Sök
Test - Kärcher K5.585

Test - Kärcher K5.585

Effektiv högtryckstvätt för större jobb

2011-09-28

Kärcher K5.585 är en kraftfull högtryckstvätt för villaägaren med lite högre krav. Den är praktisk och effektiv men saknar vissa tillbehör.

Kärcher K5.585_betyg

Denna tvätt har flera viktiga egenskaper som underlättar hanteringen: Slangvinda, hållare för tvättmunstycket, nätficka för tillbehör och tvättmedel. Den har stora hjul samt ett bra, ganska högt placerat handtag. Kartongen innehåller många delar och det krävs en del montering innan man kan köra igång. Manualen är uttömmande och lättläst och efter att ha gått igenom den och tittat på monteringsanvisningen är det en smal sak att sätta ihop maskinen. Det krävs dock en rätt lång stjärnmejsel för att dra i några av skruvarna vilket kan vara bra att tänka på.   

Kärcher K5.585_1

Saknar tralltvätt
En reflektion är att själva tvättenheten, slangar, munstycken och kopplingar är väldigt tunga och gedigna medan delar som handtag, hjul och krokar har en mer plastig känsla. Tillbehör som följer med är Variopower tvättmunstycke för allmän tvättning samt tvättning med tvättmedel, Rotojet turbomunstycke och en biltvättborste. Noterbart är att man inte skickat med någon tralltvätt, vilket följer med vissa andra tvättar. Det går ju givetvis att köpa till det separat om man har det behovet men för många villaägande köpare skulle det nog vara ett mervärde om det följde med från början. För Kärcher och även övriga större märken finns det  gott om andra tillbehör för den som behöver.

Hög användarvänlighet
Tvätten kopplas in med vattenslang och el. Elsladden är tillräckligt lång och av god kvalitet samt har en egen upphängningskrok på sidan vilket är bra. Kärcher har verkligen fokuserat på att tvätten ska kunna hanteras som en enhet utan en massa delar som hänger löst eller kan tappas bort. Högtrycksslangen rullas upp på en rulle, tvättmedelsbehållaren och andra små tillbehör har en ficka på framsidan och tvättmunstycken och tvätthandtag har egna hållare.

I testet har olika föremål tvättats med de olika munstyckena. Hanteringen av slangen, greppet, att koppla i och ur olika tvättmunstycken är lika bekvämt i början som i slutet av testprocessen. Ljudnivån uppleves som låg och föga störande. Kärcher K5.585 är helt enkelt behaglig att använda och den är framför allt  lätthanterlig. När du är klar är det väldigt enkelt att rulla ihop slangen, ställa ner handtaget och dra tvätten till garaget. Den är som tidigare nämnts ganska tung men det är ändå en enkel och bekväm maskin att hantera vilket är bra.

Styrka och kraft
Hur gick det då med de smutsiga föremålen? Variopower munstycket är först ut att testas. Det används för tillfällen då tvättmedel ska tillämpas och möjliggör också olika kraftiga strålar. Testet började med att ett par vita plaststolar, en del av ett trädäck och en plattsättning kördes med högtryck. Sedan växlades det till tvättmedel från Kärcher och till sist kördes en omgång med högtryck och vatten. Högtryckstvätten är stark, snabb och effektiv och den gör jobbet bra. Man kunde svepa hyfsat stora ytor och ändå ha högt vattentryck som resulterade i rena föremål. Mycket renare än än det blir med borste och vattenslang. De gamla stolarna blev nästan vita igen.

Kärcher K5.585_3

Kärcher K5.585_4

Skala potatis
På betongplattorna användes både Variopower och Rotojet munstyckena och det sistnämnda munstycket har en mycket kraftig tvätteffekt vilket rekommenderas till bland annat sten men inte till känsliga ytor. Trätrallen av impregnerat trä blev också ren fast resultatet blev en aning ojämnt. Detta beror på att det var svårt att svepa lika nära och lika snabbt med munstycket, stannar man upp för länge så skadas brädorna. Här skulle en så kallad tralltvätt kommit väl till pass. På bilen som tvättades i testet användes både Vario-jet och tvättborsten. Tvättborsten kändes inte särskilt mycket effektivare än en vanlig borste men kombinerat med Vario-Jet blev det ändå ett bra resultat på mycket kortare tid än vad en handtvätt skulle ta.

Jämfört med små tvättar så märks skillnad i effekt och den beror på tre saker: Bra munstycken, högt arbetstryck och även ganska stor vattenmängd. Det gör att man inte behöver komma jättenära ytorna och kan avverka lite större ytor och det är nog så man märker att detta är en lite kraftigare tvätt. Som en rolig detalj testades det även att "skala potatis" på samma sätt som TV-kocken Per Morberg gör. Det gick utmärkt, dock blev några potatisar skadade av den hårda behandlingen.

Kärcher K5.585_5

Stark och effektiv men hög prislapp
Efter att ha använt tvätten intensivt i några timmar så kan det konstateras att detta är en stark högtryckstvätt. Tvättenheten med slangar, kopplingar, pumpenhet upplevs väldigt gedigna och bör ha mycket god hållbarhet. Detaljer som handtag, hjul, krokar är mer plastiga och kanske mer snygga än robusta. De kommer förmodligen att hålla ihop bra ändå men dessa delar är nog de som skiljer denna tvätt från andra maskiner som behöver tåla mycket hårdare hantering. Kärcher K5.585 är behaglig att arbeta med och det är enkelt att stuva undan den. Sammanfattningsvis upplevs detta som en liten proffstvätt i konsumentkläder men saknaden av tralltvätt som tillbehör och det höga priset drar ner betyget.

Så gjorde vi
Vi har testat Kärcher K5.585 högtryckstvätt och genom att använda den på några typiska användningsområden såsom tvätt av bil, plastmöbler, marksten och ett trädäck. Produkten har bedömts utifrån kvalitet, funktion, design, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25. 

Kärcher K5.585-2

Om produkten
Tryck:
20 upp till 140 bar
Vattenkapacitet: Max 460 l/timme
Vattentemperatur: Upp till 40 grader
Effekt: 2,1kW
Vikt utan tillbehör: 12 kg
Slang med vinda: 9 m
Mått: 327x425x870mm (lxbxh)
Tillbehör: Variopower tvättmunstycke, rotojet turbomunstycke samt biltvättborste.
Cirkapris: 3000kr

Läs mer på www.karcher.se