Sök

Test av 6 klyvyxor

2005-02-28

Att välja en bra och framförallt rätt sorts yxa är en konst. Skillnaderna mellan klyvyxorna är stora och i regel har man inte möjlighet att provhugga i affären.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gränsfors stora klyvyxa 4,5/5 600 "Bra men dyr"
Hultafors 3,7/5 475 "Klyver bra"
Clas Ohlson 2,8/5 219 "Billig, halt skaft"
Wetterlings 3,5/5 400 "Skarp egg"
Bahco 2,3/5 450 "Svår att dra loss"
Fiskars 4,4/5 420 "Tåligt skaft"

Sammanfattning

Olika yxor att klyva ved med skiljer sig åt både i pris och i kvalitet. Yxorna från Fiskars och Gränsfors får bäst omdömen i Eskilstuna-Kurirens test av 6 klyvyxor. Yxorna ska vara enkla att arbeta med, både för storvuxna och korta. Testarna har även tagit hänsyn till skärpa, klyvningsförmåga, eggens tålighet och skaftets hållfasthet. Bahco och Clas Ohlson blir knappt godkända.

Inledning

Testföretaget ConsumerContent har för Eskilstuna-Kurirens räkning testat 6 klyvyxor. Och det ska vara just en klyvyxa när man klyver ved. Olika skaftlängd betyder stora skillnader i kraften som går åt. Generellt är det lättare att klyva ved med kortare skaft. Yxan ska också lossa lätt från veden. Fiskars och Gränsfors yxor är nästan lika bra, men Fiskars skaft är 10 cm kortare. Yxorna från Bahco och Clas Ohlson kräver mycket armkraft. Klyvningen får därigenom ett extra riskmoment. Val av yxa är dock alltid individuellt. Kanske ser man också till priset. Det är knappt 400 kr i skillnad mellan den dyraste och den billigaste yxan i testet, och här får den dyraste modellen också bäst betyg.

Fiskars-Klyvyxa
Fiskars yxa har ett tåligt skaft i glasfiberarmerad polyamid och är kortast i testet. Eggen har bra skärpa men verkar lite känslig. Yxan är smidig att arbeta med och klyver utmärkt. Gränsfors stora klyvyxa är den dyraste i testet. En mycket bra yxa med skaft i hickory, som klyver bra och lossar fint från veden. Den har ett bra grepp, men kan kännas tung att arbeta med och kräver armstyrka. Clas Ohlsons yxa är den billigaste modellen med skaft av hickory. Svårjobbad yxa med en inte särskilt skarp egg och den kräver mycket kraft för att klyva veden. Däremot lossar den lätt från veden.

Bahco-klyvyxa
Hultafors yxa klyver bra och har ett fint grepp som ger en rejäl sving när man klyver. Hickoryskaftet är det längsta i testet. Eggen är skarp men känslig. Wetterlings har också skaft i Hickory. Detta är en ganska stor och tung yxa som kräver styrka för att få fart. Har en skarp och tålig egg. Yxan från Bahco har skaft i ask med bra grepp och balans, men den kräver armkraft för att klyva veden. Yxan är svår att klyva med och knepig att få loss från veden.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: