Sök

Vattenspridare: Blir det regn i sommar?

2007-06-11

En solig sommar längtar vi alla till. Men trädgården måste ha regelbunden nederbörd och kommer det inte från himlen så får det komma från vattenspridaren. Här testar vi 16 varianter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Weibulls rektangulärspridare 695220 23/25 400 Med gödning
Weibulls sektorspridare 695230 20/25 199 Tystgående
Nelson Regntåg 1865 20/25 1990 Går som tåget
Aifa Oscillerande 17/25 79 Högljudd
Aifa Sprinkler 20/25 150 Sprider ovanifrån
Neptun Svängande 17/25 90 Något ojämn
Crazy Daisy 17/25 90 Leka och vattna
Croco Splash 13/25 200 Endast för lek
Gardol Impulsspridare 23/25 100 Plastig men kompetent
Gardol Kretsspridare 14/25 80 Antingen eller
Hozelock Vortex 8 24/25 150 Multifunktion
Hozelock Aquastorm 360 grader 22/25 150 Litet periskop
Gardena Fox 21/25 80 För känsliga växter
Weibulls rektangulärspridare 695210 19/25 170 Ojämn spridning
Weibulls cirkelspridare 695200 18/25 70 För små ytor

Sammanfattning

Det finns många typer av vattenspridare på marknaden, mestadels beroende på hur vattnets sprids. Allt från fyrkants- och rektangulärspridare till impuls, pulsator, roterande eller kretsspridare, rundspridare, oscillerande spridare etc. Men att välja rätt spridare är inte så komplicerat som det kan låta. Vad man främst behöver ta ställning till är om vattnet skall spridas i cirkel, längs en linje eller inom en fyrkant. Storleken på tomten avgör också behovet av kastlängd på spridaren. Är det bara gräs du ska vattna eller om du har planteringar, buskar och trädgårdsland som ska vattnas.

Inledning

I testet har vi tagit med flera olika kategorier av spridare. Modellerna kostar från 80 till 2000 kr. Alla spridare kopplas till en vanlig trädgårdsslang, vissa fungerar lika bra med sjövatten som dricksvatten, medan vissa kräver rent vatten utan partiklar. Den angivna ytan som spridaren täcker är ett maxvärde och förutsätter 4 bars tryck i vattenslangen. Om du har mindre tryck fungerar spridaren ändå, men ger inte maximal kastlängd på vattenstrålarna. Gardols impulsspridare bra resultat. Gardenas spridare för små ytor är prisvärd och Weibulls stora rektangulärspridare kan även fördela gödsel genom spridningen.

Så gjorde vi

Vi har bedömt vattenspridarnas funktioner, kapacitet och design. Dessutom har vi bedömt kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Weibulls rektangulärspridare 695220 - Med gödning

Yta: 300 kvm
Spridning: Rektangel
Cirkapris: 400 kr


En större rektangulärspridare med 20 hål där det går att koppla bort upp till sex hål samt steglöst vrida ned kastlängden. Dessutom finns steglös begränsning för vridningen. Enligt Weibulls är detta den enda spridaren på marknaden med integrerad gödselspridning. En kraftfull spridare där man har många justeringsmöjligheter för att anpassa den bevattnade ytan. Under spridaren finns den rymliga behållaren för gödselkornen. Graden av tillförd gödsel går att ställa in. Du behöver inte tömma behållaren ifall du vill vattna utan gödsel.


/betyg/23.jpgWeibulls sektorspridare 695230 - Tystgående

Yta: 452 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 199 kr


Spridaren trycks ned i jorden med ett metallspjut. Man kan styra cirkelns yta 30-360 grader. Flera spridare går att seriekoppla. Kastlängden går att styra med en skruv. Den är mycket tystgående jämfört med många andra modeller. Dessutom går den i ett sakta och jämt tempo i båda riktningarna. Det är lätt att trycka ned den i jorden och spridaren står stadigt. För att ändra kastlängden måste man justera med skruvmejsel, vilket kan bli bökigt i längden. Designen är elegant i svart och silverfärgad plast.

/images/historic/betyg/23.jpg/images/historic/betyg/23.jpgNelson Regntåg 1865 - Går som tåget

Yta: 1000 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 1990 kr

/images/historic/betyg/20.jpgSjälvgående vattentraktor i metall som väger 7,6 kg och följer trädgårdsslangen (max 60 m). Man kan reglera cirkelns diameter 5-15 meter genom vinklingen av spridararmarna. Tåget rör sig 0-18 meter per timme. Lägg ut trädgårdsslangen över gräsmattan. Koppla in slangen baktill på vagnen och placera den i riktning mot vattenkranen. Sedan är det bara att lämna tåget ifred. Spridaren vandrar långsamt längs slangen så att varje del av sträckan blir ordentligt bevattnat. När man vinklat spridararmarna rätt är den enkel och smidig att använda och underhållande att titta på.

/betyg/23.jpg/betyg/23.jpgAifa Oscillerande - Högljudd

Yta: 80 kvm
Spridning: Rektangel
Cirkapris: 79 kr


Traditionell rektangulär spridare med 19 hål. Ställs in i fyra basområden med en mängd lägen emellan. Spridning åt båda håll samt möjlighet till smalare eller bredare spridning. Denna spridare är varken snygg eller gedigen. Dock gör den jobbet med jämn spridning av strålarna i jämnt tempo. Tyvärr avger den också ett irriterande högt surrande ljud. Lämplig för den som vill ha en traditionell spridare för billig penning.

/betyg/23.jpgAifa Sprinkler - Sprider ovanifrån

Yta: 530 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 150 kr

Spridaren är placerad på ett stativ i lättmetall. Höjden kan regleras från 0,5 till 0,85 m. Fördelen med att kunna ha spridaren högt ovan marken är att man inte skadar blommor framför själva spridaren, som är i metall och där kastlängden går att reglera 3-13 meter. Dessutom kan man reglera hur mycket man vill strålen skall brytas. Ställningen är lätt att trycka ned i jorden. Benens spetsar går inte så djupt men samtidigt fungerar stödbenen som avlastning. Det krävs dock att marken är jämn för en bra spridningsriktning. Det är enkelt att justera höjden på stativet och spridarens vattenstråle. Däremot går det inte att bryta vattenstrålen mer än marginellt då skruven är för kort.

Nept/betyg/23.jpgun Svängande - Något ojämn

Yta: 198 kvm
Spridning: Rektangel
Cirkapris: 90 kr


Traditionell rektangulär spridare med 16 hål. Ställs in i fyra basområden med 56 mellanliggande inställningar. Spridning åt vardera håll samt smalare eller bredare stråle. Denna spridare står stadigt på sin bottenplatta i plast. Spridningen sker något ojämnt i kastlängd mellan hålen, men vardera hål har bra riktning. I vändningen stannar den upp en stund vilket innebär ojämn vattenavgivning. Den ger ett plastigt intryck men är annars okej för prisklassen.

Crazy Daisy /betyg/23.jpg- Leka och vattna

Yta: ca 200 kvm
Spridning: Slumpmässig
Cirkapris: 90 kr


En vattenleksak som även fungerar som vattenspridare. Den är utformad som en blomma som av vattentrycket slumpmässigt kastar sig runt i cirkelrörelser. Om man vill kombinera bevattning med en lekstund för barnen är detta en bra idé. Slumpmässigheten bör i slutändan ge en jämn spridning av vattnet. Den bevattnade ytan i kvm är svårbedömt, men vattenstrålarna kommer så långt som åtta meter från spridaren. Barnen vill förstås leka när det är varmt och soligt, men tänk på att detta inte är bästa tidpunkten för att vattna.

Croco Splash /betyg/23.jpg- Endast för lek

Yta: ingen uppgift
Spridning: Rektangel
Cirkapris: 200 kr


En krokodil med vattenspridning från sidan, uppåt och framåt genom krokodilens gap. Den bevattnade ytan begränsar sig till några meter från krokodilen. Denna roliga spridare ger ett lekfullt intryck men kategoriseras som vattenspridare. För trädgårdsvård fungerar den dock alls inte lika bra som den svängande vattenblomman. Som leksak är krokodilen endast underhållande för de minsta och vattnet har ingen större kraft.

Gardol Impulsspridare/images/historic/betyg/23.jpg - Plastig men kompetent

Yta: 660 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 100 kr


Spridaren trycks ned i jorden som ett spett. Man kan styra cirkelns yta 30-360 grader. Det går även att ställa in strålens höjd och spridning, kraftig rak eller bruten stråle. Gardols spridare trycks enkelt ned i marken och sitter stadigt. Impulsspridningen sker genom att spridningen åt ett håll är i lugnt tempo och motsatt håll går snabbare. Det är enkelt att justera höjd, cirkelns stopplägen och hur mycket man vill bryta strålen för mjukare spridning. Den kan vid första anblicken kännas plastig, men den är kompetent och prisvärd.

Gardol Kretsspridare /betyg/23.jpg- Antingen eller

Yta: 133 kvm
Spridning: Cirkel/Rekt.
Cirkapris: 80 kr


Kan sprida i 360 grader alternativt i en smal rektangel. Kastlängden är upp till 6 meter i radie men kan göras kortare genom att vrida munstyckena på spridaren, så att de pekar mer nedåt. Genom att vrida munstyckena rakt upp skall spridaren stå still och täcka en rektangulär yta. Spridaren ger ett billigt intryck med sin mjuka plast. Det går inte att få spridarmunstyckena att stå still som det står i beskrivningen, för att vattna i en rektangel. En uppskattad detalj är dock att spridaren är försedd med en ögla för upphängning.

Hozelock Vortex 8 /betyg/23.jpg- Multifunktion

Yta: 78 kvm
Spridning: Cirkel/Rekt.
Cirkapris: 150 kr


Spridaren har åtta lägen för punktbevattning, cirkel, fyrkant och rektangel. Den har synliga och pedagogiska symboler för inställningarna. Slangen sitter stadigt fast i spridaren. Vortex har en enkel men snygg design. Det är enkelt att byta mellan olika spridningslägen. Det går inte att manuellt ändra kastlängden, men det uppvägs av den variation i ytor man kan välja mellan.

Hozelock Aquastorm 360 grader /betyg/23.jpg- Litet periskop

Yta: 314 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 150 kr


Cirkelspridare som roterar 15-360 grader. Kastlängden är upp till 10 meter. Den har två typer av stråle. Dels jetstråle via fem hål och dels som dimma genom två munstycken. Spridaren står stadigt på sina två sidoplattor. Det är enkelt att ställa in stoppen för rotationen. Genom att vrida toppen kan du smidigt ändra från jetstråle till dimma. Den roterar jämnt och tystgående.

Gardena Fox /betyg/23.jpg- För känsliga växter

Yta: 95 kvm
Spridning: Cirkel
Cirkapris: 80 kr


En av Gardenas mindre modeller där man inte kan justera spridningen. Kastlängden påverkas endast av vattentrycket där den sprider 5,5 meter som mest. Spridningen sker med dimma, modellen är enkel att placera i gräset. Eftersom den sprider vattnet på mjukt passar den för att placeras mitt i rabatterna med känsliga växter alternativt för nysådd yta. Den bildar inga pölar som kan förstöra en jämnt utspridd sådd.

Weibulls rektangulärspridare 695210 /betyg/23.jpg- Ojämn spridning

Yta: 230 kvm
Spridning: Rektangel
Cirkapris: 170 kr


Traditionell rektangulär spridare med 17 strålar. Den går att ställa in för spridning utåt båda hållen eller en av sidorna. Den valda ytan ställs in steglöst med stoppmarkeringar. Finishen är elegant i svart och silver. Spridaren är tystgående och rör sig i jämnt tempo. De 17 munstyckena är gummerade men något ojämna i spridningen. Man kan finjustera något men spridaren ger inte helt jämn fördelning av strålarna.

Weibulls cirkelspridare 695200 /images/historic/betyg/23.jpg- För små ytor

Yta: 40 kvm
Spridning: Cirkel/Rekt/Fyrkant
Cirkapris: 70 kr

Spridaren har sex olika lägen för olika form på bevattningsytan. En hel cirkel, en halv och en kvarts cirkel. En fyrkant, en mindre rektangel och en avlång yta på max 1,5x10 m finns också. Spridaren är i plast och man roterar höljet till vald inställning. Det går att justera kastlängden. Genom att den har sex olika inställningar för olika typer av ytor så passar den bra för dem som vill punktbevattna utan att behöva sprida över gångar och uppfarter. Varje inställning är tydligt markerad. Vredet för min och max för kastlängden är svår att hålla kvar i inställt läge. Om vattenslangen vrider sig så ändras också inställningen.