Sök
Test - Hitachi WH14DBL

Test - Hitachi WH14DBL

Ett batteridrivet kraftpaket

2010-01-08

När en skruvdragare tar stopp gör istället slagskruvdragaren jobbet klart. Likt en mutterdragare slår den runt skruven när motståndet blir allt tuffare. Hitachi WH14DBL är en proffsmaskin att se upp till.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hitachi WH14DBL 23/25 5750 Funktionsrik och kraftfull

Inledning

Betyg 
Design4/5
Kvalitet5/5
Funktioner5/5
Kapacitet5/5
Prisvärde4/5
Totalt23/25

 

Snabbfakta
Batteri:  14,4 volt litium-jon 3,0 Ah
Vikt : 1,5 kg
Laddtid: 45 minuter
Moment: max 155Nm
Verktygsfäste: sexkantsbits
Funktioner: Batteriindikator, varvtalsväljare, slagväljare, led-ljus
Medföljer:  Laddare, två batterier och hård förvaringsväska
Cirkapris: 5750 kronor

Så gjorde vi

Testet av Hitachi WH14DBL är utfört av Smartsons redaktör Stefan Höglund. Produkten har utvärderats utifrån kriterierna kvalitet, design, funktioner, kapacitet, prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Så fungerar en slagskruvdragare
Den ser ut som en vanlig skruvdragare i storleken och känns likadan i greppet. Först när skruven får tufft motstånd märks slagskruvdragarens flera fördelar. En lätt vibration känns i handen medan den slår runt skruven.  Du slipper hålla emot vridmomentet som på en vanlig skruvdragare. Några få skruvar kan man klara utan hörselkåpor, men det smattrande ljuden av slagen mot skruven är intensivt och skydd för öronen är att rekommendera. 1_1

Funktionsrik och kraftfull
Denna modell har Hitachis nya typ av kolfria motor vilket enligt tillverkaren ger 30% längre arbetsintervaller på samma laddning. För att inte behöva stiga upp på byggställningen och besviket upptäcka att batteriet bara räckte i ytterligare 5 minuter så finns en batteriindikator. Med en knapptryckning visar två lampor om batteriet är fullt, halvt eller mindre än 30% kvar.

Utöver batteriindikatorn så finns det två riktigt bra funktioner som skiljer denna modell från enklare slagskruvdragare.  Det går att ställa in varvtalet i fyra steg och om åtdragningen skall ske kontinuerligt eller med enkelslag. Att använda enkelslag där maskinen i praktiken ger en kortare serie av 1-4 åtdragningar ger total kontroll på kraften på arbeten där precision är viktigt.

Design och tillbehör
Maskinens grepp är gummerat och den är både skön att hålla i och välbalanserad i viktfördelningen. Greppet är väl tilltaget för handen. Även om handledsrem uppskattas så vore det bättre om den kunde kopplas av och på istället för att vara fast monterad. Bälteshållaren går att montera av vilket ger flexibilitet.

Med 14,4 volt och 3,0 amperes batteri har modellen både bra styrka och uthållighet. Det märks också skillnad i resultat med dennas 155 Nm i jämförelse med de mindre modellerna som ger upp till 100 Nm i vridmoment.

Det är ingen tvekan om att Hitachi WH14DBL har hög kvalitet och kapacitet.  Det medföljer två batterier som enligt tillverkaren klarar 1500 uppladdningar, har överbelastningsskydd och knappt någon självurladdning. Det rekommenderade butikspriset är 5750 kronor och det säger sig självt att modellen är framtagen för yrkesfolk. En hemmasnickare kan också njuta av funktionerna, men samtidigt kan det också bli en dyr hyllvärmare i snickarverkstaden.