Sök
Test - Fiskars ogräsupptagare

Test - Fiskars ogräsupptagare

Maskrosens mardröm – Fiskars ogräsplockare

2011-05-26

Vårens gissel i gräsmattan heter maskrosor. I massor, klart lysande, rent upplyftande. Att bli av med dem var tidigare ett evighetsarbete. Nu gör Fiskars rent hus.

Fiskars ogräsupptagare-W52-betyg

Vem har inte kravlat runt på gräsmattan med ett litet, gaffelliknande redskap och försökt blir av med maskrosor, tistlar, hundkex och svinmållor. Resultatet blir ofta nedslående. Nästa säsong står de där lika granna. Den främsta orsaken är oftast att vi inte lyckas få upp hela roten. Med Fiskars ogräsbekämpare ökar möjligheten att slippa ogräset för flera år framöver. Den är nämligen en mycket sympatisk bekantskap. Enkel att hantera, ruggigt effektiv, ergonomiskt utformad och miljövänlig.

Så funkar det
Ogräsplockarna är färdiga att användas från butik. Inget som ska skruvas ihop. En enkel beskrivning följer med där tecknade illustrationer visar hur man ska göra. Här kunde man önska sig ytterligare en ruta som visar att man helst ska trycka ned klorna i marken med foten. Konstruktionen är enkel och lättarbetad. Fyra stycken åtta centimeter långa taggade klor av rostfritt stål placeras över ogräset. Trampa till på fotplattan så att de åker så långt ned i marken som möjligt. Håll kvar foten på plattan och för skaftet mot dig. Då nyper stålklorna runt ogräsroten. Håll kvar foten och dra skaftet ännu närmare kroppen. Hävstångseffekten gör att ogräset följer med upp. Med det rörliga handtaget på skaftet öppnar du klorna och ogräset föses bort med hjälp av en rörlig bottenplatta. Kvar i gräsmattan blir bara ett svart hål, sex gånger sex centimeter. Och det är kanske det enda negativa med ogräsbekämparen. På den positiva sidan finns det statistiska faktum att två av tre gånger följer hela, långa roten med upp. Vilket innebär att två av tre maskrosor är borta för lång tid framöver.

Fiskars ogräsupptagare-W82-betyg

Två modeller
Fiskars ogräsbekämpare finns i två olika versioner. Den enklare (W52) har en totallängd på 100 cm och har ett fast skaft med rundat avslut. Den mera avancerade (W82) har ett teleskopskaft där du kan reglera längden på redskapet mellan 99 och 119 cm. Den har dessutom ett grephandtag där du reglerar skaftets längd med ett enkelt vred. Den enklare varianten väger knappt 1 kg medan den mer avancerade är nästan dubbelt så mycket, 1,7 kg. Funktionen på båda versionerna är densamma liksom handhavandet.

Av Fiskars två versioner föredras den enklare, låg vikt uppskattas mer än justerbart skaft. W82:an har visserligen ett rejält handtag men den kraft som behövs för att plocka upp ogräset motiverar inte den tyngre vikten handtaget och teleskopfunktionen medför.

Fiskars ogräsupptagare_5

Ond rygg ett minne blott
Ska vi alltså kasta bort vår lilla ogräsgaffel till förmån för hävstångsvarianten från Fiskars? Absolut! Och det beror inte enbart på ond rygg och taskiga knän. Att trycka ned gaffelverktyget i marken kan vara nog så tufft om det är torrt i backen vilket ganska snabbt ger en begynnande blåsa i handflatan. Dessutom är det inte helt enkelt att få med sig hela roten. Det tillhör snarare undantagen och då har man snart ogräset spirande igen. Med Fiskars ogräsverktyg utför du allt arbete stående. Det krävs liten kraft för att få redskapen att göra själva jobbet. Resultatet blir lyckat, om man ser till vad som plockas upp. Ser man till gropen som blir kvar kanske man drar sig för att sätta igång på fina gräsmattan vid radhuset. Å andra sidan är det kanske inte just där maskrosorna samlat sig till stormöte. Men med en påse matjord och lite gräsfrö i beredskap går det att minimera skadorna. Gräset växer snabbt tillbaka och det dröjer ett bra tag innan du har nya maskrosor i gräsmattan.

Fiskars ogräsupptagare_6

Så gjorde vi
Både Fiskars ogräsupptagare W52 och W82 har testats i nyanlagd gräsmatta, i gammal torr skärgårdsgräsmatta, på gångväg med singel i botten och i trädgårdslandet. Produkterna har betygsatts utifrån design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde.  

Produktfakta
Fiskars ogräsupptagare W52
Klor av rostfritt stål
Skaft av aluminium
Total längd 100 cm
Vikt 920 g
Cirkapris 400 kronor

Fiskars ogräsupptagare W82
Klor av rostfritt stål
Skaft av aluminium
Total längd 99 — 119 cm
Vikt 1 700 g
Cirkapris 430 kronor

Fakta om maskrosen
Maskrosen är spridd över hela jorden, men finns främst på norra halvklotet. Maskrossläktet, Taraxacum, är fleråriga örter inom familjen korgblommiga växter. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 småarter indelade i 14 sektioner. Maskrosen sprids både med frön och rötter. Den är asexuell, det vill säga den behöver inte befruktas för att föröka sig. Namnet syftar på de små svarta insekter som brukar finnas i blommorna. Andra gamla namn för maskros är kopiss, skallnacke, monkhuvud och smörblomster. De späda bladen kan ätas som sallad. Maskrosvin, tillverkat av blommorna, har vi alla hört talas om. Roten har i kristider använts som kaffesurrogat.