Sök
Test - Bosch GST Professional 90 E

Test - Bosch GST Professional 90 E

Finessrik och lättarbetad såg

2011-06-17

Mängden elverktyg på marknaden har exploderat de senaste åren. Sticksågar är inget undantag. Det finns runt 100 olika modeller att välj mellan. Smartson har testat en av de nyaste sticksågarna — Bosch GST Professional 90 E.

Betygsgrafik Bosch GST 90
Don efter person
Om du står i begrepp att skaffa dig en sticksåg finns det tre saker att tänka på: Hur ofta kommer jag att använda sågen, till vad, och, kanske viktigast av allt, vilka sågblad behöver jag? Idag klarar de flesta sticksågar av det mesta och har de basfunktionerna som krävs för att underlätta arbetet. Många dyrare modeller har flera finesser men frågan är om du behöver dem?

Enbart för högerhänta?
Bosch GST Professional 90 E är en ny rak modell på 2,3 kg. Det är utan tvekan ett professionellt verktyg som står pall för tufft, dagligt bruk. Sticksågen har en behaglig design, om än gjord för högerhänta. Samtliga reglage sitter nämligen på maskinkroppens vänstra sida. Den runda kroppen kräver att man har rejäla händer för att greppet ska kännas bra.

Bosch GST90E Produktbild

Saknar dödmansgrepp
Kanske är det inte hela världen, eftersom maskinen är vibrationsfri. Jag lade ifrån mig sågen på en bänk, med högsta hastighet på och den rörde sig inte ur fläcken. Det ska vi vara glada för eftersom den nya Bosch-maskinen inte har något så kallat dödmansgrepp, det vill säga den stannar inte om du skulle råka tappa den. Skulle man ändå tappa sågen, eller sätta i nätsladden utan att ha stängt av den, ligger maskinen stilla trots att den fortfarande är på.

Om sågen hugger när du arbetar med den, fortsätter bladet att pumpa upp och ner med 3100 varv i minuten. Skulle något gå fel är skaderisken mycket stor. Använd arbetshandskar. Spänn fast arbetsstycket, framförallt om du ska såga i aluminium eller metall. Då gäller även tvåhandsfattning för största tryck (och för att såga på säkraste viset).

Underbar i bruk
När du sågar i trä är annars Bosch nya maskin en dröm. Sticksågen glider fram genom virket på vilka ledder du än sågar. Kraften som behövs är minimal. Sågen vibrerar ingenting.

Sticksågen levereras i en slagtålig väska som går att låsa med ett hänglås. Den som är förutseende kund har köpt ett antal blad för de jobb som ska utföras. Att byta sågblad kan knappast vara enklare: du fäller undan en bygel, trycker i bladet och släpper tillbaka bygeln. 

Klarar det mesta
I 10 mm furu, och i dubbelt så tjockt virke, gör sågen sitt jobb snabbt, exakt och problemfritt. En 45 mm tryckt regel och 45 mm tjock furu, sågad längs med fibrerna, utgjorde inga problem. Med en 400-kronors såg blev det snett och till slut tog det stopp.

Bosch GST 90 3

Vi testade figursågning, bytte till ett mindre, tunnare blad och hade inga problem. Låg hastighet är att rekommendera. Vi testade även insågning med bra resultat. Några tips är att använda kort blad, hastighet 2-4 och att tänka på var man startar sågningen. Testa gärna först innan du ger dig på arbetsstycket. Insågning är inte helt lätt.

Bosch GST 90E 1a

Det verkliga testet kom när vi plockade fram en gammal bänkskiva av stavlimmad bok, som var stenhård. Vi valde att såga längs med fibrerna och det krävdes kraft för att göra jobbet. Det gick, om än trögt och långsamt. Sedan kopplade vi in en av finesserna — pendling. Systemet innebär att bladet kan vinklas bakåt i fyra olika steg och får på så sätt en cirkelliknande rörelse. Bladet rör sig inte bara upp och ned utan även framåt och bakåt. Spånen matas undan snabbare och effektiviteten höjs märkbart. Full pendling rekommenderas vid sågning längs fibrerna. Ingen pendling vid sågning i aluminium eller metall.

Bosch GST 1

Ett spjälkningsskydd kommer som tillbehör. Det är en liten plastbit som trycks fast i urtaget i bottenplattan vid sågbladet. Spjälkningsskyddet förhindrar att snittet i virket flisar sig. Resultatet blev över förväntan. Risken är stor att bladet tar i plastbiten. Då far plastbiten antingen all världens väg eller trasas sönder. Kanske borde spjälkningsskyddet vara en detalj som sitter på plats från början och som plockas bort vid till exempelvis gerningssågning.

Sågen har en knapp på sidan, med vilken man kan ändra riktningen på spånutblåset bakåt till en dammsugare eller framåt. För att du ska kunna ställa in geringsvinkeln måste du plocka bort utblåset bakåt. Detta är lite bökigt och en bättre konstruktion vore önskvärd. Geringsvinkeln ställer du in med hjälp av sexkantnyckeln som medföljer. Det finns tre fasta hack, 0°, samt 45° åt båda hållen. Vill du ha en annan vinkel är det inte helt lätt. Siffrorna är stansade i svart metall, mycket små och svåra att se. Det är mer tur än skicklighet om man lyckas ställa in en annan vinkel än 45°.

Slutsats
På det hela taget är Bosch GST Professional 90 E en behaglig maskin att jobba med. Kraften räcker bra till, den är vibrationsfri, och har ett skönt men lite stort grepp. Sticksågen har en bottenplatta av plåt, vilket gör den stadigare än billigare modeller med bottenplatta av aluminium. Funktionen för att byta blad är smart och enkel. Pendlingsfunktionen hjälper vid svåra material.

Men det finns en del detaljmissar. Av- och påknappen ska föras framåt vid start. Det skulle kännas bättre om man kunde dra knappen mot sig, vilket är en naturligare rörelse. Det saknas även dödmansgrepp, vilket kan medföra en skaderisk eftersom sågen fortsätter att arbeta om du skulle tappa den. Sågen borde ha ett bättre sikte än det gemliknande metallstag som finns på framsidan, en liten pigg skulle räcka. I transportväskan finns ingen plats för en förpackning extrablad, såvida det inte gör något att de ligger lösa. Till sist, om jag var vänsterhänt, skulle jag välja en såg med bygelhandtag. En sådan passar såväl höger- som vänsterhänta.

Produktfakta
Sticksåg Bosch GST Professional 90 E
Effekt 650 W
Hastighet 500 - 3 100 v/min
Max sågdjup i trä - 90 mm
Max sågdjup i metall - 10 mm
Max sågdjup i aluminium - 20 mm
Ljudnivå 86 dbA
Vikt 2,3 kg
Cirkapris: 1600 kr