Sök
Test av tio kolgrillar

Test av tio kolgrillar

Ett säkert sommartecken

2008-07-07

Doften av nygrillat är ett välkommet sommartecken. Vi tar tempen på 10 kolgrillar varav sex stationära och fyra bords- och campingvarianter. Weber One-touch-gold är dyrast men också bäst.

Modell Betyg Pris Kommentar
Weber One-Touch Gold 22/25 2000 Dyr högpresterare
Scandy Garden Pelargrill 19/25 900 För stora sällskap
Son of Hibachi 18/25 750 Värmeväska
Landmann Klotgrill Exklusiv 18/25 1000 Bra familjegrill
Jula Globe 17/25 250 Som en boll
Clas Ohlson klotgrill 16/25 500 Bra men vinglig
Sagaform hinkgrill 14/25 250 Snygg presentgrill
Landmann Pelargrill 13/25 600 Lagom
Biltema vagngrill 11/25 300 Okej vardagsgrill
Biltema klotgrill 10/25 100 Bättre än en engångsgrill

Sammanfattning

Weber vinner tack vare hög kvalitet och funktioner som underlättar grillningen. Bland annat har den lockhållare, stektermometer och kolboxar för indirekt grillning. Den kommer framförallt till sin rätt under tyngre grillning av exempelvis kycklingfiléer. Scandy Gardens pelargrill är en annan grill som imponerar med hög kvalitet och väl tilltagen arbetshöjd. Grillning utan krökt rygg uppskattas stort.

Inledning

Varierande kvalitetsintryck 
De som grillar sporadiskt klarar sig gott med en grill i den lägre prisklassen. Räkna dock med en del kompromisser på kvalitetsområdet. Clas Ohlsons klotgrill (500 kr) och Landmanns Pelargrill (600 kr) är grillar som presterar bra under själva grillmomentet, men som inte kan erbjuda samma stabila konstruktion som exempelvis Weber och Scandy Garden.

Perfekt på utflykten 
Bords- och campingmodeller är ett komplement till den stationära grillen och ett måste på utflykter. Son of Hibachi är testets mest portabla grill. Mycket tack vare den värmetåliga väskan som medföljer. Julas grill med snäpplås och trähandtag är exempel på en enkel, men lyckad portabel grill som dessutom är lätt att rengöra.

Av Ulf Magnusson

Så gjorde vi

Grillarna har fyllts med briketter. Vi har grillat korv, hamburgare, kyckling och grönsaker. Produkterna har utvärderats utifrån grillens prestanda, design, kvalitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Weber One-Touch Gold - Dyr högpresterare

Konstruktion: Stor klotgrill med emaljerat lock och grillskål. Rostfri lockhållare. Brikettkorg för indirekt grillning och termometer. Utdragbar askuppsamlare. 
Mått: 69x57x98 cm
Grillyta: (diam) 57 cm

Omdöme: Kvalitetsintrycket är gediget och konstruktionen stabil. Fin plåtfinish och hög kapacitet. Hjulen rullar bra, men grillen är inte helt enkel att lyfta med bara ett sidohandtag. Smidig lockhållare och effektiv värmenivå. Lagom avstånd mellan gallerspjällen som ger fin grillyta. En dyr kvalitetsgrill med det lilla extra.  
Cirkapris: 2000 kronor

Scandy Garden Pelargrill - För stora sällskap   
/betyg/22.jpg
Konstruktion: Stor och rund pelargrill i rostfritt. Grillgaller med fyra höjdlägen. Startas med tidningspapper i röret. Ventilationsreglage och askskål. 
Mått: 63x55x97 cm
Grillyta: (diam) 50 cm

Omdöme: Att starta grillen med tidningspapper fungerar, men det ryker ordentligt vid antändningen. Imponerande tjockt grillgaller och en stabil konstruktion. Bra för stora sällskap samt att den erbjuder en bekväm arbetshöjd. Svåråtkomliga handtag gör den omständlig att flytta. Bra prisnivå med tanke på kvalitet och prestanda.  
Cirkapris: 900 kronor

Son of Hibachi - Värmeväska 
/betyg/22.jpg 
Konstruktion: En portabel gjutjärnsgrill med värmetålig väska. Antänds hopfälld. Uppfälld erbjuds två separata grillytor. Fyra höjdnivåer på gallren.
Mått: 23x13x45 cm
Grillyta: 25x20 cm (x2)

Omdöme: Okonventionell grill med genomtänkta funktioner. Är smidig att ha med sig tack vare den värmetåliga väskan av god kvalitet. Nackdelen är tyngden, men å andra sidan borgar det gedigna bygget en hög kvalitet och tålighet. Utmärkt campinggrill med två separata grillytor. Hög värmenivå.
Cirkapris: 750 kronor

Landmann Klotgrill Exklusiv - Bra familjegrill
/betyg/22.jpg
Konstruktion: En klotgrill med emaljerat lock och grillskål. Askhylla och trådhylla. Ventilationsreglage. Två brikettkorgar för indirekt grillning medföljer.
Mått: 47x60x90 cm
Grillyta: (diam) 45 cm

Omdöme: Landmanns grill är gedigen och känns mer rejäl än modellen från Clas Ohlson. Locket är robust och komposithandtagen är av hög kvalitet. Synd att lockhållare saknas. Bra brikettkorgar. I likhet med övriga klotgrillar ger den en hög och intensiv värme. En relativt prisvärd familjegrill som lär hålla länge.
Cirkapris: 1000 kronor

Jula Globe - Som en boll 
/betyg/22.jpg
Konstruktion: En portabel bordsgrill i rostfritt med tre ben. Snäpplås och trähandtag underlättar transportering. Grillskål och lock med luftventilering.    
Mått: 35x35x50 cm 
Grillyta: (diam) 35 cm

Omdöme: Klart godkänd kvalitet med tanke på priset. Ordentligt trähandtag i locket och snäpplås gör den enkel att flytta även när den är varm. Har en stor rundbottnad grillskål och kräver mycket briketter för att få till en effektiv grilltemperatur. Bra format för det lilla sällskapet. Enkel att rengöra.
Cirkapris: 250 kronor 

Clas Ohlson klotgrill - Bra men vinglig  
/betyg/22.jpg
Konstruktion: En emaljerad klotgrill med rostfria skruvar och rostfritt grillgaller. Askbehållare under grillskålen. Trähandtag i lock och på grillskålen. Trådhylla och två plasthjul.   
Mått: 60x55x97 cm
Grillyta: 45x35 cm

Omdöme: Trots vissa brister är det en hygglig grill med goda grillegenskaper. Den har en del liknande funktioner som hos Weber, men det finns en tydlig kvalitetsskillnad. Caprese är instabil och vinglig. Dock lätt att lyfta med trähandtag och ordentligt galler. Ett bra men rangligt köp.
Cirkapris: 500 kronor

Sagaform hinkgrill - Snygg presentgrill  
/betyg/22.jpg 
Konstruktion: En väldesignad hinkgrill i rostfritt med tre tunna ståltrådsfötter. Bärhandtag för enkel transportering. Fyra ventilationshål i botten. Gallret vilar på kanten.
Mått: 27x27x23 cm
Grillyta: (diam) 27 cm

Omdöme: En hinkgrill som vinner mycket gillande tack vare sin charm och enkelhet. Kvalitetskänslan är inte den allra bästa, men grillen håller tack vare dess konstruktion en hög intensiv värme under lång tid. På gränsen till för varm. Akilleshälen är gallret som inte kan fixeras vilket hade underlättat vid förflyttningar.
Cirkapris: 250 kronor 

Landmann Pelargrill - Lagom 
/betyg/22.jpg
Konstruktion: Rostfri pelargrill med vindskydd. Ventilationsreglage samt utdragbar askuppsamlare. Trähandtag. Galler med fyra höjdlägen. Grillspett ingår.  
Mått: 55x43x85 cm 
Grillyta: (diam) 38 cm

Omdöme: Inget under av stabilitet på grund av tunn och svag plåt. Trähandtagen underlättar vid förflyttning. Kvalitetsintrycket är inte lika bra som hos Scandy Gardens pelargrill, men priset är också 300 kronor lägre. Håller en bra värmenivå under grillning. En lagom grill till ett lagom högt pris.  
Cirkapris: 600 kronor

Biltema vagngrill - Okej vardagsgrill   
/betyg/22.jpg 
Konstruktion: En vagngrill med två sidobord och hyllplan. Galler med fem höjdnivåer. Varmhållningsgaller och krokar för grillverktyg. Utdragbar askuppsamlare.
Mått: 125x86x33 cm
Grillyta: 48x28 cm 

Omdöme: Kvalitetsintrycket är ljummet. Krokarna är svaga i fästet och grillgallret rangligt. Den stora och plana grillskålen gör det svårt att få upp en ordentlig värmenivå. Grillen kommer inte att imponera i grannskapet, men det är nog inte meningen heller. Detta är framförallt en billig vagngrill som fungerar okej till enklare vardagsgrillning.                
Cirkapris: 300 kronor

Biltema klotgrill - Bättre än en engångsgrill
/betyg/22.jpg 
Konstruktion: En enkel emaljerad klotformad bordsgrill med tre ben och askhylla under grillskålen. Lock med plasthandtag. Luftspjäll i grillskål och lock. 
Mått: 36x36x40 cm
Grillyta: (diam) 34 cm

Omdöme: Tunn och klen konstruktion. Plan grillskål gör att gallret hamnar nära briketterna. Locket kan inte låsas och därför är grillen inte lämplig att bära med sig. Är du på jakt efter enklast möjliga grill till lägsta möjliga pris är denna variant ett bättre alternativ än engångsgrillen. Inte lika portabel dock.   
Cirkapris: 100 kronor