Sök
Test av 9 skruvdragare under 1500 kronor

Test av 9 skruvdragare under 1500 kronor

Skruva rätt och lätt

2009-01-05

En bra skruvdragare gör inte hemmasnickaren till proffs, men chansen är större att jobbet kan göras snabbare och bättre. Här testar vi både billiga och lite dyrare modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch PSR 14,4-Li 19/25 1000 Med led-lampa
Black & Decker CP14LN 19/25 1200 Fast batteri
Toolmate DT-923908 19/25 600 Lågpris-litium
Biltema 17-058 16/25 300 Budgetfynd
Black & Decker HP146F3K 16/25 1300 Tyngst
Best Tools CD18CKS-2 15/25 600 Batterikraft
Ryobi LSD-1201 14/25 1000 Dyr medelväg
Cotech 30-8764 13/25 600 Uthålligast
Bruksbo CD12XPB 8/25 300 Klumpigast

Sammanfattning

I detta test av nio batteridrivna skruvdragare har vi fokuserat mycket på ergonomi och hanterbarhet. På stormarknader och lågprisvaruhus finns många modeller att köpa för under 600 kronor. En sådan maskin kan mycket väl fungera till det mesta när det gäller hemmasnickeri, även om den i många fall har ett klumpigt format. Monteringsjobb i kök och badrum med mera ställer högre krav på smidighet än grövre jobb som att borra och skruva i reglar. Bosch, Black & Decker samt Toolmate får högst totalbetyg medan Biltema utses som budgetfynd.

Inledning

Tänk som ett proffs
Rätt elverktyg är idag minst lika viktiga för byggaren som de klassiska arbetsredskapen hammare och såg. Det gäller inte minst skruvdragaren, eftersom mycket av dagens byggnation i allt högre grad handlar om att dra skruv i allt från trall och golv till reglar och skivor. Man måste dock inte vara byggproffs för att ha nytta av en bra skruvdragare, däremot har man nytta av att tänka professionellt när man står inför ett köpbeslut. Till exempel att hålla maskinen i handen innan köp, prova reglagen, ta i och ur batteriet etc. Det är stor skillnad i ergonomi och användarvänlighet på olika fabrikat.

Mindre
= dyrare
Men det är också viktigt att fundera igenom vad maskinen främst ska användas till: att dra i skruv eller att borra med? Att borra i olika material går mer eller mindre bra beroende på vilket varvtal maskinen arbetar med, eller om den har hög/lågväxel. Skillnader i format, vikt och pris mellan dyrare och billigare maskiner är också betydande. Här gäller tesen att ju högre pris, desto smidigare format och desto bättre funktionalitet.

Sikta högt
, eller lågt
Prisnivån bestämmer inte bara hur skruvdragaren ligger i handen, utan också hur mycket den låter. Våra enkla bullermätningar visar en skillnad på mellan 64 och 77 dB på cirka en meters avstånd från tystaste respektive bullrigaste maskinen. En sådan skillnad i arbetsljud upplevs närmast som en dubblering. Om vi borrar (!) lite mer i skillnader mellan skruvdragare i olika prisklasser så menar vi att det inte är någon större idé att köpa en maskin för 1000 kr. Välj i så fall en (eller två) billigare modeller om du inte har höga krav på ergonomi och format, alternativt en dyrare maskin anpassad till professionella krav.

Av: Marcus Bergh, Smartson

Faktaruta:
 batteriteknik
Batterier kan innehålla många olika ämnen för att skapa ström. De vanligaste är olika former av nickelföreningar, samt litiumbatterier. Förutom att ett batteri har en viss spänning (mätt i volt) har olika batterier också olika strömkapacitet (mätt i amperetimmar eller Ah). Fler amperetimmar innebär att du kan arbeta längre innan batteriet tar slut.

Litium-jonbatterier bygger på en utrymmesbesparande och miljövänlig teknik som bland annat återfinns i mobiltelefoner och annan bärbar elektronik med krav på låg vikt. Moderna och avancerade skruvdragare har oftast sådana batterier. Nickelbatterier är tyngre än litiumbatterier och tar längre tid att laddas upp. I Sverige är det vanligast med nickel-metallhydrid, som inte innehåller några miljöfarliga ämnen och som har längre driftstid än batterier med tekniken nickel-kadmium, som i Sverige belagts med miljöavgift om 300 kronor per kilo. I många andra länder är nickel-kadmium däremot vanligt och fördelen är att det inte laddar ur sig på samma sätt som nickel-metallhydrid batterier. Laddtiden är cirka 30 minuter för ett litium-jon batteri, och 1-5 timmar för nickelbatterier.

Så gjorde vi

Maskinerna har utvärderats främst genom att skruva och borra i mdf samt massiv furu och betygsatts med avseende på design/ergonomi, kvalitet/hållbarhet, kapacitet/ljudnivå, funktioner/teknik samt prisvärde. Cirkapriserna är i första hand tillverkarnas rekommenderade, i andra hand exempel på återförsäljarpriser. Maxbetyget är 25 poäng.

betygBosch PSR 14,4-Li - Med led-lampa

Batteri: 14,4v litium-jon, 1300 mAh
Vikt i gram: 1150
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Hård väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Medelstor maskin med led-lampa, snabbchuck och indikator för batteristatus.

Omdöme: Väldesignad, ergonomisk skruvdragare som ger bra feedback till användaren. Dels är chucken väl märkt vad gäller åtdragningsmoment och borrläge, dels avslöjar batteriet sin laddstatus varje gång du trycker på strömbrytaren. Ganska tyst arbetsljud. Den ligger bra i handen, med bra reglage för framåt/bakåtdrift. Batteriet är trögt att få loss och polerna sitter oskyddade mot smuts och stötar. En effekt av att batteriet kan laddas utan att lossas på samma sätt som Black & Decker CP14.
Cirkapris: 1000 kronor

BudgetskruvdragareBlack & Decker CP14LN - Fast batteri

Batteri: 14,4 v litium-jon, 1100 mAh (fast)
Vikt i gram: 1240
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Mjuk väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Medelstor modell med fast batteri, snabbchuck och indikator för batteristatus.

Omdöme: Något prålig modell i rött och silver, men skenet bedrar. Det är en stark maskin med fin ergonomi. Man behöver inte bry sig om att lossa batteriet vid laddning, det är bara att ställa hela skruvdragaren i laddaren ungefär som en trådlös telefon. Men när batteriet är slut så är också maskinen slut. Tack vare hög/lågväxel är den tacksam att borra i trä och andra mjuka material med, och maskinen ligger i topp när det gäller snabbhet. Priset kunde vara lägre med tanke på att saker som led-belysning saknas och med tanke på livslängden.
Cirkapris: 1200 kronor

BudgetskruvdragareToolmate DT-923908 - Lågpris-litium

Batteri: 10,8v litium-jon, 1100 mAh
Vikt i gram: 1010
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Mjuk väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Smidig budgetmaskin med litiumbatteri och snabbchuck.

Omdöme: Toolmate gör jobbet bra och tack vare ett relativt högt varvtal fungerar den även bra till att borra i trä. Bara något större än de minsta proffsmodellerna, men till en fjärdedel av priset. Dock medföljer bara ett batteri och reglaget för framåt/bakåt är i trögaste laget. Detsamma gäller batteriet som är mycket svårt att frigöra för laddning. Speciellt med handskar eller stela fingrar. Däremot är den skön att hålla i, även om gelkuddarna i handtaget känns onödiga. Arbetsljudet är acceptabelt. Ett bra köp i budgetklassen.
Cirkapris: 600 kronor

betygBiltema 17-058 - Budgetfynd

Batteri: 14,4v nickel-metallhydrid, 1300 mAh
Vikt i gram: 1630
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Hård väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Tung lågprismaskin med vanlig chuck.

Omdöme: Skruvdragare med hyfsad kvalitetskänsla och hög/lågväxel som underlättar vid borrning i olika material. Minus för att växelreglaget är trögt, och för att batteriet är svårt att få på plats. Laddaren är också av gammalmodigt snitt. Motorn låter en del men gör jobbet bra, särskilt vid borrning i trä. Vredet för åtdragningsmoment saknar stopp i högsta läge. Liten bonuspoäng för fast handledsrem. Funktionell budgetmodell vars tröga reglage förhoppningsvis blir bättre med tiden.
Cirkapris: 300 kronor

betygBlack & Decker HP146F3K - Tyngst

Batteri: 14,4 v nickel-kadmium, 1700 mAh
Vikt i gram: 2200
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Hård väska
Beskrivning: Tung och stor modell med snabbchuck.
Budgetskruvdragare
Omdöme: En mycket rejäl, men skrymmande maskin där det känns som om Black & Decker medvetet använt sig av ålderdomlig teknik. Modellen är dels mycket tung, vilket även gäller laddaren, dels är den också mycket bullrig. Batteriet av nickel-kadmium typ känns inte heller så modernt, även om det finns en variant med dubbla nickel-metallhydrid batterier. Dock presterar den bra och högväxeln är användbar så fort man ska borra i trä med mera. Man behöver inte använda båda händerna vid byte av bits eller borr vilket är bra. Det kan vara lite svårt att komma åt reglaget för framåt/bakåt med tummen, däremot är batteriet svårt att frigöra. Priset är inte överdrivet högt om du är ute efter en pansarkryssare till skruvdragare. Vill du ha något smidigare finns däremot gott om bra alternativ.
Cirkapris: 1300 kronor

betygBest Tools CD18CKS - Batterikraft

Batteri: Dubbla 18v nickel-metallhydrid, 1300 mAh
Vikt i gram: 1680
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Hård väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Stor skruvdragare med vanlig chuck.

Omdöme: Något så ovanligt som en budgetmodell med dubbla batterier. Utformningen är i nivå med Cotech och Biltema, men liksom dessa är Best Tools skruvdragare både tung och stor där särskilt batteriet väger en hel del, trots att detta bara ger 1300 mAh. Plus för fast monterad handledsrem och för reglage som inte är tröga. Minus för högt arbetsljud och lång laddtid på batteriet. Tack vare hög/låg växel klarar den även att borra i olika material utan problem. Bra köp i prisklassen under 600 kronor för dig som har behov av mer än ett batteri.
Cirkapris: 600 kronor

betygRyobi LSD-1201 - Dyr medelväg

Batteri: 12v litium-jon, 1300 mAh
Vikt i gram: 1030
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Mjuk väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Medelstor, lättviktig skruvdragare med vanlig chuck.

Omdöme: På många sätt en medelmåtta i storlek, pris och prestation. Ryobis maskin hamnar någonstans mitt emellan proffs- och budgetsegmenten. Formatet är lagom men batteriets utformning tar mycket plats och infästningen till batteriet är inget vidare. Det låga varvtalet gör att det går långsamt att borra i trä. Däremot är både ergonomi och arbetsljud bra, i nivå med dyrare maskiner. Ryobi representerar dock inte en gyllene medelväg mellan budget och proffs, då den är nästan lika dyr som en proffsmodell utan att kunna matcha när det gäller kvalitet och kapacitet. Ett enda batteri (litium) räcker inte särskilt långt och laddaren dras med ett irriterande, ihållande pipljud även när batteriet inte laddas.
Cirkapris: 1000 kronor

betygCotech 30-8764 - Uthålligast

Batteri: 18v nickel-metallhydrid, 1800 mAh
Vikt i gram: 1820
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Hård väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: Stor och tung maskin med vanlig chuck och 1-2 timmars batteriladdare.

Omdöme: Modellen har ett tilltalande utseende och reglagen är lätta att hantera. Kvalitetskänslan är något bättre än för billigare modeller, men ljudnivån är hög. Handtaget är skönt att hålla i, vilket är tur med tanke på det stora formatet. Med tanke på priset hade vi kanske väntat oss lite mer av denna modell, 18 volt gör inte så stor skillnad när det gäller prestationen jämfört med billigare modeller och ett batteri räcker ändå inte så långt.
Cirkapris: 600 kronor

betygBruksbo CD12XPB - Klumpigast

Batteri: 12v nickel-metallhydrid, 1300 mAh
Vikt i gram: 1480
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Hård väska
BudgetskruvdragareBeskrivning: En lättviktig men stor maskin med vanlig chuck.

Omdöme: Skruvdragare i stort format, som tar onödigt mycket plats. Allt på maskinen är överdimensionerat och det känns som det finns en hel del luft i både batteri och maskin. Batteriet är åtminstone lätt att få loss för laddning och maskinen gör jobbet som den ska, dock låter det mycket från motorn. Reglaget framåt/bakåt är omvänt och styrpunkten för åtdragningsmomentet är inte centrerad upptill, utan sitter av någon anledning en bit ner till vänster. Funkar som slit-och-släng maskin, men det finns ändå bättre köp för detta syfte.
Cirkapris: 300 kronor