Sök
Test - Bosch ASB 10,8 Li set

Test - Bosch ASB 10,8 Li set

Ett bra komplement

2011-06-30

Den batteridrivna gräs-, busk- och tuktsaxen Bosch ASB 10,8 Li fungerar bra i den lilla trädgården eller som ett komplement till grästrimmer och häcktrimmer för den större trädgården. Det finns dock frågetecken runt svärdsfästet.

Betygsgrafik Bosch ASB 108

Nästan oavsett produkt från Bosch slås man av en hög kvalitetskänsla direkt vid öppnandet av förpackningen. Någon har lagt krut på mer än själva produkten. Ett koncept som känns igen från såväl företagets borrmaskiner som skruvdragare. Denna gång handlar det om en batteridriven grästrimmer, Bosch ASB 10,8. En trevlig bekantskap även om kvalitetsglorian hamnar något på sned under pågående test.

Bosch-ASB-108-bag


Sälj inte den stora grästrimmern
Så länge man enbart har tänkt sig att klippa små mängder gräs fungerar produkten riktigt bra, men detta är inget alternativ till en fullstor grästrimmer. Som ett komplement till andra verktyg gör sig ASB 10,8 bra ifrån sig. Styrkan ligger i möjligheten att klippa väldigt nära blommor och övriga växter som man vill ha kvar. Detta är inte möjligt, eller åtminstone otroligt svårt, med en "vanlig" grästrimmer. En annan fördel i sammanhanget är att gräset klipps av, istället för att slås av. På så sätt minimeras stänk och man undviker att stänka ner närliggande väggar och staket med gräs. Det blir dock ohållbart att försöka sig på några större ytor. Bosch ASB 10,8  fungerar klart bäst intill rabatten eller liknande.

Buskar och trädgårdshäckar
När man ger sig på buskar och häckar slås man över hur stark den är, för att vara batteridriven. Kommer bara grenen in mellan avgränsningen som sitter på svärdet så kommer den att klippas av. Det finns en inbyggd funktion "Anti blocking" som gör att kniven slår flera gånger till dess att grenen gått av. Denna funktion fungerar bättre än förväntat.

Bosch-tillbehor

Tveksamt svärdsfäste
Vid klippning av grenar finns det tre svärd som medföljer. Dessa är av olika längd. På det exemplar som vi testade böjde sig det längre svärdet inne i fästanordningen. Det gick att trycka till plastringen i fästet men den hoppade snabbt ur läge igen. Detta medförde att de grenar som skulle klippas av längst fram på svärdet ej klipptes av utan enbart blev vikta.  

Bosch-108-glapp

På svärden finns det en rörlig del som ska få grenar med mera att slå mot det vassa delarna på svärdet, fungerar då lite som en sekatör. Den rörliga delen förs fram och tillbaka av själva motorn i buskklipparen. Det är i denna fästanordning som den rörliga delen förflyttat sig. Alltså i den bakre delen på svärdet som fästes i huvudenheten. 

För svärdsbyte känns det inte heller som man hittat den ultimata lösningen rent tekniskt. Vid byte av svärd händer det att svärdet inte riktigt vill släppa, man får då stänga låsmekanismen och öppna den igen.

Bosch ASB 10,8 - produkt

En bra funktion är en lampa som indikerar batteristatus. Detta underlättar vid användande av klipparen samt vid uppladdning.

Summering
Bosch ASB 10,8 fungerar bra som ett komplement till grästrimmer samt häcksax. Den fungerar dock ej som grästrimmer vilken kan klippa större ytor. Som häcksax är svärdet för kort och påfrestande för handleden vid klippning under en längre tid. Detta då det ej går att vinkla svärdet utan man får istället vrida handleden. Blir påfrestande då den är gjord för enhandsfattning och går ej att avlasta med att använda två händer. Lösningen för hur man byter svärd samt fästesanordningen ger en osäkerhetskänsla och uppfyller inte övrig kvalitetskänsla. 

Så gjorde vi
Bosch ASB 10,8 har använts för att klippa gräs, buskar samt trimma häck.

Specifikation
Typ: Batteridriven gräs-, busk- och tuktsax
Batterispänning: 10,8 V
Laddningstid: 3 timmar
Svärdlängd: 120/200 mm (busk)
Svärdbredd: 100 mm
Batteritid: Upp till 100 minuter
Vikt: 900 gram
Medföljande tillbehör: Två svärd för klippning av buskar. Ett kortare och ett längre. En frontklippare för klippning av gräs. En laddare och en instruktionsbok där svensk text ingår.
Cirkapris: 1300 kronor
Kundkontakt: www.bosch.se