Sök
Topp 5 - Elverktyg

Topp 5 - Elverktyg

Kapat och klart

2010-04-07

Även hemmasnickaren har stor hjälp av proffsiga elverktyg. Här presenterar vi fem produkter som utsetts till Bäst i test, och/eller som fått toppbetyg i våra egna tester.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hitachi WH14DBL 23/25 5750 Funktionsrik och kraftfull
Makita LS1013 23/25 8900 Lyxmodell
Black & Decker LZR6 23/25 1000 Mångsidig placering
Hitachi C6SS 24/25 1600 Bästa köpet
Bosch PSR 14,4 22/25 1900 Bra funktioner

Sammanfattning

Bästa slagskruvdragare: Hitachi WH14 DBL.
Bästa cirkelsåg: Hitachi C6SS.
Bästa kap/gersåg: Makita LS1013.
Bästa laserverktyg: B&D LZR6.
Bästa skruvdragare: Bosch PSR 14,4.

Inledning

Utvecklingen i byggbranschen går mot effektivare tekniker och metoder som minimerar tidsåtgången i olika arbetsmoment. Rätt verktyg och redskap är en viktig anledning till att byggprocessen blir allt mer rationell och kostnadseffektiv. Som hemmafixare har man dock inte riktigt samma krav på lönsamhet. Främst handlar det om att få jobbet utfört så bra som möjligt, utan att behöva svära över att det går dåligt. Men oavsett om det är effektivitet hos proffset eller kvalitet hos amatören som är i fokus har alla hantverkare mycket att vinna på rätt verktyg. Här presenteras fem bra köp inom kategorierna kapsåg, skruvdragare och laserverktyg.

Så gjorde vi

Produkterna har testats och betygsatts med avseende på design/ergonomi, kvalitet/hållbarhet, kapacitet/ljudnivå, funktioner/teknik samt prisvärde. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade butikspris. Lokala avvikelser kan förekomma. Maxbetyget är 25 poäng.

Hitachi WH14DBL - Funktionsrik och kraftfull betyg

Kategori: Slagskruvdragare
Konstruktion: Två batterier, led-ljus, varvtalsväljare i fyra steg. Vikt 1,5 kg.

Topp5 Hitachi WH14DBL Omdöme: När en skruvdragare tar stopp gör istället slagskruvdragaren jobbet klart. Likt en mutterdragare slår den runt skruven när motståndet blir allt tuffare. Hitachi WH14DBL är en proffsmaskin att se upp till. Hitachi WH14DBL har hög kvalitet och kapacitet. Batterierna klarar 1500 uppladdningar. För priset 5750 kronor är denna modell framtagen för yrkesfolk. En hemmasnickare kan också njuta av den utmärkta funktionaliteten, men riskerar att få en dyr hyllvärmare i snickarverkstaden.
Cirkapris: 5750 kronor

Makita LS1013 - Lyxmodell betyg

Kategori: Kap/gersåg
Konstruktion: Effekt 1430 watt. Sågdjup 95 mm. Vikt 21 kg.

Topp5 Makita LS1013 Omdöme: En heltigenom professionell kapsåg som kan vinklas 45 grader åt båda håll. Välplacerat bärhandtag med centrerad tyngdpunkt. Den fintandade klingan på 260 mm ger mycket fina snittytor och sågen är inte särskilt bullrig. Utbytbar markeringslinjal för geringsvinkel. Förutom priset finns inte mycket att klaga på. Finns även i en ännu dyrare version med laserfunktion.
Cirkapris: 8900 kronor

Black & Decker LZR6 - Mångsidig placeringbetyg

Kategori: Laserverktyg
Konstruktion: Självnivellerande. Vikt 280 gram. Stativ och väska. Topp5 Black

Omdöme: LZR6 är enkel att sköta och har flexibel placering samt användning. Om den lutar för mycket visas detta genom brutna laserlinjer. Väggfästet kan användas som litet bordsstativ och man kan finjustera linjernas nivåer horisontellt och vertikalt genom vred. På så sätt behöver den inte stå rakt framför önskad projicering. Linjerna är långa och bra. Något plastigt väggfäste, men i övrigt en värdig vinnare.
Cirkapris: 1000 kronor

Hitachi C6SSbetyg - Bästa köpet

Kategori: Cirkelsåg
Konstruktion: Effekt 1050 watt. Vikt 3,1 kg. Sågdjup 57 mm.

Topp5 Hitachi C6SSOmdöme: Kompakt och smidig modell i proffsklassen. Kapskivan på 165 mm har annorlunda och effektiv tandning som ger utmärkt kapacitet och fina snittytor. Med denna såg är det enkelt att kapa rakt och skära ut profiler. Greppsäkert handtag upptill ger kraft vid tyngre uppgifter. Bra format, relativt hög ljudvolym. Kort elsladd. 57 mm sågdjup. Bästa köpet bland cirkelsågarna.
Cirkapris: 1600 kronor

Bosch PSR14,4 - Bra funktioner betyg

Kategori: Skruvdragare
Konstruktion: Två batterier. Låg/högväxel. Vikt 1,4 kg. Led-ljus.

Topp5 Bosch verktygOmdöme: Smidig maskin med praktisk display för rotationsriktning och batteristatus samt lättskötta reglage. Bits och borr fästs och lossas enkelt med den greppvänliga hylsan. Inställningen för moment är effektiv. Sammantaget har Bosch bra funktioner och hög batterikapacitet.
Cirkapris: 1900 kronor