Sök

Verktygslådan i fickan

2006-03-22

Multiverktyget är ett praktiskt hjälpmedel i många situationer. Smartson testar tio modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Victorinox Swiss Tool 15/20 1200 Bra tång
Victorinox Swiss Tool Spirit Plus 13/20 1500 Separata verktyg
SOG Power Lock EOD 11/20 1200 Omständlig
SOG Power Plier 10/20 800 Lättviktare
Gerber Suspension 14/20 450 Budgetvalet
Gerber multi-plier 600 13/20 880 Godkänd
Gerber Legend 800 16/20 1300 Bra grepp
Leatherman Kick 9/20 500 Få funktioner
Leatherman Fuse 12/20 700 Bra format
Leatherman New Wave 16/20 1300 Bästa köp

Sammanfattning

Ett multiverktyg är användbart när man inte har tillgång till andra, mer renodlade verktyg. Det kan vara både hemma och på jobbet eller på resan. Exempel på praktiska användningsområden är olika fritidsaktiviteter som camping, jakt och fiske eller i yrkesutövning som väktare, byggnadsarbetare etc. Grundtanken med multiverktyget är att det alltid ska vara tillgängligt. Det som kännetecknar multiverktyget är att det har en tång, en eller flera knivar, mejslar med flera funktioner. Vissa har utbytbara bits för olika skruvar. Skillnaden mot en så kallad schweizisk fickkniv är alltså främst tången som används både som montage- och avbitartång. 

Inledning

Tanken är alltså att man alltid ska ha med sig multiverktyget, men för att det ska bli en god följeslagare krävs att det passar dina behov. Olika multiverktyg har olika funktioner och konstruktion. Innan ett köp är det viktigt att titta på funktionerna och hur verktyget ligger i handen. Verktyg utan låsbara spärrar för kniv och andra redskap är farliga och svåra att hantera. I testet utmärker sig Leatherman New Wave, Gerber Legend 800 och Gerber Suspension. Dessa tre kombinerar spärrade funktioner, god kvalitet och bra hanterbarhet. 

Så gjorde vi

Vi har bedömt multiverktygen utifrån design, kvalitet, prisvärde och funktioner. Maxbetyget är 20 poäng.

Victorinox Swiss Tool
Victorinox Swiss Tool är ett stabilt och stort verktyg med många funktioner. Tången har en flat yta, en räfflad yta samt kabelskalning. Bra och enkel spärr för verktygen skapar en stabilitet och trygghet i användandet. Verktygen är hyfsat rejäla, men kniven är liten och enkelt utförd. Smart utfällning och konstruktion av linjalen med tum och cm. Modellen har 11 utfällbara verktyg plus tång. Stilrent svart läderfodral med kardborrfäste.

Victorinox Swiss Tool Spirit Plus
Victorinox Swiss Tool Spirit Plus är ett välgjort verktyg som ligger bra i handen. Utöver sedvanliga funktioner finns en lös korkskruv och en bitssats. Redskapen fungerar bra, även om man som användare saknar vanlig kniv. De två spärrarna för verktygen fungerar smidigt och ökar säkerheten. Fodralet rymmer multiverktygen samt tillbehör. Modellen må ha sina fördelar, men tyvärr känns priset högt i relation till vad man får för pengarna.

SOG Power Lock EOD
SOG Power Lock EOD är ett multiverktyg med bra spärr. Tången har bra precision och verktyget är lätt att vika upp. Funktionerna är skyddade med hjälp av lock i handtaget. Skyddet ökar säkerheten men försämrar användarvänligheten då locket måste vikas upp varje gång man vill ta fram ett verktyg. De olika funktionerna ligger tätt och kan fastna i varandra. Produkten saknar en vettig kniv. Avbitare och kabelskalare är praktiska och smart placerade. Trevligt hölster.

SOG Power Plier
SOG Power Pile är ett litet verktyg med sex utfällbara flerfunktionsverktyg plus tång. Verktyget går att öppna och stänga med en hand vilket är en stor fördel. Tången har hyfsad precision samt kabelskalare. Verktyget saknar spärr för kniv och andra verktyg som inkluderar mejsel och syl, vilket försämrar verktygets funktion. Verktyget är vasst i handen när man tar i, men är enkelt att bära med sig. Minus för avsaknad av bladspärr.

Gerber Suspension
Gerber Suspension är ett lätthanterligt och tufft multiverktyg i en överkomlig prisklass. Formatet och designen känns futuristisk. Alla verktygen är föredömligt spärrade, men tyvärr känns vissa av funktionerna minimala. Kniv och såg är både korta och inte så effektiva. Saxen är hård att använda. Annars är placeringen och åtkomligheten av de utfällbara verktygen bra. Tången sluter tätt längst fram med en avbitare längst in. Mjukt nylonfodral ingår.

Gerber multi-plier 600
Gerber multi-plier 600 är ett lätt multiverktyg med en uppsättning lösa bits. Tången frigörs med två spärrknappar och matas ut framåt. I utfällt läge kommer man åt övriga funktioner som är lättillgängliga. Verktyget är överlag lätt, kanske lite skramligt men med god precision. Bra bitssats med olika mejslar kompletterar den fasta skruvmejseln. Verktygsspärr finns. Kniven hamnar på ovansidan av verktyget. Enkelt nylonfodral medföljer.

Gerber Legend 800
Gerber Legend 800 är ett välsvarvat och stort verktyg med en skön tång. Greppytorna är gummerade och skapar bra grepp. Bland de andra funktionerna märks en metallsåg. Generellt är verktygen lättåtkomliga och bra placerade. Alla funktionerna går att komma åt utan att öppna tången. Exempel på detta är både kniv och sax, som går att öppna med en hand. Dock känns spärrfunktionen obekväm. Väl fungerande avbitare och kabelskalare. Fodral i svart nylon med kardborrband. Ett mycket välgjort verktyg till högt pris.

Leatherman Kick
Leatherman Kick är ett enklare multiverktyg som inte imponerar. Den lilla kniven sitter på ovansidan och alla verktygen inklusive knivbladet saknar spärr. Tången är trög att fälla fram och kärvar när man ska greppa den. En stjärnmejsel, två spårmejslar, konservöppnare, tång samt en liten kniv ingår. Har även en linjal. Fodralet är billigt utfört. Det finns bättre köp i denna prisklass.

Leatherman Fuse
Leatherman Fuse har samma konstruktion som den billigare Leatherman Kick, skillnaden är att Fuse har spärrade funktioner. Här finns även en liten vass sax. Verktygets kniv har ett långt blad och sitter på ovansidan. Hanteringen av tången är lite trög men har annars god precision. Samma typ av hölster som Kick. Sammantaget är formatet bra men antalet funktioner är få. Fungerar bra som enklare följeslagare.

Leatherman New Wave
Leatherman New Wave är ett gediget multiverktyg med många och bra funktioner. Snabb och direkt åtkomst av kniv, tandad kniv samt fil och såg på utsidan av handtaget. Spärren kan upplevas som hård att frigöra men fungerar bra. Genomtänkt placering av verktygen. En nyhet gentemot föregångaren är att även de mindre verktygen är spärrade och kniven har blivit större. Vändbara mejslar i olika storlek. Ett bra verktyg med god precision och ventilerat hölster.