Sök
Test - Ryobi CHT1850LC

Test - Ryobi CHT1850LC

Trimma häcken utan sladd

2010-05-21

Ryobi CHT1850LC bedöms utifrån testet vara bäst lämpad för tätväxande buskar med tunt grenverk. Till exempel Liguster som behöver trimmas några gånger per år för att bevaras välvårdade.

Svärdet är relativt kort med sina 45 cm och maxkapaciteten på 1 cm för grenar är även det relativt litet i jämförelse med andra häcksaxar. För en låg tätväxande buske med smalt grenverk är detta en mycket prisvärd batteridriven häcksax.

Trippel säkerhet
Maskinen har tre handgrepp som stegvis behöver vara aktiverade för att få igång den. Förutom spärren på bygelhandtaget behövs en knapp hållas intryck för att frigöra avtryckaren i handtaget. En säkerhetsdetalj som är ett bra skydd mot nyfikna barn, men samtidigt kan vara lite omständig under arbetet. Det gäller att få in rätt rörelse i handleden för att inte behöva ändra greppet helt efter korta avbrott i klippningen.

Svärd med skarp slipning
Det relativt korta svärdet gör modellen mycket hanterbar. Den är lätt att förvara, lätt att bära och rörelsefriheten under arbetet upplevs stor. Knivbladen är skarpa och ger ett bra snitt på de tunnare grenarna. När grenarna når maxdiameter så tuggar kniven sig igenom grenen, vilket är helt naturligt för alla batteridrivna häcksaxar.


Ryobi_2

 

Bra balans och grepp
Batteriets placering bakom greppet ger en bra balans på häcksaxen och batteriet är dessutom lätt att både lossa och montera. Det går inte att på batteriet avläsa kvarvarande driftstid, vilket är synd. Greppet är gummerat och ger både skön och säker hantering. Bygelhandtaget är i hårdplast utan att vara obekväm. Ljudnivån under klippning är likt andra batteridrivna häcksaxar tämligen låg och hörselkåpor är inte nödvändigt. Hastigheten på knivarna är hög och maskinen känns pigg och effektiv. Om du inte skall ge dig på buskar och häckar med grova grenar så är detta ett prisvärt alternativ till batteridriven häcksax.  


Ryobi_1

 

Så gjorde vi:
Maskinen har använts på olika buskar. Grenarnas tjocklek har varit relativt tunna där maxdimensionen har varit uppåt 1 cm i diameter, precis så mycket som häcksaxen kan hantera. Tillverkaren har ej angett beräknad driftststid.

Ryobi CHT1850LC
Kommentar: Trippel säkerhet
Batteri: Litiumjon, 18 volt 1,4 Ah
Driftstid:  Ingen uppgift
Svärdlängd: 45 cm
Grengrovlek (max): 10 mm
Vikt: 3,2 kg
Cirkapris: 1500 kronor
Köpinfo: www.ryobitools.se, 08-24 60 30


Betyg:
Design 4/5
Kvalitet 4/5
Funktioner 2/5
Kapacitet 3/5
Prisvärde 4/5
Totalbetyg 17/25