Sök
Test av tio vattenspridare

Test av tio vattenspridare

Låt spridaren göra jobbet

2009-05-18

Vi testar tio vattenspridare och enklare bevattningssystem för den mindre tomten, i prisklassen 40 till 1000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Hozelock Vortex 18/25 170 8 i 1
Hozelock Aquastorm 360 20/25 230 Håller för trycket
Aifa 752111 15/25 100 Ställbart vattenflöde
Biltema 14-003 12/25 55 Mjuka strålar
Biltema 14-005 18/25 40 Bästa budgetköp
Gardena Boogie 19/25 120 Fixeras i marken
Gardena Aquazoom 250 18/25 225 Största spridningen
Cocraft 16/25 150 Pulserar
Rainbird 4 21/25 1200 Gränslös bevattning
Hozelock Aquapod 10 18/25 1000 Vattna blomkrukorna

Sammanfattning

Vattenspridaren ser till att rabatten, blommorna och bärbuskarna inte torkar ut under torra och varma sommardagar. Numera finns också tidsstyrning som sköter bevattningen automatiskt. Bland de testade produkterna får Rainbirds minisystem högst totalbetyg, medan Biltemas slagspridare med hög kapacitet och lågt pris utses till bästa budgetköp. Bästa flyttbara spridare är Hozelock Aquastorm.

Inledning

Vattna bekvämt
Det finns många sätt att vattna bärbuskarna, blommorna och gräset under den varma årstiden. Allt från att hälla ut regnvatten och dra fram trädgårdsslangen där man vill vattna, till olika system med nedgrävda slangar och spridare med tidsstyrning. Där emellan finns olika vattenspridare som distribuerar vatten i cirkel, rektangel eller annat mönster. Den stora fördelen med ett tidsstyrt system är möjligheten att vattna kvällar och nätter, när avdunstningen är låg och växterna bättre tillgodogör sig vattnet. Dessutom finns ingen risk att man glömmer vattna och du kan resa bort med gott samvete även när det är varmt och torrt. De flesta av oss vill annars gärna vattna dagtid och helst bara korta stunder, vilket på sikt skapar problem med att rötterna söker sig upp ur jorden.

Olika spridare för olika behov

En rektangulärspridare vrider sig längs sin egen axel och sprider vatten uppåt. Rundspridaren sprider vattnet i en cirkel eftersom den står horisontellt, men fungerar enligt samma grundprincip där vattentrycket får spridaren att rotera. Vissa modeller har olika lägen där man kan välja mellan cirkel, fyrkant, punktbevattning etc. Rektangulärspridaren har ofta små munstycken som ger bra spridning, men som är känsliga för partiklar i sjövatten. Eftersom det finns bra spridare som inte kostar skjortan är vårt råd att satsa på ett par olika modeller för olika ändamål och med olika spridningsmönster. Alternativt ett mer genomtänkt system med tidsstyrning. Detta kräver en betydligt större arbetsinsats vid installation, men efteråt kan man slappna av och låta automatiken göra jobbet på bästa sätt.

Så gjorde vi

Samtliga spridare har provats med ¼ tums trädgårdsslang (cirka 20 m) och rent dricksvatten. Maxytan gäller vid ett vattentryck av 4 bar om inget annat anges. Bedömningspunkterna är Design, Kvalitet, Kapacitet, Funktioner samt Prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Test av tio vattenspridare 2009 1Hozelock Vortex - 8 i 1betyg

Typ: Vridbar multispridare
Maxyta: 79 kvm
Övrigt: 8 lägen

Omdöme
: Smidig och enkel rundspridare som kan ställas in för att sprida halvcirkel, fyrkant, ridå med mera. Inställningen görs enkelt genom att vrida den runda skivan till önskat läge och tydliga symboler gör det tydligt vilket läge som är valt. Lägges platt mot marken och är lätt att rubba ur läge, eftersom den väger lätt och saknar fixering mot marken. Med tanke på det höga priset känns den lätta och plastiga konstruktionen inte så prisvärd.
Cirkapris: 170 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 2Hozelock Aquastorm 360 - Håller för betygtrycket

Typ: Rundspridare
Maxyta: 314 kvm
Övrigt: Markspjut, 2 lägen, vattenfilter

Omdöme
: Liten men rejäl spridare för gräsmatta och rabatt med dimspray respektive vanlig rundspridning. Spridningsvinkeln ställs enkelt in mellan 0 och 360 grader med två plastvred. Spjutet trycks ner i marken och spridaren ger ett hållbart och gediget intryck. I normalläge täcker spridaren en relativt stor cirkel, men vattnet faller då i form av glesa strålar. Vattenfilter vid anslutning ingår. Dyr men bra.

Cirkapris:
230 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 3Aifa 752111 - Ställbart vattenflödebetyg

Typ: Rektangulärspridare
Maxyta: 210 kvm
Övrigt: Justerbart vattenflöde, rensnål

Omdöme
: Väl tilltagen spridare helt i plast för bevattning av rektangulära ytor. Vredet som reglerar vattenflödet är praktiskt. Steglös inställning av spridningsområdet. Kan även ställas in för att vattna snett nedåt, vilket är bra vid punktbevattning. Det gäller dock att vara lite varsam, på testexemplaret slutade spridaren helt att vrida sig efter att någon vridit lite för långt på inställningarna. Synd, då kvalitetskänslan är god i övrigt.

Cirkapris:
100 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 4Biltema 14-003 - Mjuka strålarbetyg

Typ: Roterande
Maxyta: 177 kvm
Övrigt: Trearmad

Omdöme
: Biltemas spridare i gul plast vattnar med mjuka strålar som kan ställas för att sprida uppåt och åt sidorna. Undertill sitter två metalltyngder för att hålla spridaren på plats. Kopplingen till slangen läckte på vårt testexemplar och är svår att justera för bästa passform. Modellen klarar inte att sprida över särskilt stor yta. Fördelen är att den vattnar skonsamt. Lågprismodell som även passar till ungarnas vattenlek.

Cirkapris:
55 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 5Biltema 14-005 - Bästa budgetköpbetyg

Typ: Slagspridare
Maxyta: 530 kvm
Övrigt: Kan seriekopplas

Omdöme
: Prisvärd och funktionell modell med ställbar spridning 0-360 grader. Strålen är också ställbar när det gäller längd och intensitet, i högsta läget täcker spridaren en stor yta men inte lika stor som uppgivet. Det finns också en anslutning för seriekoppling till fler spridare. Modellen arbetar snabbt och effektivt utan att krångla. Tack vare att spettet och kopplingshuset är i metall är spridaren tåligare än det låga priset antyder. Köptips!

Cirkapris:
40 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 6Gardena Boogie - Fixeras i markenbetyg

Typ: Multispridare, 6 lägen
Maxyta: 80 kvm
Övrigt: Fixeringsspjut medföljer

Omdöme
: Smidig modell med motsvarande funktion som Hozelock Vortex, där man väljer mellan olika spridningslägen genom att vrida på skivan i mitten. Här är det 6 olika lägen som ges och några symboler finns inte. Ett läge för punktbevattning samt fyrkant och ellips. Inte lika mångsidig som Vortex men stadigare och mer väldesignad. Dessutom är priset tilltalande lågt, utan att kvalitetskänslan blir lidande.

Cirkapris:
120 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 7Gardena Aquazoom 250 - Största betygspridningen

Typ: Rektangulärspridare
Maxyta: 250 kvm
Övrigt: Vattenfilter och rensnål

Omdöme
: Gardenas rektangulärspridare har små munstycken som trycker ut vattnet över en stor yta. Alltför små munstycken kan sättas igen av partiklar i vattnet och försämra vattenflödet på en spridare av denna typ. Med dricksvatten märktes dock ingen försämring av kapaciteten. Dessutom medföljer både vattenfilter och rensnål. Spridningen kan bara ställas i snäv vinkel, dock fullt tillräckligt för modelltypen.

Cirkapris:
225 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 8Cocraft- Pulserarbetyg

Typ: Rektangulärspridare
Maxyta: 315 kvm
Övrigt: Vattenfilter, rensnål, vattenmätare

Omdöme
: Rektangulärspridare i robust konstruktion med detaljer i mässing. Modellen har ett invecklat system för inställningen av spridningsvinkel, men funktionen är det inget fel på. Vattnet distribueras i en mjuk båge med ett något ojämnt tryck, vilket stör den harmoniska känsla man annars får med en oscillerande spridare. Sprider bra, men inte i närheten av den uppgivna maxytan. Bra också med inbyggd ”regnmätare”.
Cirkapris: 150 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 9Rainbird 4 - Gränslös bevattningbetyg

Typ: Påbyggbart system med tidsstyrning
Maxyta: Droppbevattning
Övrigt: 50 droppspridare, 25 m slang

Omdöme
: System med tidur och strypning av vattentryck ner till 2 bar. 25 meter 16 mm plastslang medföljer, den grävs ner eller placeras ovan mark. Du gör själv hål i slangen för att montera droppspridare. Här är det du och din trädgård som sätter gränserna för hur vattnet ska distribueras. Tidsstyrningen är enkel att komma igång med. Sprinklerspridare som kostar cirka 60 kronor styck är tillval. Hög kvalitet på produkterna, men svåröverskådlig instruktionsmanual. Batterier till tidur medföljer och är enkla att byta. Priset kan enkelt dra iväg vid utbyggnad.

Cirkapris: 1200 kronor

Test av tio vattenspridare 2009 10Hozelock Aquapod 10 - Vattna blomkrukornabetyg

Typ: System med tidsstyrning och två spridarenheter
Maxyta: Droppbevattning
Övrigt: 2x10 meter minislang

Omdöme
: Behändigt kit för skonsam bevattning av planterade småväxter och liknande. Till de två enheterna finns fem kortare slangar på 1 meters längd, som placeras i blomkruka med plastclips. Utan clips kan det vara svårt att få slangen att ligga kvar på avsedd plats. Med tidsstyrningen uppnås bevattning på önskad tid, men att förstå sig på tiduret är inte så lätt. Det kan också vara trångt att få styrenheten på plats vid vattenkranen. Priset är högt, men bekvämlighet kostar. Bra kvalitetsintryck överlag. Batterier till tidur ingår ej och är något svåra att byta.

Cirkapris:
1000 kronor