betyg Pris Kommentar
Fiskars 123850 21/25 250 Bäst i test
Nakaya Double Wing 240 20/25 400 Dubbla sågsidor
Nakaya Expert 270 19/25 400 Greppvänligt handtag
Bahco 396-HP 18/25 300 Fint snitt
Felco 620 18/25 450 Funktionellt hölster
Praktika Grensåg 17/25 130 Bra bladvinklar
Kellen Garden 16/25 90 Bra budgetköp
Gardena 340 12/25 230 Det finns bättre köp
Plantagen Miniatyrsåg 12/25 50 Billig men ineffektiv
G-Man 12/25 160 Saknar bladspärr

Sammanfattning

Vi har testat tio grensågar från 50 till 400 kronor. Modellerna skiljer sig åt vad gäller kapacitet, funktionalitet och användningsområden. De sågar som presterar bäst i vårt jämförande test är Fiskars 123850, Bahco 396-HP, Felco 620, Nakaya Expert 270 samt den svärdliknande sågen Nakaya Double Wing 240. Söker du en billigare såg rekommenderas Kellen Garden och Praktika Grensåg.

Inledning

Ett bra hjälpmedel
En grensåg är praktisk till mycket, både vid mindre röjningsarbeten och beskäring av träd i trädgården. Vi har därför bedömt dess användarvänlighet i olika miljöer samt dess förmåga att såga fina och effektiva snitt. De flesta modeller har utbytbart sågblad. Några har infällbart blad och får lätt plats i benfickan på arbetsbyxorna, medan andra har hölster som kan sättas fast i bältet. Ett tips för dig som vill slippa klättra på stegar är att köpa en modell med teleskophandtag som ger bra räckvidd från marken.

Av Karl Händel/Smartson 

Så gjorde vi

Modellerna har använts i ett vårdoftande Roslagen där både färska och äldre grenar har sågats med olika dimensioner. Lövträd har stamkvistats, sly har röjts medan äppelträd har beskurits med precision via marken samt ståendes på en stege. Därefter har kapacitet, kvalitet, funktioner, design samt prisvärde bedömts. Maxbetyget är 25 poäng.

Fiskars 123850 - Bäst i test

Bladlängd: 250 mm
Handtag: Räfflat plasthandtag. Bladet kan fällas in vid förvaring. Ger bra räckvidd men aningen halt. Bältesclip ingår.

Omdöme: Ett utmärkt redskap med ypperlig räckvidd och bra riv i draget. Sågen arbetar sig enkelt igenom färska och äldre grenar. Grövre dimensioner sätter heller inte stopp. Formatet får inte plats i fickan, men det finns en mindre fickmodell med samma konstruktion. Sammantaget en effektiv och prisvärd testvinnare.
Cirkapris: 250 kronor

/betyg/21.jpgNakaya Double Wing 240 - Dubbla sågsidor 

Bladlängd: 240 mm
Handtag: Gummerat och välbalanserat handtag. Påminner om ett svärd i designen. Hål för upphängning samt transparent hölster. 

Omdöme: Testets enda dubbelsidiga modell är effektiv och intressant för den som behöver en mångsidig såg med möjligheten att kapa olika dimensioner med olika precision. Vinkelbart blad i tre lägen som är lätt att byta. Sågen har en fin balans och greppbarhet. Ett klart uppskattat redskap i trädgården. 
Cirkapris: 400 kronor

/betyg/21.jpgNakaya Expert 270 - Greppvänligt handtag

Bladlängd: 270 mm
Handtag: Gummerat och greppvänligt handtag med hål för upphängning. Passar små och stora händer.

Omdöme: En lång såg med flexibelt blad. Den är effektiv och ger långa drag med fina snitt. Handtaget ligger skönt i handen och kapaciteten är bland de bättre. Dock är den bättre på att såga tunna grenar fint än grövre dimensioner. Hölstret är onödigt stort, särskilt när man springer upp och ned på en stege. Plus för enkelt byte av blad.
Cirkapris: 400 kronor

/betyg/21.jpgBahco 396-HP - Fint snitt

Bladlängd: 180 mm
Handtag: Vinklat grepp med bra fäste samt smart spärr för öppning och stängning. Hål för upphängning.

Omdöme: Smidig såg med högt kvalitetsintryck och bra kapacitet. Verktygets vinkel gör draget effektivt och snittet fint och precist. Aningen trög öppning och stängning av bladet som viks in i handtaget. Sammantaget en gedigen och säker modell som även bedöms hållbar över tid.
Cirkapris: 300 kronor

/betyg/21.jpgFelco 620 - Funktionellt hölster

Bladlängd: 240 mm
Handtag: Ergonomiskt handtag som ger bra fäste i olika arbetsvinklar. Bra gummering, särskilt vid tummen. 

Omdöme: Smart hölster med clips för enkel hantering. Bra kapacitet, men vid arbete ovanför huvudhöjd ger den inte samma effektiva drag som hos modellerna med vinklade blad. Sammantaget ett balanserat och välpresterande verktyg för dig som söker en rak såg med bra hölster.
Cirkapris: 450 krono

/betyg/21.jpgPraktika Grensåg - Bra bladvinklar

Bladlängd: 195 mm
Handtag: Relativt smalt och gummerat handtag med bra grepp för fingrarna. Räfflad ovandel ökar greppbarheten. 

Omdöme: Bladet kan vinklas i tre lägen vilket är perfekt när man sågar i träd med täta grenar och i trånga vinklar. Spärrknappen är smidig att hantera och bladet går enkelt att fälla in och ut. Sågen gör godkända snitt och effektiviteten är klart acceptabel på framförallt färska grenar. Prisvärt köp. 
Cirkapris: 130 kronor

/betyg/21.jpgKellen Garden - Bra budgetköp

Bladlängd: 240 mm
Handtag: Stort handtag med bra fäste som nästan räcker till för en dubbelhandsfattning. Bågen skyddar knogarna.

Omdöme: Ett budgetalternativ som presterar bra på framförallt färska grenar. Formatet är lite otympligt att bära med sig. Fördelen med sågen är det vinklade bladets kapacitet och handtagets ordentliga grepp. Bra kraft när man jobbar med grenar över huvudhöjd. Prisvärd i denna jämförelse.
Cirkapris: 90 kronor

/betyg/21.jpgGardena 340 - Det finns bättre köp 

Bladlängd: 145 mm
Handtag: Plastigt handtag med spärrknapp som inte utstrålar kvalitet. Hål för upphängning.

Omdöme: Relativt kort blad med godkänd kapacitet. Den sågar bättre än Plantagen Miniatyrsåg men inte i klass med till exempel Bahco 396-HP och Fiskars 123850. Överlag är kvalitetsintrycket inte lika högt som priset. Framförallt kan det lite hala handtaget och dess spärrknapp förbättras.
Cirkapris: 230 kronor

/betyg/21.jpgPlantagen Miniatyrsåg - Billig men ineffektiv 

Bladlängd: 150 mm
Handtag: Mycket bra grepp och enkel upphängning. Spärras i öppet och stängt läge. Hål för upphängning i handtaget. 

Omdöme: Testets billigaste modell har ett mycket bekvämt handtag. Tyvärr är effektiviteten inte den bästa. Den sågar grenarna godkänt, men det blir ansträngande när man sågar mycket och länge. Sammantaget bra pris och okej skydd i stängt läge.  
Cirkapris: 50 kronor

/betyg/21.jpgG-Man - Saknar bladspärr

Bladlängd: 190 mm
Handtag: Plasthandtag med gummerade räfflor på sidorna. Godkänt stopp längst ned. Hål för upphängning.

Omdöme: Enkel grensåg som är aningen trög att hantera. Saknar bladspärr i stängt läge vilket känns mindre genomtänkt och säkert. Sågen passar bäst för grövre uppdrag då snittet blir aningen trubbigt. Okej kapacitet men inte toppklass.
Cirkapris: 160 kronor