Sök
Test av tio trädgårdshandskar

Test av tio trädgårdshandskar

Skyddat hantverk

2008-06-19

En bra trädgårdshandske skyddar inte bara mot blåsor i händerna. Den ska också ge bra grepp samt skydd mot taggar och andra vassa föremål. Här testar vi tio modeller i olika prisklasser. Bästa köpet är Guide Craftline 88.

Modell Betyg Pris Kommentar
Guide Craftline 88 21/25 32 Bästa köp
Town & Country Premium 21/25 150 Lyxigast
Hestra Drivers 19/25 170 Cowboyhandske
Weibulls Trädgårdshandske 19/25 70 Tajtast
Happy Hand Trio 19/25 130 Liten passform
Ejendals Trädgårdshandske 19/25 60 Tunnast
Weibulls Proffshandske 18/25 170 Högt pris
Weibulls Arbetshandske 17/25 60 Tåligast
Happy Hand Supreme 16/25 130 Väl vadderad
Happy Hand Ronda 12/25 16 Superenkel

Sammanfattning

I vårt test av handskar får flera modeller höga omdömen, men det är inte enbart priset som avgör handskens kvalitet och användningsområden. Exempelvis utses Guide Craftline 88 för 32 kronor till bästa köp. Vi rekommenderar även lite dyrare Town & Country Premium för 150 kronor. Happy Hand Ronda är ett budgetval som enbart fungerar som en extrahandske för lövräfsning och andra enklare redskapsjobb.

Inledning

För olika ändamål
Trädgårdsarbete kan bestå av många olika uppgifter som delvis ställer olika krav på handskarna. Till beskärning av buskar och träd krävs en smidig handske med god fingertoppskänsla, samtidigt som den måste skydda mot taggar och liknande. Till att gräva, kratta och annan redskapshantering räcker ofta en enklare handske, en bra modell fungerar dock lika bra till detta som till beskärning och andra sysslor.

Som handen i handsken 
I detta test utser vi både billigare och lite dyrare handskar som bra köp. Satsa gärna på åtminstone två olika slags handskar, varav en kan vara av enklare slag. Se dock till att prova före köp, då passformen skiljer sig en hel del mellan olika modeller. Olika material ger olika användningsområde. Tjock nötnarv skyddar bra men kan kännas klumpigt. Svinnarv har en medeltjock kvalitet och är ofta prisvärt, men inte särskilt slitstarkt. Getnarv erbjuder både bra skydd och bra fingertoppskänsla. Många handskar i syntetmaterial skyddar bra och kan dessutom tvättas i maskin.

Marcus Bergh

Materialguide

Bomull - Komfortabelt och slitstarkt, tål dock inte väta. Måste förstärkas med andra material för att ge ökat skydd respektive grepp.
Läder – Tas från till exempel get, nöt eller svin. Olika hudar har olika egenskaper, men generellt är det ett slitstarkt och komfortabelt material över tid. Det yttre lagret av huden kallas narv och det inre spalt.
Spandex - Finns ofta på ovansidan av en handske och erbjuder rörelsefrihet samt ventilation.
Microfiber eller syntetläder - Ett alternativ till vanligt läder och kan ofta tvättas i maskin.

Så gjorde vi

Handskarna har använts vid beskärning av björnbär, krusbär och olika fruktträd samt vid redskapshantering. Betygskriterierna är design, kvalitet, komfort, kapacitet och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

Guide Craftline 88 – Bästa köp

Material: Svinnarv/bomull
Övrigt: Hög krage, insydd tunn resår
Teststorlek: 10
Omdöme: Klassisk arbetshandske i läder med förstärkningar över knogarna och fingerdelens ovansida. Erbjuder mycket bra skydd tack vare högt uppdragen krage och tjockt läder, förutom där förstärkning saknas på fingerdelens ovansida. Ger ett gediget intryck förutom en del lösa trådar och ett enkelt men bekvämt foder på insidan. Robust och mycket prisvärd handske för lite grövre jobb i trädgården.
Cirkapris: 32 kronor

Town & Country Premium - Lyxigast

Material: Getnappa/spandex
Övrigt: Resårmudd och kardborrklaff
Teststorlek: 8
Omdöme: Lyxig och elegant damhandske med ventilerat läder och något stela sömmar i fingerdelen. Skyddar bra både på insidan och utsidan med extra förstärkning över knogarna. Passformen är liten men materialet töjer sig med tiden och formar sig efter handen. Tilltalande design och hög detaljkvalitet som passar bra i den chica planteringsväskan, men som också lämpar sig för ganska tuffa arbetsuppgifter.
Cirkapris: 150 kronor

Hestra Drivers - Cowboyhandske

Material: Hjortnarv
Övrigt: Tunn insydd resår
Teststorlek: 10
Omdöme: Dyr och påkostad handske helt i hjortskinn i välkänd modell från diverse westernfilmer. Följsam och bra passform, trots relativt tjockt läder. Avsedd för allroundbruk. Tillhör inte de smidigaste modellerna men är ändå sköna att bära, trots att handsken helt saknar foder. Priset är högt och känns inte motiverat med tanke på att en vanlig arbetshandske klarar samma jobb. Men kvalitet kostar och hjortnarven blir bara vackrare med tiden.
Cirkapris: 170 kronor

Weibulls Trädgårdshandske - Tajtast

Material: Getnarv/spandex
Övrigt: Insydd tunn resår
Teststorlek: 8
Omdöme: Elegant damhandske i ljusgrönt och vitt med tajt passform. Det är inte lika mycket plats för tummen som för övriga fingrar. Sömmarna i fingerspetsarna märks knappast och handsken känns välsydd, men tunn. Ovandelen i spandex ventilerar bra men erbjuder inte så mycket skydd. Skön och smidig modell för beskärningsjobb, räfsning och andra lättare arbetsuppgifter i trädgården.
Cirkapris: 70 kronor

Happy Hand Trio – Liten passform

Material: Svinnarv/Spandex
Övrigt: Kardborrband
Teststorlek: 10
Omdöme: Tajt och väldesignad läderhandske i grönt och vitt med ganska liten passform. Lädret töjer sig med tiden efter handen, men modellen kan kännas liten i början. Trio är mycket skön att ha på sig och man behåller gärna handskarna på, även då de inte behövs. Den snygga vita ytan blir dock lätt solkig. Insidans svinnarv erbjuder gott skydd mot taggar, däremot inte den stretchiga ovansidan. Utmärkt allroundmodell.
Cirkapris: 130 kronor

Ejendals Trädgårdshandske - Tunnast

Material: Getnarv/Nylon
Övrigt: Stickad mudd
Teststorlek: 10
Omdöme: Lång handske med högt uppdragen mudd, som ger bra skydd även för handlederna. Getnarven är tunn samt erbjuder bra greppförmåga. Ovansidan i tunn nylon ger inte mycket skydd mot taggar och liknande, däremot räcker den tunna getnarven även för hantering av rosor och björnbär. God komfort och bra passform med diskreta sömmar. En bra allroundhandske om man föredrar tajta muddar vid handlederna. 
Cirkapris: 60 kronor

Weibulls Proffshandske – Högt pris

Material: Clarino/Spandex
Övrigt: Resårmudd och kardborrklaff
Teststorlek: 8
Omdöme: Omsorgsfullt designad och dyr handske med vadderad insida i syntetläder och med bomullsfrotté på tummens ovansida. Extra greppyta i gummi vid muddarna. Modellen erbjuder ett mycket gott skydd för handen, då även ovandelen över knogarna är extra vadderad. God, men relativt bred passform. Materialet på insidan av handsken känns tåligt och lätt att rengöra. Passar för alla typer av trädgårdsarbete.
Cirkapris: 170 kronor

Weibulls Arbetshandske - Tåligast

Material: Nötnarv/spaltläder
Övrigt: Resårband
Teststorlek: 10
Omdöme: Gedigen och snygg arbetshandske i väl tilltagen storlek. Passar för grävning, vedhantering och andra grövre jobb som inte kräver fingerfärdighet. Utmärkt att elda ris och liknande med. Fingerdelen är väl tilltagen utom för pekfinger och tumme vilket bidrar till en något klumpig känsla. Modellen erbjuder ett oöverträffat skydd mot grenar och taggar och är ett bra komplement till en smidigare handske.
Cirkapris: 60 kronor

Happy Hand Supreme – Väl vadderad

Material: Microfiber
Övrigt: Kardborrband
Teststorlek: 10
Omdöme: Modellen har en bred, något stel passform och lämpar sig inte för något finlir. Samtidigt känns den skön att bära efter en tids användning med vadderad förstärkning mot handflatan. Bra skydd mot taggar på insidan. Modernt designad i rött och svart med bra kvalitetskänsla. Materialet påminner om läder men kan maskintvättas i 40 grader. Klumpig men praktisk redskapshandske.
Cirkapris: 130 kronor

Happy Hand Ronda - Superenkel

Material: Bomull/Syntet
Övrigt: Stickade muddar
Teststorlek: 10
Omdöme: Enkel och billig tyghandske med förstärkning på insidan. Syntetförstärkningen ger bättre grepp och ökad fukttålighet. Passformen är lös och sladdrig, med klumpiga sömmar längst ut på fingertopparna. Handskarna skyddar inte särskilt väl mot taggar eller andra vassa föremål och tar lätt åt sig fukt. Lämpar sig inte att elda med. Billig extrahandske för lövräfsning och andra enklare redskapsjobb.
Cirkapris: 16 kronor