Sök
Test - Black & Decker TLD 100

Test - Black & Decker TLD 100

Så upptäcker du värmeläckage

2011-01-14

Bor du i villa kanske du har onödigt värmeläckage kring till exempel fönster, vindslucka och golvlister. En detektor från Black&Decker hjälper dig att hitta eventuell bristande isolering.

TLD100-betyg

TLD100 är en relativt ny produkt i Black&Deckers sortiment av detektorer. Med IR-mätning kan du läsa av exakta temperaturskillnader mellan olika punkter som detektorn riktas mot.

TLD100-1

Blått och rött för skillnader
Produkten är mycket enkel att sköta och avläsa. Temperaturen mäts med en decimals nogrannhet och siffrorna visas tydligt på displayen. Ljusindikatorn är till stor hjälp för att rikta in verktyget mot rätt mätpunkter. Detta ljus ändrar också färg till blått för kallt drag och rött för varmt utifrån en temeratur på  referenspunkt som mäts i startögonblicket.

TLD100-2

Kolla hemmet
Som husägare både till villa och fritidsboende är detta en produkt som på sikt borde kunna tjänas in i sänkta uppvärmningskostnader. I manualen finns tips på att undersöka fönster- och dörrkarmar samt vindsdörrens isolering. Även söka runt belysningsarmatur för att avgöra om isoleringen i taket avlägsnats när den monterades samt söka ställen där väggar och golv möts för att hitta drag.

Lätt och rolig
Detektorn är inte bara enkel att använda utan det är även intressant och spännande att mäta mot allehanda ytor. Till exempel kan du kolla om elementen håller jämn värme för respektive rum, om hur jämn golvvärmen är fördelad och lite mer nyfiket hur mycket tv'n avger i överskottsvärme och hur kallt det blir under täcket i sängen med fönstren öppna.

TLD100-3

Dela den med andra
Det är ingen tvekan om att detektorn uppfyller syftet. Priset på 500 kronor är tillräckligt lågt för att det skall locka till köp. Frågan är vad man gör sedan med produkten efter några timmars användning när läckagen är identifierade. Visst, det är inte direkt en engångsprodukt men förmodligen används den, efter första tillfället, lika sällan som motsvarande detektorer för fukt, reglar och elledningar.

Ett tips kan vara att gå ihop med några andra husägare och dela på inköpen av olika detektorer och låna av varandra vid behov.

Så gjorde vi
Vi har använt produkten i villa och mätt temperatur på misstänka värmeläckage såsom vindslucka, golvspringor, kring fönsterbågar, runt takarmatur. Maxbetyg är 25 poäng baserat på fem separata delbetyg.

Specifikation
Produkt:
Black&Decker TLD100
Mätområde: -30 till +150 grader celsius
Battteri: 9 volt
Mått: 20x9x4,5 cm
Vikt: 250 gram
Cirkapris: 500 kronor