Sök
Test av åtta infravärmare

Test av åtta infravärmare

Garanterat varma kvällar

2009-05-11

Solens strålar värmer oftast skönt, men i skuggan kan det vara nog så kyligt. Med en extra värmekälla kan du förlänga kvällarna på balkongen. Bäst i test är halogenvärmaren Heatlight HLW15.

Modell Betyg Pris Kommentar
Heatlight HLW15 22/25 1500 Bäst i test
Burda TERM2000 20/25 3990 Dyrast
Lidab Termo Halogen 19/25 360 Bästa budgetval
GeliaTerrassvärmare 19/25 560 Snabb uppstart
Frico ELIR12 18/25 1850 Flexibel montering
Frico CIR11021 17/25 1020 Bred och effektiv
Appliance ATG-2001 16/25 500 Portabel golvmodell
Gnosjö Infravärmare 1000W 14/25 150 Halvdan budgetmodell

Sammanfattning

För dig som gärna sitter ute på balkongen finns många sätt för att öka värmekomforten i vårt nordiska klimat. Från filtar till praktiska infravärmare. Smartson testar åtta modeller, från 150 till 4000 kronor, med två olika värmetekniker.

Inledning

Halogeninfra är bäst i test
Förutom den klassiska infravärmaren så finns en snarlik teknik som kallas halogeninfravärmare. Fördelen med dessa är att värmaren uppnår maximal effekt direkt när den slås på. Samtidigt som halogen ger en hög värmekänsla så avges även ett starkt sken som kan upplevas positivt eller negativt för omgivningen. Testvinnaren är Heatlight HLW15 tack vare sin höga värmeeffekt, vattentålighet och relativt låga pris för den dyrare tekniken halogeninfra. Gelia Terrassvärmare är en smidig produkt för dig som inte vill montera en värmare. Den är framförallt snabbstartad och har en motordriven vridning likt en bordsfläkt. De två flyttbara modellerna från Gelia och Appliance har inbyggd värmereglering i två respektive tre steg. Om du skulle önska reglering på modeller som saknar detta kan det oftast monteras en regulator separat.

Så fungerar tekniken
Det är inte luften som värms upp av infravärmaren, utan den yta som strålarna träffar. Därför är det viktigt att riktningen på strålarna är bra och att de gärna kommer från flera håll, så att du inte bara blir varm på en sida av kroppen.

Placering och klassning
Hur nära infravärmarna får placeras från vägg och tak framgår av modellens bruksanvisning. Felaktig placering kan medföra brandfara. Saknar infravärmaren stickkontakt och kräver fast montering skall detta göras av en elektriker. I vårt test är det bara Frico CIR1101 som kräver detta. Elektriska artiklar märks med en IP-klass för att ange både graden av skydd mot åtkomst av strömförande delar samt hur vatten- och dammtät den är. En elartikel märkt med exempelvis IP 44 är petskyddad mot föremål som överstiger en millimeter i diameter (första siffran) och tål strilande vatten från alla vinklar (andra siffran). Ju högre siffra desto bättre skydd.

Driftkostnaden är viktig
Du kan själv räkna ut vad det kostar att driva de olika modellerna. Effekten uttrycks i watt (W), där 1000 watt är detsamma som en kilowatt (kW). Används en apparat med effekten en kW under en timmes tid så är elförbrukningen en kilowattimme (1 kWh), vilket kostar cirka en krona.

Fem tips inför köpet
1. Hur stor yta skall värmas (inglasat utrymme eller utomhus)?
2. Traditionell infravärmare eller halogeninfra?
3. IP-klass, hur vattentålig behöver den vara?
4. Skall värmenivån kunna regleras?
5. Flyttbar eller fastskruvad i vägg eller tak?

Så gjorde vi

Testet är genomfört i en miljö som motsvarar inglasad balkong och öppen balkong vid mycket svag vind. Produkterna bedöms i fem områden där betygsskalan är: 1 uselt, 2 godkänt, 3 bra, 4 mycket bra, 5 utmärkt. Maxbetyget är 25 poäng.

Design [konstruktion, ergonomi, användarvänlighet]
Kvalitet [material, hållbarhet, passform]
Prestanda [värmespridning]
Funktioner [utmärkande extrafunktioner och finesser]
Prisvärde [i relation till ovanstående resultat] 

Heatlight HLW15 - Bäst i test betyg

Watt: 1500 Watt
Värmarhus: 34x12 cm
Vikt: 1,9 kg
IP Klass: IP55
Sladdlängd: 2,9 meter
Övrigt: Halogen

Omdöme: Värmaren har både steglös vinkling samt går att vinkla även påslagen vilket är bra. Den har lång strömkabel och hög vattentålighet vilket gör den flexibel i placering. Uppstart sker snabbt och skenet från halogenlampan är medelstarkt jämförelsevis mot andra halogen.
Cirkapris: 1500 kronor 
alt

Burda TERM2000 - Dyrast betyg

Watt: 2000 Watt
Värmarhus: 57x8 cm
Vikt: 2,7 kg
IP Klass: IP65
Sladdlängd: 2,9 meter
Övrigt: Halogen

Omdöme: Hög värmeeffekt, snabb uppstart och lång strömkabel tillsammans med bra vattentålighet är alla positiva egenskaper med modellen. Tyvärr är priset högt och den avger kraftigt rött sken från halogenlampan.
Cirkapris: 3990 kronor
alt

Lidab Termo Halogen - Bästa budgetval betyg

Watt: 1200 Watt
Värmarhus: 28x17 cm
Vikt: 1,3 kg
IP Klass: IP21
Sladdlängd: 1,4 meter
Övrigt: Halogen

Omdöme: Riktningen som ställs in steglöst kan även justeras påslagen. Uppstarten är snabb. Lampan avger kraftigt rött sken och det smala värmarhuset upplevs inte lika effektivt som de bredare. Den är lågt IP-klassad och kräver därför regnskyddad montering.
Cirkapris: 360 kronor
alt

GeliaTerrassvärmare - Snabb uppstart
altbetyg
Watt: 900 Watt
Värmarhus: 58x14 cm
Vikt: 2,7 kg
IP Klass: IP23
Sladdlängd: 1,5 meter
Övrigt: Traditionell infra

Omdöme: Värmaren har motordriven vridning likt bordsfläkt. Det tydliga reglaget har två effektlägen. Uppstarten är snabb och effektiv. Den är lätt att lyfta men ger samtidigt ett plastigt intryck. Tar stor plats på bordet.
Cirkapris: 560 kronor

Frico ELIR12 - Flexibel montering betyg

Watt: 1200 Watt
Värmarhus: 55x11 cm
Vikt: 1,1 kg
IP Klass: IP65
Sladdlängd: 2,3 meter
Övrigt: Halogen

Omdöme: Den har steglös vinkling och kan vinklas påslagen. Uppstarten är snabb. Fästet är flexibelt och värmaren har bra vattentålighet. Den medföljande kabeln är ej monterad vilket är ett minus samt att den avger ett skarpt gult sken.
Cirkapris: 1850 kronor
alt

Frico CIR11021 - Bred och effektiv betyg

Watt: 1000 Watt
Värmarhus: 105x8 cm
Vikt: 2,1 kg
IP Klass: IP24
Sladdlängd: ingen sladd
Övrigt: Traditionell infra

Omdöme: Brett värmarhus med praktiska fästen som även tillåter att hängas i vajer. Värmaren är ej vinklingsbar i monterat läge. Den levereras utan kabel vilket kräver extra moment även för den händige.
Cirkapris: 1020 kronor
alt

Appliance ATG-2001 - Portabel golvmodell betyg

Watt: 2000 Watt
Värmarhus: 38x17 cm
Vikt: 9,8 kg
IP Klass: IPX4
Sladdlängd: 2,0 meter
Övrigt: Traditionell infra

Omdöme: Portabel med stadigt golvstativ vilket är positivt. Snöret som styr valet mellan tre effektlägen känns klen och även elkabeln borde vara längre. Värmaren är svår att få tillräckligt vinklad nedåt.
Cirkapris: 500 kronor
alt

Gnosjö Infravärmare 1000W - Halvdan budgetmodell betyg

Watt: 1000 Watt
Värmarhus: 99x7 cm
Vikt: 1,8 kg
IP Klass: IP21
Sladdlängd: 1,4 meter
Övrigt: Traditionell infra

Omdöme: Värmarhuset är brett och priset är lågt vilket är attraktivt. Dessutom går värmarhuset att vinkla efter montering. Dock har väggfästet dålig passform mot värmarhuset och den kräver regnskyddad montering.
Cirkapris: 150 kronor
alt