Sök
Test av grillar

Test av grillar

Hitta bästa grillen

2008-06-05

Nu vankas det grilltider med härliga dofter och smaker av sommaren. Smartson presenterar tio praktiska grillar som har fått bra betyg i testerna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Primus Trio 21/25 5000 Lätt att tända
Grand Hall 325 21/25 6000 Gedigen och prisvärd
Eva Solo 15/25 12800 Vackrast i grannskapet
Weber Performer 22/25 4500 Hybridgrillen
Barcecook Arena 19/25 2300 Bra arbetshöjd
Landmann Grilltunna 18/25 1000 För stora sällskap
OBH Nordica Steakhouse BBQ 19/25 1600 Kompetent elgrill
Severin PG2791 17/25 580 Ordentligt vindskydd
Weber Go-Anywhere 19/25 700 Gedigen och bärbar
Smart Grill 17/25 1000 Funktionsrik och portabel

Sammanfattning

Att samlas kring grillen är en av våra favoritsysselsättningar under sommaren. I vissa grannskap är grillen dessutom en tydlig statussymbol. För att underlätta valet av grill presenterar vi tio modeller som fått bra i test inom olika kategorier. Prisspannet är 580 till 12800 kronor. Modellerna drivs med gasol, kol/briketter alternativt elektricitet. Två av grillarna är dessutom portabla vilket är perfekt för dig som vill ta med grillen på semesterutflykterna.  

Inledning

Gasolgrillar – Snabbt och enkelt 
Fördelarna mellan kol och gasol som drivmedel diskuteras alltid under grillsäsongen. Gasolförespråkarna uppskattar det faktum att grillen blir varm på några sekunder samtidigt som det är enkelt att reglera gaslågan och därmed effekten.

Kol- och brikettgrillar – Originalet 
Det vanligaste sättet att grilla är fortfarande med kol eller briketter. Dessa grillar finns i olika utföranden i allt ifrån små engångsgrillar till större grillvagnar. Kolanhängarna gillar den rökiga smaken som framförallt blir tydlig vid indirekt grillning med lock.     

Elgrillar – Smidigt men inte så charmigt 
Elgrillen gör sig bra på campingen, uteplatsen eller där kolgrillar är portade på grund av brandrisk. Begränsningen är behovet av elektricitet och avsaknaden av den rökighet som uppkommer vid traditionell grillning. Fördelen är att man snabbt kommer igång och att värmen är lätt att reglera.

Campingrillar – Det portabla grillköket 
Att ta med sig grillen på utflykten, båtresan eller campingen behöver inte vara krångligt. En bra campinggrill är smidig att hantera och bära med sig. Blir det för bökigt finns risken att grillen får stanna hemma under semestern. Campinggrillar finns för både kol, el alternativt gasol.

Vad ska man välja?
Valet av grill är naturligtvis en fråga om behov, ekonomi och utrymme. En ordentlig stationär grill är ett måste för stora familjer och sällskap, men är ofta krånglig att flytta och transportera. En optimal lösning för den som grillar ofta och i olika sammanhang kan vara att införskaffa en portabel grill som ett komplement till den stationära.

Av: Ulf Magnusson, Marcus Bergh och Karl Händel

Så gjorde vi

Konsumenttjänsten Smartson testar årligen grillar inom olika kategorier. Här presenteras grillar som fått höga omdömen och som utmärkt sig med avseende på design, kapacitet, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25.

Grand Hall 325 - Gedigen och prisvärd 

Kategori: Gasolgrill 
Konstruktion: Stationär grill med huv och skåplucka i rostfritt stål. Fyra brännare samt separat brännare med värmeplatta. Redskapskrokar och termometer ingår. Elektrisk piezotändare. Emaljerat grillgaller och stekbord i gjutjärn. Mått: 146x66x122 cm. Vikt: 64 kg. Grillyta: 64x48 cm. 

Omdöme: Rejäl ”fullsize” grill med gedigen konstruktion och genomtänkta lösningar. Den känns lyxigare än de andra stationära grillarna i samma prisklass. Att grilla sker kontrollerat och balanserat, men resultatet är nästan lite väl snällt även i maxläge. Att underskåpet har både försänkning och spännband för gasolflaskan är en omtänksam funktion, men de små hjulen kan inte köras i grus. Mycket grill för pengarna.
Cirkapris: 6000 kronor

Primus Trio - Lätt att tända 

Kategori: Gasolgrill 
Konstruktion: Stationär gasolgrill med tre brännare samt separat varmhållningsplatta. Handtaget till huven har vaddering. Grillgaller och stekbord i gjutjärn. Termometer, överdrag och regulator. Elektrisk piezotändare och överdrag i nylon. Mått: 134x55x114 cm. Vikt: ca 70 kg. Grillyta: 42x62 cm. 

Omdöme: Primus Trio har en gedigen och tung konstruktion, även om den är ett nummer mindre än till exempel Grand Hall. Det är lite svårt att tända grillen och värmeplattans brännare slocknar lätt. Å andra sidan kommer man snabbt upp i höga temperaturer. Tillagningen är smidig med god ergonomi och rejäla reglage. En lagom stor kvalitetsgrill med ett bra överdrag på köpet. 
Cirkapris: 5000 kronor

Eva Solo - Vackrast i grannskapet

Kategori: Gasolgrill 
Konstruktion: Grill i rostfritt format som en stor hink med tre brännare och plats för gasolflaska. Platt skyddslock och välvt lock med termometer. Regulator medföljer. Mekanisk piezotändare. Rostfritt, tjockt grillgaller. Mått: Höjd 82, diam 60 cm. Vikt: Ca 30 kg. Grillyta: diam 51 cm.

Omdöme: Denna grill är större än den ser ut att vara. Ändå är grillytan begränsad och eftersom det saknas avställningsytor är det inget för den praktiskt lagde grillaren. Den är mest framtagen för att vara snygg, men det krävs att designintresset är på topp för att njuta av investeringen. Det gedigna utförandet gör det dock till ett nöje att grilla.
Cirkapris: 12800 kronor

Weber Performer - Hybridgrillen  

Kategori: Kolgrill 
Konstruktion: En robust kolgrill med inbyggd gaständning. Arbetsbord i laminat, lockhållare och utdragbar förvaringsbehållare. Fyra hjul varav två låsbara. Stektermometer i locket. Kolboxar för indirekt grillning medföljer.
Mått 115x64x87 cm. Grillyta 57x57 cm.  

Omdöme: En rejäl och stadig pjäs som ändå är enkel att montera. Gaständning och en väl tilltagen arbetsyta bidrar till en hög funktionalitet. Imponerar både vad gäller kapacitet och grillegenskaper med välgrillade och saftiga råvaror som resultat. Det höga priset är det enda som hindrar grillen från ett absolut toppbetyg, men man får ändå mycket grill för pengarna. En modell för den som tar sitt grillande på allvar.
Cirkapris: 4500 kronor

Barbecook Arena - Bra arbetshöjd

Kategori: Kolgrill
Konstruktion: : En hög pelargrill i rostfritt med rektangulär grillyta. Gallret har fyra olika höjdlägen. Grillkolen antänds med tidningspapper. Luftspjäll i bottendelen. Multibygel används både som handtag och avlastningsyta. Sidobord som tillval. Mått: 55x36x100 cm. Grillyta 52x33 cm

Omdöme: Snygg grill med en genomtänkt design och bra arbetshöjd. Det är en fördel att kunna grilla avslappnat utan att kröka ryggen. Kvalitetsintrycket är högt. Grillningen sker kontrollerat men det krävs mycket kol och briketter för att få till en hög värme. Blir snabbt smutsig. Smalt avstånd mellan grillspjälen ger en fin grillyta och hindrar matbitar från att falla ner i grillskålen. Dyr, men bra.
Cirkapris: 2300 kronor

Landmann Grilltunna - För stora sällskap

Kategori: Kolgrill
Konstruktion: Lackerad grilltunna med två individuellt justerbara grillgaller med måtten 42x47 cm. Grillen har två hjul samt handtag för transport. Yttermått: 107 x 94 x 56 cm.

Omdöme: En effektiv grill för det stora sällskapet. Verkningsgraden är hög och önskat grillresultat uppnås riktigt snabbt. Men monteringen var tidskrävande med mycket skruvar och smådelar. Tunnan sväljer nästan två påsar briketter om man vill fylla den helt, men det går att dosera mindre. Grillen är stadig som en skottkärra med dubbla hjul. Formmässigt ingen skönhetsupplevelse, men bra för stora familjer och mycket grill för pengarna.
Cirkapris: 1000 kronor

OBH Nordica Steakhouse BBQ - Kompetent elgrill

Kategori: Elgrill
Konstruktion: Nonstick belagd grillyta med lock och stativ. Fungerar även som bordsgrill. Locket för indirekt grillning kan även användas som vindskydd. Effekt: 2200 W. Grillgaller: 44 x 39 cm.

Omdöme: En elgrill med mycket bra kapacitet och genomtänkta funktioner. Grillning med eller utan lock går bra. Resultatet ser inbjudande ut och köttet blir saftigt. Golvstativet kräver ordentligt med handkraft för att monteras. Bra handhavande, men inte ett särskilt portabelt alternativ.
Cirkapris: 1600 kronor

Severin PG2791 - Ordentligt vindskydd

Kategori: Elgrill
Konstruktion: Elgrill med vindskydd, löstagbart värmeelement och handtag för galler. Säljs även i en version med ben. Effekt: 2500 W. Grillgaller: 41x26 cm. 

Omdöme: Stor grill med praktiskt vindskydd och hög effekt. Storleken fungerar vid medelstora sällskap, men saknar ytor att lägga färdiggrillad mat på. Modellen skulle ha varit mer användarvänlig om den haft bärhandtag. Nu måste man dra på sig grillhandskar för att förflytta grillen när den är varm. Ett prisvärt alternativ. 
Cirkapris: 580 kronor

Weber Go-Anywhere - Gedigen och bärbar

Kategori: Portabel kolgrill
Konstruktion: Bärbar kolgrill med en gallerstorlek på 34x25 cm. Yttermått: 37x53x31. Lock och balja har en yta med porslinsemalj. Benen låser locket vid transport.

Omdöme: Weber Go-Anywhere är en portabel grill med hög kvalitetskänsla. Konstruktionen är genomtänkt och smart, som att benen även fungerar som transportlås i hopfällt läge. Bottengaller och grillgaller är ordentligt tilltagna vilket dock är en av orsakerna till modellens tyngd. Gallret är inte reglerbart vilket kräver att man passar maten. Enkel rengörning.
Cirkapris: 700 kronor

Smart Grill - Funktionsrik och portabel 

Kategori: Portabel gasolgrill 
Konstruktion: Portabel gasolgrill i relativt tunn plåt med utfällbara sidobord/stekbord. Utfällbara stödben och enkelt grillgaller i rostfritt. Mekanisk piezotändare. Mått: 105x38x44 cm. Vikt: 7 kg. Grillyta: 45x35 cm.

Omdöme: Utförandet är basic men ”den smarta grillen” fungerar ändå väl. Det är lätt att uppnå hög temperatur utan att maten blir bränd, även om effektreglaget på sidan inte ger någon bra feedback. Grillgallret och höljet ger ett billigt intryck och det röda locket blir snabbt brunt av värmen på utsidan. Infällda fungerar sidoborden som dubbla stekbord. Välskriven manual, bra format och godkänd kapacitet.
Cirkapris: 1000 kronor