Sök
Test av fem kolgrillar

Test av fem kolgrillar

Grilla i sommar!

2009-06-16

Äntligen är sommaren här med dofter av nygrillat. Vi testar 5 stationära kolgrillar inför sommarfirandet. Dyrast är denna gång bäst.

Modell Betyg Pris Kommentar
Weber Master-Touch 57 cm 22/25 2250 Bäst i test
Barbecook Major 18/25 2150 Utmärkt arbetshöjd
Landmann 31316 17/25 2000 Bra vid indirekt grillning
Capere 34-8327 16/25 800 Bättre än lågprisgrillarna
BBQ of Sweden 6235-1082 12/25 280 Begränsad budgetgrill

Sammanfattning

Smartson testar i år grillar för alla ändamål. Från campinggrillar till fullstora gasolgrillar. De senaste modellerna för el, gasol och kol har utvärderats och kommer att presenteras under grillsäsongen. Håll utkik efter fler tester inom kort.

Inledning

Startfältet i årets första grilltest innehåller fem stationära kolgrillar. I kategorin kammar Weber hem högst betyg för grillvänlig design och överlag goda egenskaper. För budgetgrillaren finns andra alternativ som fixar biffen, om än inte lika elegant och med samma höga kvalitet. Capere från Clas Ohlson är ett vettigt stationärt alternativ för den som söker en billigare klotgrill med liknande egenskaper som testvinnaren.

Indirekt för saftigt resultat

Varje grilltyp har sina för- och nackdelar. Pelargrillen, här representerad av Barbecook Major, har en bra arbetshöjd som gör det behagligt att stå upp och grilla. Dessutom kan gallret justeras på höjden. Nackdelen är att lock saknas och att indirekt grillning därför inte är möjlig. Indirekt grillning betyder att grilla under lock, men inte direkt över kolbädden vilket ger en ugnsliknande effekt. Tillagningsmetoden passar bra för större bitar som kräver längre tid på grillen, exempelvis hel kyckling. Detta är den stora fördelen med klotgrillarna, medan nackdelen är att gallret inte kan justeras på höjden samt att arbetshöjden många gånger är lägre än hos pelargrillen.

Test - 5 kolgrillar 1

Vad ska man välja?
Valet av grill är i slutändan en fråga om behov, ekonomi och utrymme. En ordentlig stationär grill är ett måste för familjer och stora sällskap, men är krånglig att ta med sig. En optimal lösning för grillentusiasten kan vara att skaffa en portabel grill utöver den stationära.

Så gjorde vi

Smartson testar årligen grillar inom olika kategorier, här utvärderas fem stationära kolgrillar. Råvaror som använts är zucchini, paprika, karrébitar, korv och hamburgare. Grillarna är betygsatta utifrån design, grillprestanda, funktioner, kvalitet och prisvärde. Mått anges i BxDxH. Maxbetyget är 25 poäng.

Test 5 Kolgrillar - Weber Master TouchWeber Master-Touch - Bäst i testbetyg

Snabbfakta: Klotgrill med lock, handtag och två hjul. Har vikbart galler, luftspjäll, löstagbar termometer i locket, lockhållare, hylla, asktråg och avskiljare för indirekt grillning.
Mått: 57x70x96 cm.
Grillyta: Ø57 cm.

Omdöme:
Webers klassiska klotmodell finns i olika storlekar och varianter. Den testade Master-Touch med termometer och lockhållare ger grillentusiasten utmärkta förutsättningar att lyckas med grillningen. Gallret är stadigt och grillen genomtänkt in i minsta detalj. Bland annat har ventilluckan ett tjockt gummihandtag som gör den enkel att justera när grillen är varm. Efter avslutad grillning kan kolresterna rakas ner i asktråget och lätt tömmas. Sammantaget en dyr, men värdig testvinnare som erbjuder hög användarvänlighet och suveräna grillegenskaper.
Cirkapris: 2250 kronor

Test 5 Kolgrillar - Barbecook MajorBarbecook Major - Utmärkt arbetshöjd betyg

Snabbfakta: Pelargrill i rostfritt med justerbart galler i fyra höjdlägen. Tänds med tidningspapper i botten. Värmegaller, luftspjäll samt multibygel för redskapsupphängning och användning som lyfthandtag.
Mått: 60x60x102 cm.
Grillyta: Ø50 cm.

Omdöme:
Att ta plats bakom den högresta Majoren från Barbecook är en trevlig upplevelse där den tilltagna arbetshöjden ger goda förutsättningar för en avslappnad och bekväm grillstund. Major saknar lock för indirekt grillning vilket är den stora nackdelen med grilltypen. Annars är kapaciteten bra och den rymmer en hel del mat på det tjocka gallret som kan placeras i fyra höjdlägen. Andra bra egenskaper är luftspjället, som visserligen sitter långt ner, men som utan problem kan korrigeras när grillen är varm. Den som är ute efter en rejäl och stabil pelargrill har ett utmärkt alternativ i Barbecook Major.
Cirkapris: 2150 kronor

Test 5 Kolgrillar - Landmann 31316Landmann 31316 - Bra vid indirekt grillningbetyg

Snabbfakta: Vagnförsedd klotgrill med lock, hjul och två sidobord. Inbyggd termometer, luftspjäll, två rejäla kolboxar samt redskapshängare och förvaringshylla.
Mått: 115x51x102 cm.
Grillyta: Ø44 cm.

Omdöme:
Landmanns Klotgrill 31317 är en nyhet för året och utrustad med två praktiska sidobord i trä. Grundfunktionerna är bra och vi uppskattar särskilt de emaljerade kolboxarna för indirekt grillning. Tillsammans med den inbyggda termometern är det lätt att kontrollera värmenivån och de tjocka köttbitarna blir imponerande saftiga. Kvalitetskänslan i material och konstruktion är hög och arbetshöjden i klass med Barbecook. Grillgallret ligger löst precis som på Capere och rengöringen är omständlig eftersom bottendelen saknar öppning. En bra investering, men konkurrenten Weber är bättre på detaljerna.
Cirkapris: 2000 kronor

Test 5 Kolgrillar - Capere 34-8327Capere 34-8327 - Bättre än betyglågprisgrillarna

Snabbfakta: Klotgrill med lock, handtag och hjul. Förvaringshylla, luftspjäll, askfat och avskiljare för indirekt grillning.
Mått: 65x50x89 cm.
Grillyta: Ø45 cm.

Omdöme: Klassisk klotgrill med lock som inspirerats tydligt av Webers funktioner och formspråk. Överlag har modellen bra grillegenskaper och kvalitet, men också vissa tveksamma detaljer. Underdelen med hjul och askfat är något rangliga och askfatets upphängning dåligt utformad. En irriterande detalj är att gallret inte ligger still under grillningen. Det är enkelt att få till en bra temperaturnivå och modellen fungerar bra till indirekt grillning. Landmanns kolboxar är dock lättare att hantera än Caperes kolavskiljare. Sammantaget en lättmonterad grill till ett klart motiverbart pris.
Cirkapris: 800 kronor

Test 5 Kolgrillar - BBQ of Sweden 6235BBQ of Sweden - Begränsad betygbudgetgrill

Snabbfakta: Fyrkantig kolgrill med lock, fyra ben och handtag. Luftspjäll och förvaringshylla.
Mått: 50x50x75 cm.
Grillyta: 40x42 cm.

Omdöme:
Arbetshöjden är raka motsatsen till Barbecook Major. Här gäller det att plocka fram campingstolen för att hitta en bekväm arbetsposition. Grillen har testets lägsta kvalitetsintryck som bekräftar att detta är en grill i det absoluta budgetsegmentet. Som budgetgrill gör den dock inte bort sig även om värmenivån lätt blir för hög då gallret ligger nära kolbädden. Ett tips är att dosera lagom med briketter och justera värmenivån med luftspjällen. Grillen lär inte göra grannarna gröna av avund, men med tanke på det låga priset är denna modell ett helt okej budgetköp under 300 kronor.
Cirkapris: 280 kronor