Sök
Test - Utomhusstegar

Test - Utomhusstegar

Upp i det blå med rätt stege

2011-10-13

En användbar stege är den mångsidiga kombistegen, som kan användas som utskjutsstege, två enkelstegar eller helt fristående. Smartson har testat 9 kombistegar för utomhusbruk i prisklassen 1100 till 3000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kombistege ledad Flexi (Wibe) 20/25 1600 Bäst i test
Teleskopisk kombistege 3.0 m 19/25 4000 Ergonomisk och anodiserad
Kombistege, 5,1 m 18/25 1100 Bästa budgetval
Kombinationsstege (Hard Head) 17/25 1300 Smidiga säkerhetsspärrar
3-delad kombistege, inklusive stegfot (Proffs) 16/25 3000 Stabil
Kombistege (StarLine) 15/25 1200 Lättburen
2-delad kombistege Solid 13/25 1500 Breda fotsteg
Kombistege YS-350, 5,0 m 13/25 2200 Fastmonterad stegfot
Kombistege 12/25 1300 Bra tillbehör

Inledning

Ett steg i taget
Man behöver väl inga förkunskaper för att klättra upp på en stege kan tyckas, men svenska och utländska undersökningar visar att olycksfall i samband med stegar är vanligare än man tror. De tre vanligaste olyckorna vid arbete på stege är att stegen glider iväg, att en fristående stege tippar eller att man trampar fel vid förflyttning nedåt.

Här följer några råd för skadefri klättring:
- Stegen står säkrast när den lutar cirka 75 grader. Ställ dig intill stegen och mät med armen – lutningen är rätt när armen är böjd med armbågen intill stegen och handen är i höjd med bröstet.

- Släpp aldrig stegen rakt ner i marken vid framtagning eller efter användning. Det kan bli skador på stegen som inte alltid syns men som gör att stegen kan ge vika nästa gång den används.

- Stegen blir stadigare om du förankrar den med en krok upptill eller om någon håller i stegen medan du klättrar.
- Förvara stegen inomhus och sköt om den. En stege kan ha en livslängd på 20-30 år.

Kontrollera att stegen är godkänd. Alla stegar som säljs i Sverige ska vara typgodkända av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och har ett SP-märke, som visar att de uppfyller gällande standard.

Så gjorde vi

Stegarna har bedömts utifrån design, kvalitet, funktioner, prisvärde och bärbarhet. Alla stegar som ingår i testet är SP typkontrollerade och klarar en maxbelastning av 150 kilo. Samtliga stegar levererades med stegfot. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade. Maxbetyget är 25 poäng.

Kombistege ledad Flexi (Wibe) - Bäst i test

stege bäst i test

 

1.-Beijerbygg_Kombistege-ledad-Flexi-Wibe

Omdöme
Wibes kombistege kan kompletteras med en polyetenplattform och användas som arbetsbänk. Men den får inte användas som plattform, då gäller helt andra standard. Lättarbetad och skön att hantera. Står stadigt på underlaget, ger inte vika eller svajar vid klättring. Fiffiga låsanordningar och tydliga säkerhetsmarkeringar. Enkelt att ta loss stegfötterna. Dock har den smala stegpinnar och saknar glidskydd. Mycket lägre maximallängd jämfört med de andra teststegarna. En smidig modell för hantverkare och andra som använder en stege dagligen.

Specifikationbetyg
Fotstegens bredd: 29 centimeter
Vikt: 11,70 kilo
Maximallängd: 3,37 meter
Hopskjuten längd: 91 centimeter
Antal steg: 12 (3 x 4)
Stegfotens längd: 77 centimeter
Cirkapris: 1600 kronor

Teleskopisk kombistege 3.0 m - Ergonomisk och anodiserad

2.-Telesteps_Teleskopisk-kombistegen.jpg

Omdöme
Telesteps modell kombinerar en rak stege med en trappstege. Med rundade ram är den behaglig att använda. Spärrarna har upplysande färgmarkeringar som visar stängt eller öppet läge. Stegarna är anodiserade och svärtar inte ner. Praktiskt format vid förvaring och ett handtag medföljer, vilket gör stegen är enkel att transportera och tar upp liten plats. Dock är den tung. Högt pris, å andra sidan är kombistegens smarta konstruktionen som gjord för klättrare i farten.

Specifikationbetyg
Fotstegens bredd: 32 centimeter
Vikt: 20 kilo
Maximallängd: 4,2 meter
Hopskjuten längd: 78 centimeter
Antal steg: 16 (8+2)
Stegfotens längd: 75 centimeter
Cirkapris: 4000 kronor

Kombistege, 5,1 m - Bästa budgetval

stege bäst i test

 

3.-Malmbergs_Kombistege,-5,1m

Omdöme
Stadig stege med rejält gummerade fötter. Kan användas som utskjutsstege eller fristående. Stegarna kombineras på ett smidigt sätt med fyra säkerhetslås. Det finns tydliga säkerhetsmarkeringar på stegens insida, det är den enda modellen som varnar för att felaktig användning kan leda till elstöt. Billigast. Den rundade ramen är skön att greppa. Enkel att fälla ut och ihop. Men stegen är lite bökig att bära och flytta. Dessutom är stegfoten klurig att sätta på. En bra budgetstege för vardagsbestyr.

Specifikationbetyg
Fotstegens bredd: 41 centimeter
Vikt: 11,9 kilo
Maximallängd: 5,07 meter
Hopskjuten längd: 2,28 meter
Antal steg: 24 (3 x 8)
Stegfotens längd: 76 centimeter
Cirkapris: 1100 kronor

Kombinationsstege (Hard Head) - Smidiga säkerhetsspärrar

4.-Jula_Kombinationsstege-(Hard-Head)

Omdöme
Med sina 5,43 meter har stegen den längsta maximallängden bland de testade modellerna. De tre stegarna kan sammanfogas och förlängas samt ställas som vinkelstöd mot varandra. Jämnbred ram och grova fotsteg ger hållbart intryck. De rödmarkerade säkerhetsspärrarna låser fast de mindre stegarna ordentligt. Stegen är tämligen lätt att flytta. Men det är knepigt att sätta på stegfoten, vars instruktionen är svår att följa. Man blir nedsvärtad vid användning. Dock i slutändan en prisvärd och användbar stege.

Specifikationbetyg

Vikt: 12,85 kilo
Fotstegens bredd: 41,5 centimeter
Maximallängd: 5,43 meter
Hopskjuten längd: 2,46 meter
Antal steg: 27 steg (3 x 9)
Stegfotens längd: 90 centimeter
Cirkapris: 1300 kronor

3-delad kombistege, inklusive stegfot (Proffs) - Stabil

5.-Skeppshultstegen_3-delad-kombistege

Omdöme
Robust kombistege med kraftig aluminiumram och bra glidskydd på fotstegen. Består av två stegar, som kan användas fristående eller som utskjutsstege. Proffs 3-delad kombistege är ordentligt säkerhetsutrustad, med två hakar, ett lås och säkerhetsmarkeringar. Men säkerhetslåsen fungerar inte automatiskt utan måste låsas manuellt. Man blir nedsvärtad vid användning. Ganska tung att flytta. I den högre prisklassen men samtidigt får du en säker och rejäl stege.

Specifikationbetyg
Fotstegets bredd: 42 centimeter
Vikt: 12,9 kilo
Maximallängd: 5,17 meter
Hopskjuten längd: 2,39 meter
Antal steg: 24 steg (3 x 8)
Stegfotens längd: 79 centimeter
Cirkapris: 3000 kronor

Kombistege (StarLine) - Lättburen

6.-Byggmax_Kombistege-(StarLine)

Omdöme
Lättaste stegen i testet och smidig att flytta. Modellens tre stegar kan användas som en kombination- eller utskjutsstege. Tydliga säkerhetsmarkeringar visar hur högt man kan klättra beroende på stegens formation. Slittåliga tygband förbinder stegarna och ökar stabiliteten när den står utfälld. Mindre platskrävande i hopfällt läge. Trots det, känns modellen rasslig och lite instabil. Risk för att varningsdekalerna på fotstegen blir avskavda vid regelbunden användning. Stegfoten är besvärlig att sätta på. En billigare variant för hemmabruk.

Specifikationbetyg
Fotstegens bredd: 42 centimeter
Vikt: 11,5 kilo
Maximallängd: 5,11 meter
Hopskjuten längd: 2,24 meter
Antal steg: 24 steg (8 x 3)
Stegfotens längd: 79 centimeter
Cirkapris: 1200 kronor

2-delad kombistege Solid - Breda fotsteg

7.-Scando_2-delad-kombistege-Solid

Omdöme
Scandos kombistege kan användas fristående, som utskjutsstege eller som två enkelstegar. Modellen har breda, bekväma stegpinnar och stor stegfot. Lättförståeliga och grundliga säkerhetsmarkeringar. Kommer med kedja och rediga säkerhetsspärrar. Fötterna är försedda med glidskydd, men stegen glider ändå lite vid användning och känns ranglig. Det är komplicerat att sätta på stegfoten. Vid hantering, blir man nedsvärtad. Kantig ram, lite bred och klumpig att hantera. Ihopfälld blir stegen ganska lång.

Specifikationbetyg

Fotstegens bredd: 40 centimeter
Vikt: 12,80 kilo
Maximallängd: 5,2 meter
Hopskjuten längd: 3,23 meter
Antal steg: 19 (10 + 9)
Stegfotens längd: 122 centimeter
Cirkapris: 1500 kronor

Kombistege YS-350, 5,0 m - Fastmonterad stegfot

8.-Stegbolaget_Kombistege-YS-350

Omdöme
En robust och stor stege, som kan användas både som fristående, utskjutstege eller som två stycken enkelstegar. Tilltagen stegfot med rejäla glidskydd. Utförliga säkerhetsdekaler på stegens sida. Remmar som håller ihop stegen under transport och förvaring är en enkel men nyttig finess. Plus för de är reglerbara. Rediga säkerhetsspärrar, men de är lite svåra att använda på egen hand. Otymplig och tung att flytta samt känns fyrkantig vid hantering. Påkostad men dyr för hobbyfixaren.

Specifikationbetyg

Fotstegens bredd: 46 centimeter
Vikt: 14 kilo
Maximallängd: 5,0 meter
Hopskjuten längd: 2,84 meter
Antal steg: 18 steg (2 x 9)
Stegfotens längd: 100 centimeter
Cirkapris: 2200 kronor

Kombistege - Bra tillbehör

9.-Biltema-kombistege

Omdöme
Med fyrkantig ram, känns stabiliteten bra. Biltemas modell kan användas som kombinations- eller utskjutbar enkelstege. Två metallstänger medföljer, som extra stöd när stegen är utfälld. De är enkla att montera och att använda. Stegen är obehandlad och svärtar ner något. Det är helt omöjligt att skruva fast stegfoten utan verktyg. Tung och knepig att lyfta eftersom den mindre stegen lätt glider ur låsen. Kanterna är vassa, vilket gör stegen obekväm vid långvarig hantering. Funktionalitet och kvalité är inte mer än godkänd. Lågt pris.

Specifikationbetyg

Fotstegens bredd: 31 centimeter
Vikt: 12,20 kilo
Maximallängd: 5,1 meter
Hopskjuten längd: 2,96 meter
Antal steg: 22 (11 x 2)
Stegfotens längd: 98 centimeter
Cirkapris: 1300 kronor