Sök
Test av 16 sekatörer

Test av 16 sekatörer

Nödvändigt redskap i trädgården

2008-06-12

Till vårens beskärning krävs en sekatör som är både greppvänlig och vass. Smartson testar 16 modeller i olika prisklasser inför årets trädgårdsuppdrag.

Modell Betyg Pris Kommentar
Fiskars 111440 20/25 180 Bygelhandtag
Felco 8 20/25 400 För proffs
Spear & Jackson 20/25 145 Minsting
Felco 12 19/25 500 Rörligt handtag
Fiskars 111520 18/25 260 Rullgrepp
Fiskars 111340 18/25 230 Liten och stark
ARS Mini Choki 18/25 380 Effektiv
ARS V7 Pro 17/25 600 Dyrast
Fiskars 111540 17/25 300 Tar plats
Praktika 5403 17/25 180 Billigare kopia
Bahco P126 16/25 175 Lagom
Bahco P5 15/25 350 Heavy duty
Karlstad Redskap 15/25 300 Stilren
Gardena Classic 15/25 160 Lättast
Thara 14/25 50 Plastig
Bahco P3 14/25 250 Stålgrepp

Sammanfattning

Sekatören är ett högst nödvändigt redskap i alla trädgårdar som har någon form av träd och buskar. Allt från rosor och andra prydnadsväxter till årlig beskärning av fruktträd. Olika sekatörer är bra till olika ändamål. Här har vi dock främst fokuserat på allroundmodeller, även om storleken på handtag eller skänklar varierar mellan modellerna. Inom ett så stort prisspann som 50-600 kronor finns naturligtvis också stora variationer i kvalitet och funktionalitet, men man får som bekant vad man betalar för. Oftast i alla fall, det finns några sekatörer vi bedömer som extra prisvärda men vilken eller vilka man köper är även en fråga om hur (och hur ofta) sekatören ska användas.

Så gjorde vi

Sekatörerna har utvärderats vid beskärning av äpple, körsbär och alm. Bedömningspunkterna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Av: Marcus Bergh/Smartson 

Fiskars 111440 - Bygelhandtag

Vikt: 154 gram
Maxdiameter: 16 mm
Ursprung: Finland
Konstruktion: Sekatör för höger/vänsterhänta med bygelhandtag i kompositmaterialet nyglass.

Omdöme: Udda modell med korta skär och relativt liten kapacitet. Det långa handtaget med bygel undertill och glidskydd upptill ligger dock bra i handen och konstruktionen känns solid. Tack vare bygeln får handen lite skydd mot taggar och liknande, samtidigt som sekatören kan ligga kvar även i en öppen hand ifall båda händer behövs för att bära undan kvistar. Spärren är lätt åtkomlig från båda hållen även med handskar. Bra sekatör till rosor och liknande.
Cirkapris: 180 kronor

Felco 8 - För proffs

Vikt: 245 gram
Maxdiameter: 25 mm
Ursprung: Schweiz
Konstruktion: Stor sekatör i gjutmetall med plastöverdragna skänklar och utbytbara delar. Spärr på vänster sida för användning i höger hand. Trådsax.

Omdöme: Välbyggd sekatör för stora händer och tuffa tag i trädgården. Avsedd för professionellt bruk med enkelt åtkomliga delar för service eller utbyte. Avståndet mellan skänklarna i öppet läge är stort, men tack vare god utformning ligger sekatören bra i handen och det är inte svårt att greppa den. Klipper med lätthet även lite grövre kvistar och grenar. Samtidigt tar den plats i fickan. Spärren är onödigt trög, särskilt i början. Främst yrkesmodell.
Cirkapris: 400 kronor

Spear & Jackson - Minsting

Vikt: 130 gram
Maxdiameter: Anges ej
Ursprung: Anges ej
Konstruktion: Liten rossax/sekatör i fickformat med centrerad spärr. Kan användas av höger- och vänsterhänta.

Omdöme: Smart format och smidig konstruktion har denna lilla modell som passar i vilken ficka som helst. Närmast avsedd för rosbeskärning, men den har ett bredare användningsområde än så och fungerar bra för allmän beskärning av kvistar upp till 10 mm, mer än 5 mm rekommenderas dock inte. Spärren är lätt åtkomlig mellan de raka skänklarna, som har liten öppningsvinkel. Bra komplement till större modeller och ganska prisvärd.
Cirkapris: 145 kronor

/betyg/20.jpgFelco 12 - Rörligt handtag

Vikt: 265 gram
Maxdiameter: 20 mm
Ursprung: Schweiz
Konstruktion: Medelstor sekatör i gjutmetall med trådsax, plastöverdragna skänklar och rullhandtag. Spärr på vänster sida för användning i höger hand. Utbytbara delar.

Omdöme: Testets dyraste sekatör ser inte avancerad ut, men har som sig bör en hög detaljfinish och väl tilltagen kapacitet. Detta är en proffsmodell där skär och andra delar enkelt kan bytas eller servas. Spärren har en enkel konstruktion och är ganska trög att manövrera. Rullhandtaget roterar nästan ett helt varv i handen vilket känns ovant. Klipper lätt upp till 15-18 mm. Prisvärd? Nja.
Cirkapris: 500 kronor

/betyg/20.jpgFiskars 111520 - Rullgrepp

Vikt: 192 gram
Maxdiameter: 18 mm
Ursprung: Finland
Konstruktion: Medelstor sekatör med rullhandtag för högerhänta i kompositmaterial (nyglass).

Omdöme: Modellen påminner om den större sekatören från Fiskars men är lättare, smidigare och inte riktigt lika gedigen. Däremot är den minst lika effektiv att klippa med, så länge du är högerhänt och inte har alltför stora händer och känns också mer inriktad på kvinnliga användare. Den har samma typ av spärr och utväxling i handtaget som Fiskars 111520, på höger sida finns dessutom ett vred för att steglöst ställa in toleransen mellan skär och mothåll. Bra köp.
Cirkapris: 260 kronor

/betyg/20.jpgFiskars 111340 - Liten och stark

Vikt: 135 gram
Maxdiameter: 20 mm
Ursprung: Finland
Konstruktion: Liten sekatör för högerhänta med parallellutväxling för torr och seg ved. Skänklar i kompositmaterial (nyglass).

Omdöme: Minimodell med smart funktionalitet och parallellmonterade skänklar. Den lilla sekatören ser inte mycket ut för världen men klipper även lite grövre grenar ganska lätt, trots det lilla formatet och ett kort skär. Spärren på vänster sida är lättåtkomlig men svår att manövrera med handskar. Avståndet mellan skänklarna i öppet läge är i längsta laget och det smäller högt när de går ihop. Smidig modell för finlirare.
Cirkapris: 230 kronor

/betyg/20.jpgARS Mini Choki - Effektiv

Vikt: 130 gram
Maxdiameter: 15 mm
Ursprung: Japan
Konstruktion: Medelstor sekatör med kort skär och plastskänklar. Enkel bygelspärr i bakkant. Passar höger- och vänsterhänta.

Omdöme: Modernt designad sekatör i vitt och ljusgrönt. Trots oansenligt och nätt format klipper den med lätthet kvistar upp till cirka 12 mm. Den kan dock kännas lite för lätt i handen och ger knappast något gediget intryck, men passar i stort sett alla handstorlekar. Den enkla spärren längst bak fungerar. Avskalad modell som får anses vara ganska dyr, men också användbar.
Cirkapris: 380 kronor

/betyg/20.jpgARS V7 Pro - Dyrast

Vikt: 185 gram
Maxdiameter: Anges ej
Ursprung: Japan
Konstruktion: Liten sekatör i gjutmetall med spärr upptill, som frigörs genom att pressa samman de plastöverdragna skänklarna. Utbytbara skär. Finns även för större händer (V8).

Omdöme: För den med små händer ligger denna sekatör bra i handen och inger en mycket gedigen känsla. Har man större händer uppstår däremot klämrisk i skarven mellan skänklarna. Med tanke på att priset är så pass högt upplevs modellen som dyr i överkant.
Cirkapris: 600 kronor

/betyg/20.jpgFiskars 111540 - Tar plats

Vikt: 272 gram
Maxdiameter: 20 mm
Ursprung: Finland
Konstruktion: Stor sekatör för högerhänta med rullhandtag för bättre utväxling. Skänklar i kompositmaterial (nyglass).

Omdöme: Rejäl och greppvänlig modell för stora händer. Modellen har medelbra kapacitet men ger sken av att klara betydligt mer, samtidigt som den är tyngre och större än Fiskars övriga modeller. Formatet gör också att den tar stor plats i fickan. Ergonomiskt är sekatören väl utformad, med en lätt åtkomlig spärr i plast på vänster sida och inte alltför stort avstånd mellan skänklarna. Den ligger bra i handen och känns mycket gedigen.
Cirkapris: 300 kronor

/betyg/20.jpgPraktika 5403 - Billigare kopia

Vikt: 230 gram
Maxdiameter: Anges ej
Ursprung: Anges ej
Konstruktion: Medelstor sekatör i gjutmetall med plastöverdragna skänklar. Spärr på vänster sida för användning i höger hand. Trådsax och utbytbara detaljer.

Omdöme: Denna modell har samma konstruktion och utseende som sekatörerna från Felco, men känns kanske något enklare i utförandet. Samtidigt är priset betydligt lägre. Den har kortare skär och klipper inte lika effektivt, framför allt i vinklade snitt. Skänklarna känns stumma i handen vilket man inte kan säga om Felcos motsvarighet. Spärren är lätt åtkomlig, samtidigt som priset är bra och prestationen klart godkänd.
Cirkapris: 180 kronor

/betyg/20.jpgBahco P126 - Lagom

Vikt: 245 gram
Maxdiameter: 15 mm
Ursprung: Frankrike
Konstruktion: Medelstor, traditionell sekatör med stålskänklar som passar höger/vänsterhänta. Enkel spärr längst bak.

Omdöme: Liten, smidig sekatör med enkel utformning som fungerar bättre till vinklade än till raka snitt. Kapaciteten är begränsad i och med att den inte klarar så grova kvistar, å andra sidan är formatet smidigt och sekatören är inte alltför tung trots att den är helt i metall. Spärren längst bak är av enklaste slag men fungerar ändå väl. Avståndet mellan skänklarna i öppet läge är i längsta laget. En bra mellanmodell för allroundbruk.
Cirkapris: 175 kronor

/betyg/20.jpgBahco P5 - Heavy duty

Vikt: 395 gram
Maxdiameter: 20 mm
Ursprung: Frankrike
Konstruktion: Stor, traditionell sekatör med plastklädda stålskänklar. Passar höger- och vänsterhänta.

Omdöme: Bahco P5 är framtagen för professionellt bruk och frekvent användning. Den är mycket traditionell, tung och lite klumpigt utformad med ganska korta skänklar och lång framdel. Avståndet mellan skänklarna i öppet läge är stort. Tyvärr håller plastmaterialet inte så hög kvalitet. Spärren går att reglera med tummen även om det kan vara lite svårt. Kapaciteten är hög och modellen klipper även grövre material ganska enkelt. Skäret håller högsta kvalitet.
Cirkapris: 350 kronor

/betyg/20.jpgKarlstad Redskap - Stilren

Vikt: 210 gram
Maxdiameter: 18 mm
Ursprung: Anges ej
Konstruktion: Liten sekatör med handtag i gjutmetall och gummi. Spärren sitter upptill och sekatören passar höger- och vänsterhänta.

Omdöme: Karlstads sekatör ligger bra i handen men kännas liten, även om avståndet mellan skänklarna är stort i öppet läge. Spärren är lätt åtkomlig men något trög. Snittet blir rent och snyggt, men det blir ansträngande att klippa tjockare kvistar än 10-12 mm. Överlag blir man fort trött med denna sekatör även om den fungerar bra till mindre beskärningsjobb. Snygg sekatör med bra instruktioner, priset är i överkant med tanke på ergonomi och detaljkvalitet.
Cirkapris: 300 kronor

/betyg/20.jpgGardena Classic - Lättast

Vikt: 130 gram
Maxdiameter: 18 mm
Ursprung: Tyskland
Konstruktion: Medelstor sekatör med plasthandtag och trådsax. Passar både höger- och vänsterhänta med spärr upptill. Ögla för handledsrem.

Omdöme: Lätt och smidig modell med lagom stort handtag för de flesta händer. Många kan dock uppleva att skänklarna har stort avstånd i öppet läge. Det går bra att kapa rakt även i lite större dimensioner. Däremot kan vinklade snitt bli orena med trasig bark i torra grenar. Positivt är även den låga vikten och att spärren är enkel att manövrera i såväl höger som vänster hand.
Cirkapris: 160 kronor

/betyg/20.jpgThara - Plastig

Vikt: 195 gram
Maxdiameter: Anges ej
Ursprung: Anges ej
Konstruktion: Medelstor sekatör med tjockt plasthandtag. Passar högerhänta med spärr på vänster sida. Enda sekatören som saknar instruktioner.

Omdöme: Testets billigaste sekatör är inte så dålig som man kan tro vid första anblicken. Den ligger visserligen klumpigt i handen men klipper bra och rena snitt, särskilt i vinkel. Kvistar upp till 12 mm går bra, men sedan blir det ansträngande. Ergonomin är sådär och den plastiga spärren känns som att den ska lossna varje gång, men det fungerar och priset kan vi inte direkt klaga på.
Cirkapris: 50 kronor

/betyg/20.jpgBahco P3 - Stålgrepp

Vikt: 375 gram
Maxdiameter: 20 mm
Ursprung: Frankrike
Konstruktion: Stor och tung sekatör i traditionell stil med stålskänklar och spärr längst bak. Passar höger- och vänsterhänta.

Omdöme: Modellen P3 har samma skarpa och effektiva skär som Bahco P5 och klipper kvistar upp till 20 mm bra. Men det gäller att ha stora händer, då öppningen mellan skänklarna är mycket väl tilltagen. Eftersom spärren sitter längst bak krävs två händer för att frigöra denna, om man inte lossar spärren mot byxorna eller liknande vilket också fungerar. Stålskänklarna ligger bra i handen så länge det inte är alltför kallt. På grund av vikten är Bahco P3 lite klumpig att ha i fickan.
Cirkapris: 250 kronor