Sök
Test - Bosch tigersåg PSA9000E

Test - Bosch tigersåg PSA9000E

Med fokus på kraft

2011-10-05

Bosch nya Tigersåg PSA 9000 E är ett kraftfullt verktyg för kraftfulla jobb. Den sågar sig genom det mesta utan att bråka. Ett utmärkt verktyg när du ska riva i befintliga byggnader, ta upp hål i väggar för fönster eller dörrar. Men det är inget verktyg för finlir.

Betyg_9000e

Tigersåg?
En tigersåg är en sticksåg som gått på anabola! Principen är dock densamma. Ett sågblad som rör sig fram och tillbaka. Skillnaden är att på Tigersågen rör det sig horisontellt, och sticksågen vertikalt. Tigersågen är dessutom ett tvåhandsverktyg, i alla lägen. Med en vikt på närmare fyra kg, en längd på 50 cm och ordentligt med kraft är det inte möjligt att hantera den med en hand.

Oöm och kraftfull
En Tigersåg är i första hand ett rivningsverktyg. Ska du såga sönder din gamla lekstuga, ta ned en innervägg eller såga upp en yttervägg för ett nytt fönster är Tigersågen ditt verktyg. Den är oöm, kraftfull och lätthanterlig. Den tar sig enkelt genom gamla brädväggar, spånskivor, gipsskivor. Den kapar träreglar och byggtimmer upp till 200 mm tjocklek, den sågar spik och skruv utan att konstra.

”Tigersåg är en maskin vi använder ofta”, säger snickaren Jan Malmström på byggfirman Oljibe i södra Stockholm. ”Den används till allt möjligt. Främst rivningsjobb. Där är den mycket nyttigt. Privat har jag dock bara använt den en gång, för att ta ned en innervägg. Tigersåg är ett verktyg främst för folk inom byggsvängen”, menar Jan. 

Enkelt byta blad
Bosch 9000 E har elektronisk varvtalsreglering. Det betyder att du själv bestämmer hur många slag maskinen ska göra. Ju hårdare tryck på ”gasknappen”, desto högre/snabbare slagtal. Maximalt gör verktyget 2 700 slag i minuten.

tiger_grepp

Maskinen har inget så kallat död-mans-grepp och det behövs egentligen inte. När du släpper knappen stannar maskinen. Det blir i och för sig inte tvärstopp, men den stannar inom någon sekund.

Tigersågen levereras med tre lösa sågblad. Ett för både trä och metall samt ett för enbart trä. Skillnaden är tandningen. Metallsågning kräver något mindre tänder för att fungera smärtfritt. Dessutom finns ett specialblad för att såga is med i förpackningen. Bosch har ett mycket smart och enkelt system för bladbyte. Du fäller bara ned en liten bygel, sticker in bladet, släpper bygeln och känner efter om bladet sitter fast. Sitter det kvar är det klart att starta jobbet.


tigersag_1

Som med alla sågar av alla typer finns alltid risken att den hugger. Det är därför viktigt att du använder handskar och skyddsglasögon samt följer manualens anvisningar. Ett lagom hårt tryck med båda händerna, använder möjligheten att reglera slagtalet samt tar det lugnt.

Spänn fast arbetsstycket
Och, som sagt, är det en vägg, ett tak eller ett golv du ska igenom är det inga problem. Har du plankor, reglar, skivor eller andra lösa arbetsstycken du ska ge dig på krävs att de sitter fast. Ordentligt!

Du behöver minst två tvingar, kanske fler, för att fixera arbetsstycket. Det duger inte att sätta foten på det eller tro att du kan hålla i det med ena handen och släppa lös Tigersågen med den andra. Har du väl skruvat fast arbetsstycket fungerar det smärtfritt. Du håller ett jämnt slagtal, lägger fotplattan mot ytan och ökar slagtalet samtidigt som du låter sågen göra sitt jobb.

Jag värmde upp med en regel 95 x 45 mm – lätt som en plätt med trä/metallbladet. Följde upp med en regel 170 x 45, snustorr – trögt med trä/metallbladet, mycket bättre med träbladet. Tog fram en stavlimmad bänkskiva i bok – busenkelt med trä/metallbladet. Hittade en bit gammalt byggtimmer, 105 x 105 mm, stenhårt – inga stora problem med träbladet, även om det rök och krävde mera tid och kraft. Med pendlingsfunktion hade arbetet gått betydligt smidigare, men det saknas på 9 000 E.

Kontentan av detta blir att du tjänar tid och kraft genom att använda rätt blad.

Vibrationer problem
Tigersågen klarar även metall och plast. För metall anger tillverkaren max 20 mm tjocklek, och en rördiameter på max 150 mm.

Sitter bara arbetsstyckena ordentligt fast uppstår minimala problem. Det största kruxet är vibrationer när exempelvis ett metallrör ska kapas. Det närmaste du kan komma en fast yta med de blad som medföljer är 12 mm på vänsterkanten och 20 mm på högerkanten av sågbladet. Det finns dock böjliga bi-metallblad att komplettera med. Då kan du kapa ett utstående rör plant med väggen.

Ska du kapa ett löst metallrör eller något annat metallstycke kan det köra ihop sig ordentligt. Problemet är att få fast röret så det inte börjar snurra eller vibrera. Att få det att ligga stilla med hjälp av vanliga tvingar är hart när omöjligt. Att surra det med band är också tveksamt. Det enda som egentligen duger är skruvstäd. Tipset för att undvika vibrationer, vilket är det största problemet, är att såga så nära fästpunkten som möjligt.

tiger_psa9000

Inte för finlir
Tigersågen från Bosch har isolerade greppytor vid handtaget samt vid verktygets hals mot bladet. Greppytorna är behagliga att hålla i och det är här du ska hålla händerna, ingen annan stans! Den fals som finns på maskinens hals hindrar handen från att glida framåt. I gamla väggar och golv kan det ligga elledningar du inte vet om och de isolerade ytorna ger ett visst skydd mot elstötar. Dessutom ger de extra friktion så du inte glider med händerna under arbetet. Maskinen passar både höger- och vänsterhänta.

En Tigersåg är inte en maskin för finlir. Det är inte helt enkelt att såga rakt, att kapa i 90 grader eller att figursåga. Det går naturligtvis, men resultatet tror jag inte du blir nöjd med. Orsaken är, framför allt, längden på maskinen. Den är 50 cm lång utan blad och ju längre från arbetsstycket du har handen som styr verksamheten desto knepigare blir det att få till precisionen. Och det är handen längst bort från arbetsstycket som styr.

Till sist – hörselskydd på!


Så gjorde vi
Produkten har bedömts utifrån kvalitet, funktion, design, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Om produkten

Effekt900 watt
Max slagtal2700
Slaglängd28 mm
Max sågdjup
-trä200 mm
-metall20 mm
-rördiameter150 mm
Vikt3,5 kg
Längd utan blad500 mm
Sladdlängd2,5 meter