Sök
Test - Fiskars Momentum Hand

Test - Fiskars Momentum Hand

Den gröna vinterns plog

2011-07-28

Fiskars lanserar Momentum — den miljösmarta gräsklipparen. En manuell handjagare, vikt och pris sänker hela konceptet. En smart teori som inte fungerar i praktiken.

Fiskars Momentum_betyg

Smittoeffekten är hög i villaområden. Drar någon igång en gräsklippare sprider sig motorljudenmed blixtens hastighet. Det innebär status att ha en välklippt gräsmatta. Med Fiskars nya handjagare kan man ligga steget före. Det enda ljud maskinen ger ifrån sig är ett lågmält tuggande. Inte heller sprids den karakteristiska doften av miljöbensin. 

Fiskars Momentum_1

Lättrullad tungviktare
Momentum är ingen lättviktare i branschen. När andra modeller knappt kommer över tio kilo, gör Momentum entré på banan med en matchvikt på 23,5 kilo. Handjagaren rullar visserligen mycket lätt men det är trots allt närmare 25 kilo att dra på. Att den rullar lätt hänger samman med att maskinen har kedjedrift. Ett enkelt och beprövat system med god effekt. Det gör att man kunnat öka klippbredden till hela 46 cm. Kedjedriften är placerad på höger sida av maskinen. Detta i kombination med hjulens placering gör att du kan smyga riktigt nära trappor och rabattkanter med maskinens vänstersida.

Klipper rent och snyggt
Klipphöjden regleras smidigt och enkelt med en spak vid höger framhjul från 2,5 till 10 cm. Har du en välansad gräsmatta klipper maskinen rent och snyggt. Har du en gräsmatta där det växer större ogräs, tenderar maskinen att släppa igenom bladen oklippta. Momentum har ett handtag klätt med ett mjukt gummimaterial och kan ställas in i fyra olika lägen. Du lossar på två sprintar och flyttar fästet mellan fyra olika piggar. Lätt men riskfyllt eftersom sprintarna är små, svartlackerade, lätta att tappa och svåra att hitta. Ett tips är att lacka dem i Fiskars orangea signalfärg. Handtaget har bara två positioner, fullt bakåt eller fullt framåt. Det ställer till problem om du har en hög tröskel eller liknande som ska passeras. Du kan inte utnyttja framhjulen till att lyfta maskinen utan måste använda handkraft, vilket är nog så knepigt med en tung handjagare. Alternativet är att backa in klipparen.

Fiskars Momentum_2

Fungerar som en plog
För mig som startade min karriär som gräsklippare med en handjagare modell Ä, tackar jag för  uppfinningen att kasta gräset framåt istället för att få skorna fulla med klipp. Dessvärre kommer jag ganska snabbt att tänka på uttrycket ”Vad rätt du tänkt fast fel det blev.” Föreställ dig en slät plan på 100 kvadratmeter. Det ligger 5 cm snö på planen. Du tar fram snökaran och börjar fösa snön framför dig. Ganska snart spiller snön över kanten. Du föser den åt sidan och skapar en snövall.

Momentum fungerar på samma sätt. Den slänger gräset framåt och ställer du klipphöjden för lågt, bildas så mycket klipp framför maskinen att den tar ett litet skutt för att komma ner på arbetsnivå igen. Stannar du för att lätta på trycket, bildas en liten hög av klipp ovanpå en oklippt yta. Då blir det till att kratta och därefter fortsätta klippandet. Det är därför viktigt att du ställer in maskinen på rätt höjd. Klipper du på för låg höjd, blir resultatet en randig gräsmatta och en surrealistisk effekt.

Planera klippningen
Att maskinen skickar klippet framåt är en sanning med modifikation. Jag klippte tre remsor, 20 meter långa med 5, 4 respektive 3 cm klipphöjd och blev varse sanningen. Vid 5 cm klipphöjd kastas klippet framåt, åt vänster, och en sträng bildas. Orsaken är att klippcylindern skjuter klippet åt vänster genom sin konstruktion. Vid 4 cm höjd sker samma sak. Skillnaden är bara att strängen blir kraftigare. Vid 3 cm klipphöjd kroknade maskinen. Det blev helt enkelt för mycket klipp framför. 

Finessen med att kasta klippet framåt är inte helt lätt att förstå, om man bortser från att man slipper gräs i skorna. Du måste i alla fall kratta gräsmattan efter klippningen. Såvida du inte hela tiden klipper från höger till vänster. Då flyttar du strängen längre och längre till vänster och det blir bara en sträng kvar att kratta. Men hur många gör det? Det gäller alltså att planera klippningen för att tillgodogöra sig finessen. Momentum levereras på Ikeavis, det vill säga du får sätta ihop maskinen själv. Det tar en kvart. En fast 11-millimeters nyckel medföljer. Ska du meka med maskinen behöver du även nyckel 10 och 13.

Fiskars Momentum_3
Dyra funktioner
Låt mig summera mina testerfarenheter så här långt. På plussidan noterar jag effektiviteten, den låga ljudnivån, den enkla justeringen av klipphöjden och handtaget, möjligheten att klippa nära trappor och husväggar, driftskostnaden och att den rullar lätt.
På minussidan finns vikten och att handjagaren kastar klippet framåt. Då har jag ännu inte berört priset. Av konkurrerande handjagare går de flesta på under 1000 kronor. Lägg på en tusenlapp och du får en eldriven klippare med uppsamlare. Lägg till ytterligare en femhundring och du får en motordriven klippare med så kallad multiclip. Har du 2 700 kronor över, kan du däremot skaffa dig Fiskars Momentum.

Det är inte fel att miljöprodukter får kosta lite extra. Men här har Fiskars skjutit sig själva i foten. De innovativa fördelarna uppvägs inte av priset, eftersom vikten och klippsystemet drar ner totalbetyget. Vad är det som är så miljösmart egentligen?  

Köpinfo: http://swe-se.fiskars.com