Sök
Test - Bosch Quigo

Test - Bosch Quigo

Korslaser i kreativ förpackning

2011-03-07

Bosch Quigo är en korslaser. Den visar en vågrät linje och en lodrät linje i rött som korsar varandra. Det är det enda den gör – och den gör det perfekt. Men den ersätter inte tumstock och penna i hemmapulandet.

Resultat Quigo
Quigo är en liten kub på 6,5 centimeter som levereras i en jättestor låda. Lådan visar sig även innehålla två penslar, en enkel roller, fyra färgbehållare, en färglåda, en rulle maskeringstejp samt en 20 kvadratmeter stor täckduk. Lådan kallas Quigo Decobox. Tanken är att du ska inspireras till att färglägga någon yta i ditt hem. Testlådans färgbehållare hade ingen svensk text som berättade vilken typ av färg de innehöll, varför vi avstod från måleriet.

Quigo är mycket lätt att sätta i gång. Dra upp en liten skyddslucka och korset projiceras på en yta. Inom någon sekund har korset stabiliserats (nivellerats) och du har en horisontell linje i exakt nivå samt en lodrät linje utan avvikelser från en lodlinje.

Quigo - 5

Quigo ställer sig själv i rätt läge. Inga knappar eller skruvar att justera med. Som tillbehör finns en hållare där du gängar fast korslasern. Hållaren kan du fästa på både runda och plana föremål. Hållarens arm kan snurras 360 grader och vinklas 180 grader vilket ger ett otal inställningsvarianter. Dock tillåter inte korslasern större avvikelse från vågplanet än +– 4 grader. Det märker du genom att det inte blir något kors på väggen. I stället tänds en röd lampa ovanpå korslasern.

Quigo - 1

Laserkorset är skarpt och distinkt. Ju längre bort från ytan du placerar korslasern, desto längre blir linjerna. Max arbetsavstånd anges till fem meter. Så här långt är allt frid och fröjd. Du har ditt distinkta kors på väggen. Du kanske vill färglägga de fyra ytor som korset ger? Plockar fram maskeringstejpen för att ge ytorna raka kanter. Klar att fästa tejpen? Då upptäcker du att korset försvinner. Du har nämligen ställt dig mellan korslasern och väggen och har korset på ryggen. Du har ett problem. Såvida du inte är stadig på handen och målar direkt utan maskeringstejp. Ett annat exempel. Du vill sätta upp fyra tavlor på en väggyta. Korslasern ger dig en perfekt vågrät linje. Hur ska du använda den? Sätta spikarna i den? Ge tavlorna en gemensam övre linje? Har tavlorna samma typ av ram kan du hänga dem på spikarna och få en jämn övre linje. Det blir bra. Vill du hänga tavlorna i ståltråden eller snöret på baksidan måste du justera tråden eller snöret.
Vill du använda den vågräta linjen till att få en rak överkant på tavlorna med tråd eller
snöre handlar det om att prova sig fram till var spiken ska sitta.

Quigo - 2

Med hjälp av hållaren kan du fästa korslasern på en bordskant, bokhyllan, stegen eller en dörr. Hållarens grepp kan justeras från 45 till 110 millimeter. Att hitta rätt nivå är dock inte helt lätt. Du kanske inte har något att fästa hållaren i. Ett knep är då att stapla böcker och placera korslasern högst upp. Skulle du vilja sätta upp fästen för en gardinstång blir det riktigt knepigt. Att stapla böcker upp till två meters höjd är inte att rekommendera. Och du kan inte rikta korslasern uppåt eftersom den bara tillåter fyra graders differens från våglinjen. Laserinstrument i någon form är numera vardag för hantverkarna. Vissa har stor nytta av dem, andra mindre.

Quigo - 4

En liten gallup – vad tycker hantverkarna om laserinstrument?
Elektrikern Micke
ser nyttan av korslasern när han ska spika kabel på en vägg. Men den fungerar inte i tak. Plattsättaren Gunnar menar att nyttan för honom är minimal, men ger en bra utgångspunkt för den första raden. Tidsåtgången för att hitta rätt nivå för nästa rad är för stor, menar han. Snickaren Peter tvivlar på nyttan då det ofta är flera ytor som ska bli rätt i hans yrke. Även han pekar på tidsåtgången att hitta en ny fästpunkt. ”Vattenpass gäller!” Galleristen Janne ser nyttan när det ska hängas tavlor eller sättas upp hyllor. Han tipsar även om ett smart sätt att hitta samma höjd för tavlor med ståltråd eller snöre. Slå en tunn spik genom en trälist och låt den komma ut några milllimeter på andra sidan. Häng tavlan på spiken och linjera ramens överkant med korslaserns våglinje. Tryck till listen och spikens spets gör ett märke i väggen. Där slår du i spiken.

Laserklass 2

Sammanfattning – så bra är Boschs nyhet
Quigo är behaglig och skonsam att handskas med genom sin mjuka yta. Hållaren är också skonsam mot de ytor den ska fästas på. Den är enkel att använda, bara en rörlig del. Korslasern är duktig på att göra det den ska – projicera ett kors på en yta. Problemen kommer när du ska använda dig av den praktiskt. Du måste hela tiden hitta nya fästpunkter, framför allt i höjdled. Vill du ha exakta avstånd mellan segmenten/tavlorna/linjerna krävs det en tumstock och
en penna. Korslasern visar inga mått. Vill du jobba på höjden behöver du ett stativ av något slag för att kunna bli mera exakt än genom att stapla böcker på varandra. Du måste vara akrobatisk för att inte skymma laserstrålen med kroppen, nog så trixigt. För att jobba effektivt med Quigo behöver du, enligt min mening, antingen ett stativ eller en teleskopstång som du sätter mellan golv och tak. Extrakostnad mellan 500 och 800 kronor. Betänk samtidigt att ett vattenpass på en meter kostar 185 kronor, en tumstock på två meter 30 kronor samt ett knippe snickarpennor en tia.

Om Laserklass 2

Varningstexten på korslasern är på tyska, men klisterlappar på 13 olika språk, varav en på svenska, medföljer. Quigo har laserklass 2, vilket inte ger några skador på ögat, såvida
man inte fånstirrar rakt in i laserstrålen.

Testet är utfört av Krister Holmquist