Sök
Test av 4 proffs-skruvdragare

Test av 4 proffs-skruvdragare

Skruva den som Timell

2008-12-30

En bra skruvdragare gör inte hemmasnickaren till proffs, men chansen är större att jobbet kan göras snabbare och bättre. Här testar vi fyra dyrare modeller i smidigt format.

Modell Betyg Pris Kommentar
Makita DF030D 24/25 1750 Bäst
Milwaukee C12D 22/25 1850 Tystast
Bosch GSR 22/25 1750 Lättast
AEG BS12C 19/25 1750 Tjockast

Sammanfattning

I detta test av batteridrivna skruvdragare har vi fokuserat på ergonomi och hanterbarhet. Alla utom AEG har fast bitshållare istället för skruvchuck. Dessa kräver speciella borrar med bitsfäste men huvudpoängen är att det är mycket smidigare att byta bits i en sådan maskin. Till samtliga testade modeller medföljer två batterier av typen litium-jon. Makita är bästa köpet.

Inledning

Tänk som ett proffs
Rätt elverktyg är idag minst lika viktiga för byggaren som de klassiska arbetsredskapen hammare och såg. Det gäller inte minst skruvdragaren, eftersom mycket av dagens byggnation i allt högre grad handlar om att dra skruv i allt från trall och golv till reglar och skivor. Man måste dock inte vara byggproffs för att ha nytta av en bra skruvdragare, däremot har man nytta av att tänka professionellt när man står inför ett köpbeslut. Till exempel att hålla maskinen i handen innan köp, prova reglagen, ta i och ur batteriet etc. Det är stor skillnad i ergonomi och användarvänlighet på olika fabrikat.

Av: Marcus Bergh/Smartson

Faktaruta: batteriteknik
Batterier kan innehålla många olika ämnen för att skapa ström. De vanligaste är olika former av nickelföreningar, samt litiumbatterier. Förutom att ett batteri har en viss spänning (mätt i volt) har olika batterier också olika strömkapacitet (mätt i amperetimmar eller Ah). Fler amperetimmar innebär att du kan arbeta längre innan batteriet tar slut.
Litium-jon batterier bygger på en utrymmesbesparande och miljövänlig teknik som bland annat återfinns i mobiltelefoner och annan bärbar elektronik med krav på låg vikt. Moderna och avancerade skruvdragare har oftast sådana batterier.
Nickelbatterier är tyngre än litiumbatterier och tar längre tid att laddas upp. I Sverige är det vanligast med nickel-metallhydrid, som inte innehåller några miljöfarliga ämnen och som har längre driftstid än batterier med tekniken nickel-kadmium, som i Sverige belagts med miljöavgift om 300 kronor per kilo. I många andra länder är nickel-kadmium däremot vanligt och fördelen är att det inte laddar ur sig på samma sätt som nickel-metallhydrid batterier.
Laddtiden är cirka 30 minuter för ett litium-jon batteri, och 1-5 timmar för nickelbatterier.

Så gjorde vi

Maskinerna har utvärderats främst genom att skruva och borra i mdf samt massiv furu och betygsatts med avseende på design/ergonomi, kvalitet/hållbarhet, kapacitet/ljudnivå, funktioner/teknik samt prisvärde. Cirkapriserna är i första hand tillverkarnas rekommenderade, i andra hand exempel på återförsäljarpriser. Maxbetyget är 25 poäng.

betygMakita DF030D - Bäst

Batteri: Dubbla 10,8v litium-jon, 1300 mAh
Vikt i gram: 880
Låg/högväxel: Ja
Förvaring: Hård väska
Beskrivning: Kort, kompakt maskin med fast bitshållare, led-lampa och bälteshölster.
Test av fyra proffs skruvdragare
Omdöme: Makitas hölster till byxbältet är ett smart tillbehör. Den som stått på en stege för att montera fönster eller skivor har nog saknat ett sätt att frigöra båda händerna. Även om funktionen kan lösas med rätt snickarbälte är hölstret en bra bonusfunktion. Bitsen glappar något i längsled, å andra sidan går det bra med dubbelsidiga bits. Batteriet är trögt att få loss till en början, men maskinen ligger bra i handen och tar liten plats. Tack vare växellådan går det utmärkt att borra även i mjuka material. En värdig och mångsidig testvinnare.
Cirkapris: 1750 kronor

betygMilwaukee C12D - Tystast

Batteri: Dubbla 12v litium-jon, 1500 mAh
Vikt i gram: 960
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Mjuk väska
Beskrivning: Kompakt modell med fast bitshållare, led-lampa och indikator för batteristatus.
Test av fyra proffs skruvdragare
Omdöme: Testets dyraste maskin har utmärkt ergonomi och balans i lagom stort format. Vikten på knappt ett kilo gör den lätthanterlig. Batteriet är enkelt att ta ur för laddning och indikator för batteristatus är en smart detalj. Led-lampan har bra fokus. Hög kapacitet och föredömligt lågt arbetsljud gör Milwaukee C12D till en skruvdragare som vinner i längden. Hög/lågväxel saknas dock, och dubbelsidiga bits passar inte i den fasta hållaren.
Cirkapris: 1850 kronor

betygBosch GSR - Lättast

Batteri: Dubbla 10,8v litium-jon, 1300 mAh
Vikt i gram: 830
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Mjuk väska
Beskrivning: Kompakt skruvdragare med fast bitshållare och led-lampa.
Test av fyra proffs skruvdragare
Omdöme: Bosch GSR väger minst i testet men presterar bra, även om den inte har hög/lågväxel. Varvtalet är ändå tillräckligt för att borra i de flesta material. Det gummiklädda handtaget ligger bra i handen och maskinen känns mycket välbalanserad. Föredömligt lätt att växla mellan framåt/bakåtdrift. Inte tystast, men på rätt sida om bullergränsen. Trevlig och robust modell, dock inte lika välutrustad som Makitas modell trots att prisnivån är densamma.
Cirkapris: 1750 kronor

betygAEG BS12C - Tjockast

Batteri: Dubbla 10,8v litium-jon, 1300 mAh
Vikt i gram: 1100
Låg/högväxel: Nej
Förvaring: Hård väska
Beskrivning: Kompakt proffsmaskin med snabbchuck och led-lampa.
Test av fyra proffs skruvdragare
Omdöme: AEG-maskinen är klart tyngre än konkurrenterna i ”dyra” klassen och känns inte lika smidig att hålla i. Dessutom är det svårt att komma åt knapparna för framåt/bakåt om man inte har väldigt långa fingrar. Å andra sidan är batteriet föredömligt enkelt att frigöra. Denna maskin känns mest robust i hela testet och arbetar tyst, men det är inte den mest ergonomiska. Kan vara ett alternativ för den som vill ha vanlig snabbchuck i en kompakt och kraftfull skruvdragare.
Cirkapris: 1750 kronor